قوانین زندگی در مناطق تحت اشغال داعش
استان حلب و مناطق مختلف آن از جمله شهر تاریخی حلب، همانند بسیاری از مناطق این کشور، درگیر بحرانی شد که ۱۵ مارس ۲۰۱۱ میلادی جرقه آن در سوریه زده شد.
با آغاز بحران سوریه و ورود آن به مرحله حمل سلاح و اقدام نظامی علیه نظام که یورش عناصر مسلح تروریستی و سپس گروههای تروریستی تکفیری به نقاط مختلف سوریه را بدنبال داشت، مناطقی از استان و شهر حلب به تصرف این گروهها درآمد، به گونهای که هم اکنون بخش شرقی شهر حلب و مناطقی در ریفهای آن تحت تصرف این گروههاست.
با تصرف این مناطق توسط گروههای تروریستی تکفیری، این گروهها و از جمله دو گروه تروریستی تکفیری «داعش» و «جبهه النصره» قوانین خاص خود را بر این مناطق به اجرا گذاشتند، قوانینی «خشونت» مهمترین ویژگی آن شمرده میشد.
زنان بزرگترین قربانیان تروریسم تکفیری
زنان سوریه بزرگترین قربانیان مناطق تحت تصرف داعش بشمار میآیند و اولین بهایی که در این راه پرداخت کردند، مجبور شدن به استفاده از پوشش خاص داعش بود که لباسها و روبندهای سیاه را شامل میشد.
پس از آن زنان این مناطق از خروج از خانه بدون یکی از محارم و سپس اشتغال بکار در مراکز مختلف منع شدند. پایگاه خبری «ساسه پست» میافزاید: اما آنچه تهدیدی بزرگ برای زنان مناطق تحت اشغال داعش بشمار میآمد، ممنوعیت آنها از حضور در کلاسهای درس و مراکز آموزشی و تحصیلی مختلط بود و از آنجا که آموزگاران و اساتید اغلب مناطق تحت تصرف این گروه مرد بودند، بنابراین دختران از حضور در این کلاسها و مراکز آموزشی و تحصیلی منع شدند تا از این حیث ضربه بزرگی به سطح فرهنگ و سواد و حضور زنان در عرصه اجتماع وارد شود.
قوانینی که مردان را هم آزار میدهد
قوانین خشک و سختگیرانه داعش تنها زنان سوری را شامل نمیشود، بلکه این قوانین دامان مردان را هم گرفت. براساس این قوانین مردان اجازه پوشیدن شلوارهای تنگ، جین یا چرم را نداشتند. کشیدن سیگار کاملاً ممنوع و مجازاتهایی سخت برای متخلفان در نظر گرفته شد که از شلاق در ملاء عام تا حبس یک ماهه و پرداخت غرامت را شامل میشد.
این درحالی است که فروشندگان و دکانداران مناطق تحت اشغال داعش نیز از فروش محصولات، پوشاک و کالاهایی که این گروه آنها را تحریم کرده بود، منع شدند. همچنین دکانداران میبایست در ساعات نماز دکانهای خود را تعطیل میکردند و برای ادای فریضه نماز به مساجد میرفتند. مجازات کسانیکه از دستور تخلف میکردند، نیز بسته شدن دکان مشخص شد.
نسخه برداری النصره از داعش
در حالیکه تا چهار ماه پیش این قوانین در مناطقی اجرا میشد که تحت تصرف داعش بود، از این زمان گروه تروریستی تکفیری «جبهه النصره»، شاخه رسمی «القاعده» در سوریه پس از سیطره بر منطقه «جبل الزاویه» در ریف ادلب و تعدادی از شهرکها و روستاهای ریف شمالی ادلب اقدام به اجرای قوانین مشابه قوانین داعش کرد.
به این ترتیب ساکنان این مناطق از پوشیدن برخی لباسها و خروج زنان بدون محرم و حضور در بازار کار و کلاسهای مختلط منع و دکانداران مجبور به تعطیل کردن مغازههایشان در ساعات نماز شدند.
رعب و و حشت حاکم بر مردم
داعش تلاش کرد، با وضع قوانین سختگیرانه بر مناطق تحت تصرفش، قدرت و اقتدار خود را به ساکنان این مناطق نشان دهد و بذر وحشت و ترس را در جان آنها بنشاند.
در شهر «منبج» که در ۹۰ کیلومتری شرق شهر حلب واقع شده و داعش بر آن سیطره دارد، این گروه بطور معمول مجازاتهای خود را در میدان «الکرنک» در مرکز شهر و در ملاء عام اجرا کند که بطور معمول قطع سر و یا دست محکومانی را دربر میگیرد که دادگاههای شرعی داعش آنها را محکوم کردهاند.
یکی از اهالی این شهر میگوید: داعش طی ۳ ماه اخیر بیش از ۷ عملیات اعدام به اشکال مختلف از قطع سر با چاقو و شمشیر گرفته تا شلیک مستقیم و سپس صلیب کشیدن جسد مدت ۳ روز در میدان و قطع دست و چرخاندن محکوم در نقاط مختلف شهر درحال خونریزی و نشان دادن وی تعداد بیشتری از اهالی و ایجاد رعب و وحشت بیشتر در آنها متغییر بوده است.
این منبع محلی میافزاید: دردناکترین اعدام داعش، اعدام یک نوجوان ۱۷ ساله به نام «عبد الله البوشی» و صلیب کشیدن ۳ روزه وی و یک ماه بعد تکرار همین جنایت علیه نوجوان دیگری بود که بیش از ۱۴ سال نداشت.
منبع مذکور میگوید: اتهامی که داعش به آن نوجوان ۱۴ ساله وارد کرده بود، تجاوز به یک زن سالمند و سرقت طلاهایش بود، بیآنکه درباره این اتهام تحقیق کند، به همین دلیل وقتی متوجه شد، این نوجوان را بیگناه اعدام کرده، به خانوادهاش مبلغی بعنوان دیه پرداخت کرد، اما چه سود، مگر پول جای فرزند را میگیرد.
به گفته اهالی منبج داعش به عمد این جنایات را در ملاء عام انجام میداد تا وحشیگری و قساوتش نقل محافل و تجمعات مردم شود که چنین هم شد. خیلی زود جنایات داعش و وحشیگریهایش به مهمترین موضوع مورد بحث اهالی منبج تبدیل شد و ترس و وحشتشان از داعش را چندین برابر کرد.
ابداع در شیوههای ایجاد رعب و وحشت
شیوهای که داعش جهت ایجاد رعب و وحشت بین اهالی منبج بکار برد، عموما در مناطق دیگر نیز استفاده میشد، اگرچه این گروه برای افزایش و تشدید این رعب و وحشت هر روز شیوههای جدیدی برای قتل و کشتارهای خود ابداع میکرد که میتوان آنها در سنگسار کردن متهمان به انحراف جنسی یا زنا، برگزاری جشن اعدامهای دسته جمعی و غیره ملاحظه کرد. تهیه تصاویر و فیلمهای این جنایات و پخش آنها در پایگاههای اینترنتی همه و همه موجب شد تا وحشت مردم از داعش چندین برابر شود.
آمارهای وحشتناک
گزارشهای سازمانهای بین المللی حقوق بشر تاکید میکند، داعش و جبهه النصره از حیث ارتکاب جنایت در سوریه رتبههای اول و دوم را احراز میکنند.
این گزارشها عنوان میکنند که داعش تاکنون ۱۲۳۱ شهروند سوری را به قتل رسانده که ۱۷۴ نفر آنها کودک و ۱۶۳ نفر زن بودهاند – البته این آمار و ارقام حدودی و تقریبی است، چون هر روز این گروه مرتکب جنایت جدیدی در منطقهای از سوریه میشود – همچنین داعش ۳۹۱۴ شهروند سوری را ربوده و به اسارت گرفته که ۴۷۸ نفر آنها کودک و ۵۲۰ نفر آنها زن هستند و از سرنوشت ۱۴۷۱ شهروند سوری که توسط داعش ربوده شدهاند، تاکنون هیچ اطلاعی در دست نیست.
اما در خصوص جبهه النصره این گزارشها اعلام میکنند که این گروه تکفیری ۲۷۵ شهروند سوری را به قتل رسانده که در میان آنها ۴۵ کودک و ۵۰ زن وجود دارد. همچنین ۱۲۳۶ شهروند سوری را ربوده و بازداشت کرده که ۵۳ نفر آنها کودک و ۳۰ نفر آنها زن هستند و از سرنوشت ۲۶۹ شهروند دیگر که توسط این گروه ربوده شدهاند، هیچ اطلاعی در دست نیست.
منع فعالیتهای مدنی و طرد ساکنان مناطق
مجازاتهای ظالمانهای که داعش در مناطق تحت تصرفش اجرا کرد، بسیاری از ساکنان این مناطق را وادار به ترک خانهها و مناطق مسکونیاشان کرد. همانگونه که فعالان مدنی، روزنامهنگاران و نخبگان هر منطقه را وادار به فرار از مناطق خود کرد
«عبد القادر الجلابی»، آموزگار ریاضیات یکی از مناطق شهر رقه پس از سقوط این شهر بدست داعش مجبور به مهاجرت به ترکیه شد. اوضاع در مناطق تحت تصرف النصره نیز به همین گونه است، فرار تحصیلکردگان، نخبگان و فعالان از مناطق تحت تصرف داعش و النصره موجب توقف هرگونه فعالیت مدنی در آنها شد.