عراقچی: ارائه لایحه برجام صلاح نیست
چهارمین جلسه کمیسیون ویژه رسیدگی برجام با حضور عراقچی و تخت روانچی از اعضای ارشد تیم مذاکره کننده برگزار شد.
در ابتدای جلسه عراقچی با تاکید بر این ما که هیچگاه مجلس را نامحرم ندانستیم گفت: گوشهای نامحرمی بیرون وجود دارد.
معاون وزیر امور خارجه در ادامه با اشاره به تاریچه فعالیت هستهای جمهوری اسلامی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: غربیها بعد از پیروزی انقلاب اسلامی علی رغم قراردادهایی که با آنها داشتیم با ما همکاری نکردند؛ به همین جهت ما خودمان شروع به کار کردیم تا این که روسها در پروژهی بوشهر همکاریهایی را با ما شروع کردند.
وی افزود: بعد از 11 سپتامبر تحولاتی در منطقه و به دنبال آن اتفاقاتی در افغانستان و عراق رخ داد که فضای شدیدی نیز علیه ایران به وجود آمد. آمریکاییها سردمدار فضاسازی علیه بودند؛ بنابراین جمهوری اسلامی برای مقابله با چنین فضاسازی مسیری را انتخاب کرد و با مدیریت مقتدرانه آن را به ثمر رساند.
عراقچی با تاکید بر اینکه انتخاب مذاکره از ابتدا مسیر جمهوری اسلامی در دولتهای مختلف بوده است افزود: در ابتدای مذاکرات توقف فعالیتهای هستهای ایران را غربیها دنبال میکردند که در همین راستا تجربهی تلخی را در سالهای 82 و 84 پشت سر گذاشتیم. ولی تجربه ارزندهای بود و ما را متوجه اهداف غربیها کرد.
وی ادامه داد: بر همین اساس جمهوری اسلامی مصمم شد تا ابتدا توان هستهایاش را افزایش دهد و سپس وارد باشگاه دارندگان توان هستهای شود و هزینههای آن را هم بدهد. طبیعتا لازمه دستیابی به چنین هدفی افزایش توان علمی و تکنولوژی در حوزههای نرم افزاری و سخت افزاری است. کار سخت و شبانه روزی آغاز شد تا به توان بالایی از دانش و تکنولوژی هستهای دست پیدا کنیم.
این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای یادآور شد: با این اتفاقات غربیها سراغ فشارهای بینالمللی و تحریمها از طریق دولتها به صورت یک جانبه رفتند و شورای امنیت و اتحادیه اروپا نیز روز به روز حلقه تحریمها را تنگتر میکردند، ما به ازای این رویکرد این بود که دست ما از نظر توان هستهای پر شد و به نقطهای رسیدیم که جای پایمان محکم شد و به دنبالش امکان مذاکره با قدرتها فراهم کردیم.
عراقچی گفت: ما توانستیم به همه زوایای علمی و تکنولوژی هستهای و غنی سازی دست یابیم و تاسیسات را ساخته و مستقر کردیم. درصد غنی سازی را تا 20 درصد بالا بردیم و دانشمندان خوبی تربیت کردیم. همچنین با تهیه مواد لازم غنی شده امکاناتی را نیز فراهم کردیم. البته هزینههایش را نیز پرداخت کرده و تحمل کردیم. در همین ایام و در روند مذکور میز مذاکره را ترک نکردیم.
وی یاد آور شد: در طول مذاکرات گذشته شروطی را مطرح میکردند مبنی بر این که اول باید ایران فعالیتهایش را تعلیق کند تا با ما مذاکره کنند ولی جمهوری اسلامی هرگز چنین چیزی را نپذیرفت چون تجربه تلخ سالهای 82 تا 84 را پشت سر گذاشته بودیم. البته غربیها نیز فشارها و تهدیدهای خود را افزایش میدادند.
عراقچی تصریح کرد: مقاومت ملت ایران در برابر تحریمها به پیشرفت چشمگیر ایران در حوزه دفاعی و رشد و شکوفایی دانش هستهای منجر شد؛ در چنین شرایطی غربیها جز مذاکره بدون پیش شرط راه دیگری نداشتند. به همین دلیل آنها پای میز مذاکره نشستند.
وی با اشاره به اولین دور مذاکرات در اجلاس استانبول با مسئولیت جلیلی گفت: در این مذاکرات با روش گام به گام و بدون پیشرفت مذاکرات ادامه یافت . در دور بعدی مذاکرات در بغداد پیشنهادات ما و غربیها در روش گام به گام فاصلهی زیادی داشت و به همین جهت مذاکرات متوقف شد.
عراقچی یاد آور شد: در این دوران غربیها سراغ تحریمهای بیشتر به ویژه در حوزه تحریم نفتی و بانکی و مالی رفتند و آمریکاییها نیز مصوب کردند که هر 6 ماه 20 درصد خرید نفت ایران کاهش یابد و حتی چین و روسیه نیز از این مصوبه تبعیت کردند.
این عضو ارشد تیم مذاکره کننده با اشاره به مذاکرات آلماآتی در اسفند 91 گفت: در آنجا پیشنهاداتی از طرف غربیها ارائه شد و بنا گردید که ایران در آلماآتی 2، پاسخ پیشنهاد غربیها را بدهد. در آلماآتی 2 ایران بر حق غنی سازی تاکید کرد ولی فاصله با غربیها زیاد بود به همین دلیل مذاکرات مجددا متوقف شد و در ایران نیز انتخابات جدید برگزار شد.
عراقچی ادامه داد: البته از تابستان 92 آمریکاییها از طریق عمان وارد مذاکرات شدند و مسیر جدیدی باز شد ولی کار خیلی کند پیش میرفت که انتخابات جدید نیز این مسیر را موقتا متوقف میکرد.
وی خاطر نشان کرد: بعد از روی کار آمدن دولت جدید مسیر عمان ادامه پیدا کرد و همزمان نیز 1+5 احیا شد و در نهایت بعد از به ثمر رسیدن مسیر مذاکرات عمان و انتقال آن به 1+5 به مذاکرات ژنو رسیدیم.