نرخ ارز نزولی خواهد بود
اخبار بازار ایران – یحیی آل اسحاق، با تحلیل وضعیت قیمت ارز، گفت: واقعیت این است که قیمت ارز که در قسمتهای اساسی اقتصادی ما فعلا نقش جدی دارد به دلایل متعدد از جمله جنبه روانی، انتظارات مردم، ملاکهای تصمیمگیری در حوزههای مختلف واقعی نیست و تقریبا همه اقتصاددانها این را قبول دارند اما وضعیت و شرایطی که بر ما حاکم شده چنین قیمتی را درباره ارز ایجاد کرده است.
این کارشناس اقتصادی افزود: قیمت ارز عمدتاً ناشی از جو روانی، تحریمهای بیرونی، برداشتهای سیاسی در حوزه تحریمها و مسائل مدیریتی داخلی است و لذا عوامل متعدد غیراقتصادی بیشتر از اقتصادی قیمت ارز را در این وضعیت قرار داده است.
وزیر اسبق بازرگانی گفت: در این زمینه دو سؤال مطرح است؛ اول این که در شرایط اقتصادی عادی که قیمت ارز تابع عرضه و تقاضا است و شاخصهای اقتصادی در تعیین قیمت آن نقش دارند، نرخ ارز در چه حدودی باید باشد؟ و سؤال دوم این که آیا میتوان قیمت ارز را به قیمت واقعی رساند یا خیر؟
* با محاسبات کارشناسی نرخ ارز باید بین 11 تا 17 هزار تومان باشد
وی اظهار داشت: محاسبات انجام شده توسط فعالین اقتصادی، کارشناسان و بانک مرکزی نشان میدهد که نرخ ارز باید بین 11 تا 17 هزار تومان باشد. بنابراین نرخ ارز بستگی به این دارد که کدامیک از محاسبات را بپذیریم و کدام برآورد را قبول داشته باشیم.
این کارشناس اقتصادی افزود: البته باید به این نکته نیز توجه داشت که این نرخها بر اساس معادله ریاضی تعیین نشده، بلکه بر اساس محاسبات، تخمین و پیش بینی برآورد شده است و به عبارتی این نرخ یک طیف است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا نرخ ارز قابل برگشت به قیمت 11 تا 17 هزار تومان است، گفت: بله، حتماً قابل برگشت است، اما برگشت به این نرخها الزاماتی دارد و اولین الزام نیز عزم جدی است و این که ما این موضوع را با برخورد اقتصادی حل کنیم.
آل اسحاق بیان داشت: حدود 40 میلیارد دلار و حتی بیشتر پول در خارج از کشور و در کشورهایی مانند چین، کره، عراق و امثل آنها داریم که در حال حاضر در رابطه با این پولها قدرت مانور نداریم، اما اگر به جریان بیفتد، حتماً قیمت دلار به 13 تا 14 هزار تومان میرسد.
* نرخ ارز نزولی خواهد بود
وی اظهار داشت: با توجه به مجموع شرایط حاکم از جمله شرایط بین المللی، شرایط داخلی و جو روانی قطعا نرخ ارز نزولی خواهد بود.
این کارشناس اقتصادی بیان داشت: البته ممکن است بازیگران ذینفع و کسانی که منافع عظیمی در این زمینه دارند مقاومتهایی داشته باشند، اما شرایط حاکم در تأمین مواد اولیه، بازار مسکن و جاهای دیگر با یک زاویهای فضای عمومی بر روند نزولی بودن نرخ ارز تا بالا رفتن آن را محتملتر می داند.
وی با تأکید بر این که بازیگران ارزی باید حواسشان جمع باشد گفت: اگر درست تصمیم نگیرند ممکن است شوک کاهش شدید قیمت ارز بعد از قطعنامه 598 دوباره تجربه شود.
* مقاومت ایادی بازیگران اصلی ارز در مقابل جریان کاهشی قیمت
آل اسحاق در پاسخ به این سؤال که شنیده میشود در بازار دلالان ارز فقط خریدارند و فروشنده نیستند و این واکنش به چه معناست، گفت: میل به پایین آمدن نرخ ارز محتملتر از هر برآورد دیگری است. واکنشهای بازار و عدم فروش ارز توسط دلالان در بازار ارز اقدامات مقاومتی ایادی بازیگران اصلی ارز است.
این کارشناس اقتصادی گفت: بازیگران اصلی میدانند که خطر بزرگی بیخ گوششان است اما سعی میکنند که فضا را نگه دارند و جلو جریانی که شروع شده را بگیرند، اما واقعیت آن است که نرخ ارز با توجه به شرایط حاکم نزولی خواهد بود.
منبع: فارس