تهدید امنیت روانی جامعه با اظهارات غیرکارشناسی
اخبار بازار – «هشدار فوری به ۸۴ میلیون ایرانی / تا اطلاع ثانوی از مصرف شیر و سبزیجات جدا خودداری کنید! خیانتی که سالها در حق ایرانیان می شود و کسی هم از آن آگاه نیست! افشاگریها در پخش زنده شبکه سه از پشت پرده لبنیات و سبزیجات موجود در بازار خبر داد که هر کسی با شنیدنش پشتش می لرزد…» این متن یکی از پیامهای تلگرامی است که از دو روز پیش در گروههای مختلف مردمی دست به دست میشود.
بعضی از این پیامها نیز ماجرا را به ذرتهای آلوده ربط میدهند و چنین تفسیر میکنند که وارد شدن ذرتهای آلوده درخوراک دامها، باعث ایجاد سم افلاتوکسین در شیرها شده است. اما واقعیتِ این شایعات چیست؟
« سعید سلطانی سروستانی » مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران با نقد صحبتهای غیر کارشناسی در صدا و سیما میگوید:«اگر دام شیری غذای آلوده به آفلاتوکسین مصرف کند، سم آن وارد شیر میشود و این جای تردید نیست اما تمام کارخانجات کارشناس مواد غذائی معرفی شده از سوی وزارت بهداشت و درمان در اختیار دارند و شیرخام ورودی و فرآورده های حاصل از آن را آزمایش ونظارت میکنند. بنابراین شیر ورودی کارخانجات لبنی عاری از افلاتوکسین است.»
سلطانی سروستانی ادامه داد:«گاوداریهای صنعتی چندین کارشناس در رشتههای مختلف در اختیار دارند و امکان ندارد اجازه دهند غذای آلوده به افلاتوکسین در خوراک دامها مورد استفاده قرار گیرد. به طور قطع شیر تولیدی در کارخانجات فرآورده های لبنی عاری از آفلاتوکسین است و چنین صحبتهایی فقط باعث کاهش مصرف سرانه شیر می شود و هیچ نتیجه ای جز به خطر انداختن سلامتی مردم نخواهد داشت.»
این در حالی است که سرانه مصرف شیر ایران پایینتر از استاندارد جهانی است. مصرف سرانه لبنیات حدود ۸۰ کیلوگرم در سال اما میانگین جهانی، حدود ۲۷۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم است. مردم ایران، یک سوم میانگین جهانی شیر میخورند.
مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران با تاکید بر ضرورت مصرف شیر میگوید:«جای تاسف است که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران بدون توجه به عواقب آن چنین مصاحبهای با یک فرد ناشناس انجام و آن را پخش میکند. در سالهای اخیر موضوع وجود روغن پالم در شیر مطرح شد که موجبات نگرانی مردم را فراهم کرد. این اقدامات همانند روغن ریختهای است که جمع کردن آن غیر ممکن خواهد بود.»
پیش از این نیز «علیصفر ماکنعلی»، معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی در گفت وگو با ایرنا وجود سم افلاتوکسین در شیرخام مصرفی صنایع لبنی کشور را رد کرد و گفت:«تولیدات چهارچوب ضوابط بهداشتی این سازمان است. اظهارات مطرح شده در خصوص وجود سم افلاتوکسین در شیرخام مصرفی صنعت لبنیات را کذب محض، غیر علمی، غیر مستند و مصداق واقعی تشویش اذهان عمومی است.»
بر اساس صحبتهای او، ۴۰۰ کارخانه شیر پاستوریزه در کشور فعال هستند و در حوزه تولید شیرخام، ایران رتبه ۱۱ دنیا را دارد.
در تمام سطوح این صنعت، برنامه های بهداشتی سلامت شیر و فرآورده لبنی در تمامی سطوح از جمله مدیریت بهداشت گاوداریها، مدیریت بهداشت در مراکز جمع آوری شیر و مدیریت بهداشت در کارخانجات شیر و لبنیات مطابق با استانداردهای ملی و کدکس آلیمانتاریوس (استاندارد بین المللی) انجام می شود.
بر اساس توضیحات معاون بهداشتی و پیشگری اسازمان دامپزشکی، استاندارد میزان افلاتوکسین در ذرت دامی در کشور ما برابر با ٥ در میلیارد است، در حالی که استاندارد اتحادیه اروپا برای آفلاتوکسین چهار برابر (۲۰ ppb ) استاندارد ملی ایران است.