شب جایزه بی گلایه
مينا مهري: در این مراسم برای اولینبار در حوزه موسیقی بود که فرش قرمز برپا شد و شرکتکنندگان در این مراسم از فرش قرمز عبور کردند. مراسم فرش قرمز جشنواره ساعتی پیش از آغاز مراسم رسمی شروع و هنرمندانی چون شهردادروحانی، نادر مشایخی، همایون شجریان، خانواده کامکار، میلاد کیایی، خشایار اعتمادی، حامی، علیرضاقربانی، علیتفرشی، لوریس چکناواریان، وارطان ساهاکیان، فریدون آسرایی، سهراب پورناظری، هنگامه اخوان، داریوش پیرنیاکان، فرمان فتحعلیان، مظفر شفیعی، علیاکبر مرادی، سیدمحمد میرزمانی، حجت اشرفزاده، علیرضا بدیع و … روی فرش قرمز جشنواره سی و یکم عبور کردند. اجرای اختتامیه جشنواره موسیقی فجر در شرایطی برگزار شد که ازدحام بیش از حد مردم پشت درهای ورودی تالار وحدت دیده میشد. عده ای از تماشاگران که موفق به حضور در تالار نشدند به وسیله مانیتورهای نصب شده در سالن انتظار نظارهگر مراسم اختتامیه شدند. در ابتدای مراسم تیزری از روند برگزاری جشنواره از جمله اجراهای جشنواره و جلسه معاون امور هنری وزیر ارشاد با هیات داوران پخش شد كه بخش اول مراسم را تشکیل می داد.يكي از نكات جالب جشنواره امسال حضور سياسيون در مراسم اختتاميه جشنواره موسيقي فجر بود. حسین فریدون، دستیار ویژه رئیسجمهور و محمدباقر نوبخت، معاون رئیسجمهور نیز از روی فرش قرمز جشنواره عبور کردند و عکس یادگاری گرفتند. این دو مرد سیاسی تا پایان مراسم اختتامیه هم تالار وحدت را ترك نكردند و تا آخرين دقايق در سالن اختتاميه حضور داشتند.
جايزهاي جديد ابتکار جشنواره سی و یکم
«جایزه باربد» از ابتكارات جشنواره سيويكم موسيقي فجر بود كه امسال و براي اولين بار به موسيقيدانان برگزيده رشتههاي مختلف تعلق گرفت.اين جايزه قرار است هر سال تولیدات موسیقایی را در طول بازه زمانی یک ساله از مهر تا مهر مورد بررسی قرار دهد و بخش جایزه به طور کلی از سه قسمت آلبومها، کنسرتها و بخش جانبی تشکیل ميشود.چون امسال اولین سالی بود که این بخش به جشنواره اضافه شده بود، داوری تنها در بخش آلبومها انجام شد و علاوه بر آن آثاری که در دو سال گذشته تولید شده بودند هم مورد ارزیابی قرار گرفتند. امسال به عنوان اولین سال، بیش از 500 اثر تولیدشده در قالب آلبوم موسیقی از مهرماه سال 92 تا مهرماه سال 94 در تمامی سبکها بررسی و جایزه «باربد» به برگزيدگان موسيقي كشور اهدا شد. البته قرار بود که به برگزیدگان در همان مراسم اختتامیه، سکههای طلا نیز اهدا شود اما بهجز تندیس باربد، جایزهای در دستان برندگان دیده نمیشد. گویا قرار است جوایز برگزیدگان که هرکدام بهجز بخش «ایران فرهنگی» بین 20 تا 30 سکه است، در آینده به آنها اهدا شود. گویا تقدیرنامههای جشنواره بنا به دلایل نامعلوم آماده نشده بودند. در بخش جایزه ایران فرهنگی نیز هیچ تقدیرنامهای اهدا نشد.
جشنوارهاي ناكوك
جشنواره موسيقي سي و يكم جشنواره اي كم حاشيه نبود و شايد بزرگترين حاشيه جشنواره امسال را بتوان لغو پياپي كنسرتهاي آن دانست.
در ابتدا کنسرت «کاوه یغمایی» در جشنواره موسیقی فجر که قرار بود روزدوشنبه 26 بهمن طی دو سانس در سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شود، لغو شد. يغمايي در خصوص لغو كنسرتش گفت: «من شخصا از تمام کسانی که بلیت این کنسرت را خریده بودند و از شهرستانها آمدند، عذرخواهی میکنم، حتی میدانم افرادی بودند که میخواستند با ویلچر به این کنسرت بیایند! قول میدهم این اتفاق ناگوار را از هر جهت جبران کنم.
«کاوه یغمایی» حاضر نشد دلایل لغو کنسرتش را به صورت دقيق و واضح اعلام كند اما بعضي از منابع خبري علت لغو كنسرت اين خواننده راك را اشكالات تكنيكي و فني اعلام كردند و بعضي ديگر آماده نبودن گروه يغمايي براي اجرا را علت لغو كنسرتش اعلام كردند،مقولهاي كه خود يغمايي آن را به كل رد و در كنفرانس خبري خود بعد از لغو كنسرتش به صورت تمام قد از گروهش دفاع كرد و گفت كه نوازندههاي گروه او جزو بهترين نوازندگان ايران هستند و براي اجراي جشنواره فجر از مدتها قبل تمرين كرده و كاملا آماده بودند.يغمايي اما هيچوقت علت اصلي لغو اين اجراي راك را بيان نكرد تا داستان لغو اين كنسرت هم همانند چندين و چند لغو كنسرتي كه هيچگاه علت اصلياش مشخص نشد، با هزاران علامت سوال و پرابهام باقي بماند.«مسعود همایونی» نوازنده گیتار الکتریک گروه کاوه یغمایی، هم با يك پست اينستاگرامي آماده نبودن گروه را تكذيب كرد و نوشت: «گروه بعد از کلی تمرین و بسیار سرحال و با انگیزه آماده اجرا برای علاقه مندان بود، باز هم لطف دوستان شامل حال موسیقی و ما شد و این کنسرت کنسل شد. البته بعضی از دوستان لطف داشتند و علت کنسل شدن کنسرت را آماده نبودن گروه اعلام کردند که بنده شدیدا تکذیب میکنم.» كمتر از يك روز و تنها بعد از حدود 12 ساعت پس از لغو اجرای كاوه يغمايي ، اعلام شد که کنسرت گروه «تندر» نیز در جشنواره لغو شده و سایت فروشنده بلیت این کنسرت اعلام کرد که گروه «ماکان اشگواری» جایگزین تندر شده و آن دسته از مخاطبان که تمایل به لغو برنامه خود دارند، میتوانند به این سایت مراجعه كنند. در خصوص لغو كنسرت گروه «تندر» حتي همان بهانه مشكلات فني هم اعلام نشد و تنها دليل دقيقي كه مخاطبان اين گروه موسيقي متوجه شدند اين بود كه اين كنسرت هم لغو شده است اما به چه علتي همچنان كسي نمي داند.در ادامه لغو كنسرتهاي جشنواره سي و يكم اجرای «شجاعت حسینخان» نوازنده سرشناس «سیتار» از کشور هندوستان که قرار بود ساعت 21 یکشنبه در برج میلاد تهران روی صحنه برود نیز لغو شد تا سلسله لغو كنسرتها بدون علت خاصي كه از دوسال پيش شدت گرفته بود در جشنواره فجرهم ادامه يابد و نوار قرمز لغو كنسرتها همچنان پيوسته و ادامه دار كشيده شود.
لغو كنسرتها درددل مشترك وزير و موسيقيدانها
علي جنتي ،وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي هم به عنوان متولي اصلي فرهنگ كشور هم در آيين اختتاميه جشنواره فجر حضور داشت. علی جنتی گفت: «مابهکسانی که دغدغه دینی دارند، اطمینان میدهیم که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن پاسخگویی به شئون دینی، کاملا با ایجاد یک فضای سالم و قانونمند اجراهای زنده موسیقی موافق است. بیتردید موسیقی ایرانی در تمام حوزههای آن جایگاه بسیار ارزشمندی دارد، کما اینکه بسیاری از حکیمان ما در زمینه موسیقی تبحر بسیار زیادی داشتند».
قرباني، بهترين خواننده ايران
پس از انصراف همایون شجریان و حمیدرضا نوربخش از نامزدی در بخش بهترین خواننده موسیقی ایرانی، جايزه بهترين خواننده ايراني به علیرضا قربانی برای آلبوم «قطره های باران» اهدا شد. علي قرباني در خصوص جايزه خود گفت:« اینکه امسال شاهد برگزاری جشنواره موسیقی فجر با این شرایط هستیم اتفاق مبارکی است ولی آنچه در این بین مهم است اعتمادسازی است که باید برای این جشنواره وجود داشته باشد و شرایط به گونهای هدایت شود که جشنواره جاذبه داشته و طوری باشد که خود هنرمندان جذب جشنواره شوند. این روزها مشکلی میان خانه موسیقی و برخی منتقدان به وجود آمده که شرایط چندان مطلوبی نیست. من از همه بزرگان خانه موسیقی می خواهم که با گوش شنوایی که دارند به جای طرح شکایت خود در محاکم قضایی شکایت خود را پس بگیرند و با گفتوگو مشکل را حل کنند.»وقتي در چنين جشنواره معتبري كه متعلق به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است از خوانندهاي تقدير ميشود و به او جايزه بهترين خواننده موسيقي ايران داده ميشود اين به آن معني است كه شخصي كه برنده اولين جايزه ويژه جشنواره موسيقي دولتي كه نام مقدس دهه فجر و انقلاب را يدك ميكشد، مي شود حتما خوانندهاي است كه صلاحيت دريافت اين جايزه را دارد و شايد اين جايزه به نحوي مهر تاييدي بر مشروع بودن فعاليتهاي او باشد هرچند كه عليرضا قرباني به هيچ وجه خواننده نا آشنايي نيست و همواره جزو چهرههاي با اصالت موسيقي ايران بوده اما خب در سال گذشته شاهد آن بودهايم كه چنين خوانندهاي هم از گزند لغو كنسرت در امان نبوده است و كنسرتش با هزاران ابهام لغو شده است. قرباني در خصوص اينكه آيا دريافت چنين جايزهاي ممكن است از لغو كنسرتهايش در آينده جلوگيري و به نحوي او را در اين خصوص بيمه كند هم به «قانون» گفت:« منيكي از خوانندههايي هستم كه در قياس با سايرخواننده ها كمترين لغو كنسرت متعلق به من بوده است اما در خصوص لغو كنسرت ها بايد بگويم كه اين مسائل هيچ ربطي به اين جايزهاي كه گرفتهام ندارد.در اين خصوص در شب اختتاميه هم وزيري كه 3 كارت زرد از مجلس دريافت كرده با صراحت و شيوايي در مورد لغو كنسرتها صحبت كرده و به نظر من وقتي شخص آقاي روحاني صحبت كرده و گفته است كه همه مسائل در دست دولت نيست، ديگر جايي براي صحبت باقي نمي ماند».
برگزیدگان جایزه « باربد»
بخش موسیقی کلاسیک
بهترین آهنگساز: امین هنرمند برای آلبوم «شکوه های بی کلام»
بهترین آلبوم: «باغ ایرانی» اثر شهرداد روحانی
بخش موسیقی تلفیقی
بهترین آهنگساز: گروه «دارکوب» به سرپرستی همایون نصیری برای آلبوم «نوکوب»
بخش موسیقی تلفیقی بهترین آلبوم: «ماهوماهی» اثر حجت اشرف زاده و امین و آرش بیات
بخش موسیقی فیوژن
بهترین آلبوم: «گذر» اثر سیاوش روشن
بخش موسیقی پاپ
بهترین خواننده:
محمد اصفهانی برای آلبوم «شکوه»
بهترین آهنگساز:
گروه «چارتار» برای آلبوم «باران تویی»
بهترین آلبوم:
«عشق یعنی» اثر فریدون آسرایی و بهروز صفاریان
بخش موسیقی نواحی
بهترین آلبوم: «شمال خراسان» با هنرمندی سهراب محمدی
بخش ایران فرهنگی
سه اثر «شبگرد کولی باد» سهراب پورناظری و روبیک آرتوزوبیان، آلبوم «هزارتوی قفقاز» افشار نامور و فیروز ویسانلو، «ری تا روم» سعید نایب محمدی
بخش موسیقی ایرانی
بهترین آلبوم سازی: آلبوم «یقین گمشده» اثر اردشیر کامکار
بهترین خواننده: علیرضا قربانی برای آلبوم «قطره های باران»
بهترین آلبوم با کلام: آلبوم «نه فرشته ام نه شیطان» اثر تهمورس پورناظری و همایون شجریان
بهترین آهنگساز: هوشنگ کامکار برای آلبوم «کوچ بنفشه ها»
179/