نان صنعتی گران میشود
اخبار بازار – علیرضا مروت پور، با اشاره به اینکه قیمت تمام شده کالا تابع قیمت مواد اولیه است، تصریح کرد: در سال جاری حقوق کارگران حدود ۲۱ درصد افزایش داشته است؛ همچنین قیمت شکر، روغن و مواد بهبود دهنده نیز بالا رفته و نرخ خمیرمایه در سال جاری چند نوبت گران شده است.
اخیرا سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان اعلام کرد که طبق تصمیم ستاد تنظیم بازار نرخ شکر درب کارخانه از ۴۰۵۰ تومان به ۶۳۰۰ تومان افزایش یافت و به زودی سازمان حمایت قیمت بسته بندیهای این کالا را بر اساس قیمت مبنای ۶۳۰۰ تومان تنظیم و ابلاغ خواهد کرد.
وی افزود: بنابراین دولت به صرف اینکه آرد یارانهای در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهد نمیتواند قیمت را کنترل کند، اما با توجه به اینکه نان یک کالای استراتژیک است، قیمت آن بیش از سایر کالاهای اساسی کنترل میشود.
البته به گفته مروتپور نان صنعتی مشمول قیمتگذاری نیستند، اما قیمتها کنترل میشود.
به گفته دبیر انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات نان صنعتی ماشینی ایران اگر دولت قیمت آرد را برای همه صنوف آزاد کند در بازار محصول با کیفیتتر و با قیمت واقعی به دست میآید و فساد و رانت ناشی از چند نرخی بودن آرد نیز از بین خواهد رفت.
به گفته با توجه به شرایط فعلی ممکن است تولیدکنندگان قیمت را ۱۵ تا ۲۵ درصد افزایش دهند، اما درصد دقیق افزایش قیمت مشخص نیست و بسته به نرخ مواد اولیه، نوع واحد تولیدی و هزینه سربار آن و بر اساس قیمت تمام شده، قیمتها افزایش خواهد یافت. همچنین قیمت این محصول در ماههای آینده هم قابل پیش بینی نیست.
چرا نان صنعتی صادر نمیشود؟
مروتپور ضمن اشاره به اهمیت صنایع غذایی در ایران و با بیان اینکه به دلیل یارانهای بودن آرد، صادرات نان های صنعتی مجوز ندارد، تصریح کرد: با این حال ظرفیت صادرات این محصول وجود دارد و به دلیل مجاورت با کشورهایی مثل عراق و افغانستان میتوانیم فعالیتهای مشترک در زمینه نانهای صنعتی انجام دهیم یا دانش فنی خود را از صادر کنیم. همچنین میتوانیم کارخانه تولیدی را به نزدیکترین نقطه مرزی برسانیم و انواعی از نانهای صنعتی که برای رستورانها یا برای برخی بیماریها و رژیمهای غذایی تولید میشود احتمالاً توان تولید آن در کشورهای همسایه وجود ندارد صادر کنیم. البته امروز بالا بودن هزینه حمل و نقل باعث شده تولید کنندگان سعی کنند محل تولید و مصرف را به هم نزدیک کنند.
همچنین به گفته وی ماشین آلات ایرانی که برای تولید نان صنعتی و شیرینی و شکلات استفاده میشود، کیفیت قابل قبولی دارند و حتی در برخی کشورهای اروپایی و روسیه هم از این ماشینآلات استفاده میشود و قابلیت خوبی برای صادرات دارند که در این زمینه باید بخش خصوصی اقدامات لازم را انجام دهد و دولت بیشتر نقش برنامهریزی دارد.
منبع: ایسنا