تصویب ۱۰ پیشنهاد هم تنور بورس را گرم نمیکند
۳ بند از این ۱۰ بند هفته گذشته اجرا شد و توانست اثرمثبتی در بازار داشته باشد، اما این اثر موقتی بود و بازهم بازار به روال سابق خود برگشت و در مسیر نزولی قرار گرفت. حال سوال اصلی اینجاست که با توجه به وضعیت بازار که حتی با اصلاح در مسیر نزولی قرار میگیرد؛ آیا اجرای آن بندهایی که کارشناسان بازارسرمایه از سران قوا خواستند، بازار میتواند به روال طبیعی و مثبت برگردد یا نه؟
علیرضا کدیور، کارشناس بازارسرمایه در پاسخ به این سوال که آیا اجراشدن ۱۰ بندی که ۱۰۰ کارشناس بازارسرمایه برای اصلاح این بازار به سران قوا نوشتند، میتواند در بهبود روند بازارسرمایه موثر باشد یا نه، به آرمانملی گفت: خیر، چند دلیل برای این موضوع وجود دارد، در حال حاضر اصلیترین ابهامی که پیشروی فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران بازار بورس وجود دارد روند آینده نرخ ارز است، یعنی با توجه به اینکه با مذاکرات هستهای در جریان است و بسته به اینکه نتیجه این مذاکرات چه باشد و فرض براینکه توافق صورت بگیرد و سیاست بانکمرکزی برای نرخگذاری بانک مرکزی چه عددی باشد، اصلیترین ابهام پیشروی بازار است. او ادامه داد: ولی بهنظر میرسد الان برآیند تحلیل کارشناسان و نظرات دولت و بانکمرکزی این است که نرخ ارز احتمالا کاهش پیدا خواهد کرد، یعنی سیاست بانکمرکزی کاهش نرخ ارز است، از آنطرف هم با توجه به اینکه اگر توافق هستهای صورت بگیرد بخشی از منابع ارزی بلوکه شده ایران آزاد میشود، احتمالا این توانایی برای بانکمرکزی در کوتاهمدت وجود دارد که نرخ ارز را در یک محدوده پایینتر از ارقام فعلی نگه دارد.
کدیور تاکید کرد: تکرار میکنم بانکمرکزی در کوتاهمدت شاید چند ماه میتواند موفق به انجام این کار شود، اما اگر این اتفاق بیفتد و چون هنوز این ابهام وجود دارد ولی احتمال آن زیاد است، قاعدتا بخش عمدهای از شرکتهای بورسی ما چون وابسته به صادرات و نرخ ارز هستند کاهش نرخ ارز باعث کاهش سودآوری و طبیعتا کاهش قیمت آنها میشود، در نتیجه بهنظر من با این مقدمهای که گفتم و با توجه به اینکه عمده سیاستگذاریهای سازمان بورس و صندوق توسعه و تثبیت بازار صرفا حمایت از سرمایههای بزرگ و صادرات محور است در شرایطی که ما الان حدودا یکماه یا بیشتر است که در اکثر روزهای بازار حدودا ۴۰۰ نماد صف فروش داریم و خیلی از این نمادها، نمادهایی هستند که صف فروش آنها مدتطولانی وجود داشته و معامله آنچنانی هم روی سهام آنها صورت نگرفته یعنی عملا سهامها قفل هستند، این سیاست نمیتواند موفق باشد.
این کارشناس بازارسرمایه اضافه کرد: یعنی نهایتا میتواند اثری چندروزه داشته باشد و بعد مجددا بازار به همین روند و وضعیت فعلی برگردد. از نظر من سیاستی که سازمان بورس یا صندوق توسعه و تثبیت بازار میتوانند در پیش بگیرند این است که با تزریق منابع بسیار کمی صف فروش ۴۰۰ نمادی که در صف فروش هستند؛ را از بین ببرند و روند معاملات آنها را به طبیعی برگرداند. توصیهای که میتوانم انجام دهم این است که بهجای اینکه نقدینگی و سیاستهایی که عمدتا تزریق نقدینگی به سمت سهمهای بزرگ است، بهسمت سهمهایی تزریق شود که صف خرید ناچیزی دارند، اگر این اتفاق بیفتد و در جهت متعادلسازی روند معاملاتی آن سهمها این پول مصرف شود، میتواند باعث تغییر روند بازار شود ولی اگر همچنان این نقدینگی صرف حمایت و خریدن سهام شرکتهای بزرگ بازار شود، این یک سیاست شکست خورده است.
او در پاسخ به این سوال که روند نزولی بازار حداقل از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا امروز ادامه پیدا کرده آیا این روند یک روند طبیعی محسوب میشود، اظهارکرد: بهنظر من با متغیرهایی که الان در بازار داریم، افت بازار در شرایط فعلی توجیه ندارد. ولی در هر صورت این روند ادامه یک وحشت و ترسی است که در بین سرمایهگذاران بهویژه سرمایهگذاران حقیقی از ششماه گذشته اتفاق افتاده و این ادامه آن روند است. در نتیجه باید امروز این نقدینگی صرف متعادلسازی سهام ۲۰۰ نماد شرکتهایی شود که میتوان این نمادها را با تزریق ارقام کوچکی به سمت تعادل هدایت کرد و بعد کمکم شاهد رشد سهمهای بزرگ باشیم وگرنه اگر بخواهیم امروز نقدینگی را صرف خرید سهامهای بزرگ کنیم مطمئنا سیاستی شکستخورده است و نتیجهای نخواهد داشت و این پول هم در بازار از بین خواهد رفت.
کدیور درباره شائبه بهرهبرداری دولت از بازارسرمایه برای جبران کسری بودجه، هم اینطور توضیح داد: طبیعتا میتواند این موضوع باشد، اما نکتهای که وجود دارد این است که بهرهبرداریای که دولت انجام داده بخشی از طریق فروش اوراق بدهی بوده که ارتباطی به سهام نداشته است هرچند فروش اوراق بدهی هم باعث شده نرخ بهره در بازار افزایش پیدا کند که بازهم این موضوع تا حدودی اثر منفی در بازار سهام داشته و این درست است که دولت هم در مقطعی از بازار با توجه به شرایط آن زمان بازار استفاده کرده، اما میخواهم بگویم امروز شرایطی که داریم از نظر من این شرایط میتواند متعادل شود بهشرطی که نقدینگیای که از سمت برخی از نهادهای حقوقی وارد بازار میشود بهصورت هوشمندانه صرف متعادلسازی روند کلی بازار شود نه رشد یکی دو روزه شاخص.
این کارشناس بازارسرمایه تاکید کرد: سیاست رشد شاخص جزو تصمیمات اشتباهی است که برای بازار گرفته میشود که ما بهجای متعادلسازی جو بازار به سمت رشد کوتاهمدت یکی دو روزه شاخص میرویم! این رشد حبابی نیست، این رشد نمیتواند اتفاق بیفتد چون الان وضعیت بازار مانند آتشی است که هنوز شعلهور نشده و قصد داریم با ریختن نفت آتش را شعلهور کنیم درحالیکه ریختن این نفت باعث شعلهورشدن لحظهای آتش و بعد خاموششدن آن خواهد شد.