تجارت از راه دریا چقدر مرسوم است؟
حمل و نقل یکی از ملزومات تجارت است و هیچ تجارتی نیست که بدون حمل و نقل بتواند پیشرفت کند و رونق بگیرد. جنگ و تجارت مهمترین عواملی بودند که باعث شدند حمل و نقل گسترش بیابد. امروزه تجارت از راه های زمینی، هوایی و دریایی انجام می شود که هرکدام از آنها ویژگی های مثبت و منفی دارند و با توجه به نوع تجارت و ویژگی های کالاها مورد استفاده قرار می گیرند. مطلبی که پیش روی شماست قرار است به صورت جزئی به بررسی تجارت از راه دریا و ویژگی های آن بپردازیم و نهایتا به این سوال پاسخ دهیم که این روش حمل و نقل در تجارت تا چه حد مرسوم است و در دنیا چه میزان خواهان دارد.
تجارت از راه دریا
تجارت از راه دریا یکی از روش های حمل بار است که با توجه به حجم بار و مسافت توسط کشتی یا لنج انجام می شود. معمولا بارهایی را با روش حمل دریایی جابه جا می کنند که دارای وزن و حجم زیادی هستند. این روش صدها سال است که توسط انسان برای گسترش تجارت استفاده می شود و تا به امروز هم باقی مانده است.
یکی از نشانه هایی که می توان فهمید تجارت از راه دریا تا چه اندازه اهمیت داشته است این است که شهر های بندری که محل پهلو گرفتن کشتی های تجاری بودند همیشه رونق فراوانی داشتند. این موضوع علاوه بر نشان دادن اهمیت این روش، نشان می دهد که تجارت از راه دریا تا چه حد مرسوم بوده است.
امروزه ایران هم توانسته است جزو کشورهایی باشد که از نظر امکانات و مدیریت در زمینه حمل و نقل دریایی عالی می کنند. به همین دلیل خیلی از تجار ایرانی سعی می کنند کالاهای خود را از طریق دریا وارد یا صادر کنند.
مزایای حمل بار با کشتی
حمل و نقل دریایی دارای مزایایی است که باعث می شود خیلی از تجار به سمت استفاده از آن رغبت داشته باشند. در ادامه به بررسی این مزایا می پردازیم.
قیمت مقرون به صرفه
قیمت حمل و نقل دریایی یکی از مزایای مهم آن است. هزینه تعمیرات و نگهداری از کشتی پایین است این دلیل باعث می شود که کشتی ها بار شما را با بهترین قیمت جابه جا کنند. اگر هزینه نسبت به کارایی حمل و نقل هوایی و دریایی را مقایسه کنید کاملا مشخص است که حمل و نقل دریایی به صرفه تر می باشد.
حمل و نقل کالاهای بزرگ
با هواپیمای تجاری و حمل و نقل زمینی نمی توان هر کالایی را به هر جایی انتقال داد این در حالی است که کشتی ها می توانند بارهای سنگین و حجیم را به اکثر نقاط دنیا حمل کنند. این در حالی است که هزینه جا به جا کردن این مقدار بارهای پرحجم و سنگین با کشتی بسیار ارزان است.
حمل کالا در هر شرایطی
سیستم حمل و نقل دریایی زمانی که به خاطر ناآرامی های جوی یا هردلیل دیگری نمی توان از روش های حمل و نقل دیگر استفاده کرد قابل استفاده است. موضوعات زیادی هستند که می توانند روی حمل و نقل هوایی، جاده ای و ریلی تاثیر بگذارند در حالی که عوامل اندکی هستند که می توانند حمل و نقل دریایی را مختل کنند.
ثابت بودن نرخ کرایه
نرخ کرایه حمل و نقل دریایی به ندرت تغییر می کند. این موضوع در محاسبه برایند ها و سودها بسیار موثر است. می توانید از چند مدت قبل با در نظر گرفتن هزینه جابجایی با استفاده از حمل و نقل دریایی به محاسبه سود و ضرر تولید یا واردات خود بپردازید.
مدارک و اسناد
با توجه به قوانینی که وجود دارد مدارک و اسنادی که برای حمل بار با کشتی باید ارائه کنید بسیار کمتر از مدارکی است که برای حمل بار از طریق جاده ای، ریلی و هوایی از شما خواسته می شود. برای حمل بار از طریق دریا بیشتر کرایه و پرداخت وجه مد نظر است و بعد از پرداخت آن مدرک خاصی از شما درخواست نمی شود.
معایب حمل بار با کشتی
درست است که بیشتر از 80 درصد انتقال بارها در دنیا از طریق کشتی ها انجام می گیرد با این وجود این روش حمل و نقل نیز دارای معایبی است. از جمله معایب حمل بار با کشتی می توان به سرعت پایین آن اشاره کرد. حمل بار با کشتی نسبت به دیگر روش های حمل بار سرعت کمتری دارد.
اگر شرایط آب و هوایی نامناسب باشد انتقال بارها با تاخیر رو به رو می شود. یکی دیگر از محدودیت های حمل و نقل دریایی این است که مسیرها و زمانبندی آن انعطاف پذیری بسیار کمی دارد. بعد از رسیدن محموله به بندر با کشتی نیاز به جابه جایی زمینی بار نیز هست و علاوه بر این رهگیری بار در حمل و نقل دریایی سخت است.
انواع کشتی حمل بار
کشتی های باربری بر اساس باری که جابجا می کنند به انواع مختلفی دسته بندی می شوند. انواع کشتی حمل بار را به طور خلاصه می توان اینگونه نام برد: کشتی های کانتینر بر، کشتی های چند منظوره، کشتی دام بر، کشتی های RO-RO، کشتی های یخچال دار، کشتی های حمل گاز، کشتی های تانکر نفتی و کشتی های فله بر.
هر کدام از انواع کشتی های یاد شده دارای ظرفیت و قابلیت های خاص خود هستند. مثلا کشتی هایی که تانکر نفتی حمل می کنند نمی توانند کانتینر و بارهای خشک حمل کنند. از طرفی کشتی های کانتینربر بیشترین استفاده را برای حمل بارهای خشک دارند.
ظرفیت کشتی های باربری تا 550 هزار تن بار است که نشان از عظمت این کشتی هاست.
از مقاله ای که خواندید می توان نتیجه گرفت که حمل و نقل دریایی همیشه یکی از راه های مرسوم برای تجارت بوده است و اکنون هم با اختلاف اکثر بارهای تجاری در دنیا از طریق دریایی حمل می شوند. این اهمیت باعث شده است که کشتی های باربری روز به روز پیشرفته تر شوند و توانایی و ظرفیت آنها برای حمل کالاها بیشتر شود.
امروزه می توانید با کمترین میزان مشکل و دردسر نسبت به جابجا کردن بارهای خود با کشتی اقدام کنید و هزینه ای کاملا مقرون به صرفه بپردازید. فقط توجه داشته باشید که برای این کار باید به شرکت های معتبر مراجعه کنید تا دچار خسارت های مالی نشوید.