تثبیت بورس در اَبَرکانال 600 هزاری و رشد 21 درصدی در سال 99

اخبار بازار؛ یوسف ناصری – در حالی که بورس تهران، امروز یک‌شنبه 24 فروردین یعنی در دوازدهمین روز کاری سال 1399 با افزایش بیش از 15 هزار واحدی، رکوردشکنی شاخص کل را در اَبَرکانال 600 هزار واحد تثبیت کرد حسن قالیباف اصل، رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار ایران، اولین روز کاری رسمی خود را در این مسئولیت، گذراند و باید منتظر ماند و دید، او که به مدت ده سال مدیرعاملی سابق بورس تهران را در کارنامه حرفه‌ای خود دارد، در این سِمت جدید و به عنوان سیاستگذار فرادستی، برای بخش‌های مختلف بازار سرمایه ایران و از جمله بورس تهران، چه برنامه و رویکردی دارد.
شاخص کل بورس تهران که در آخرین روز کاری هفته قبل با رشد 13 هزار و 712 واحدی به مرز 600 هزار واحد جهش کرد و در محدوده 597 هزار 94 واحدی قرار گرفت، با سبزپوشی به استقبال چهارمین هفته سال جاری آمد.
با جهش امروز شاخص کل بازار سرمایه، این شاخص در مدت دوازده روز کاری سال 1399 به طرز شگفت‌آوری بیش از 110 هزار واحد معادل 21 درصد رشد را تجربه کرد و ارزش کُل بازار از رقم 1873 هزار میلیارد تومان در آخرین روز سال 1398، به 2276 هزار میلیارد تومان در پایان معاملات امروز یک‌شنبه 24 فروردین‌ماه جاری رسید و حضور در محدوده بالای 600 هزار واحد را حداقل در کوتاه‌مدت تثبیت کرده است.
لازم به ذکر است که شاخص کل بورس از رقم 179 هزار و 194 واحد در روز 5 فروردین سال 1398 تا محدوده 512 هزار و 903 واحد در روز چهارشنبه 28 اسفند 1398، اوج گرفت و طی یک سال 333 هزار واحد افزایش (تقریباً رشد دو برابری) را به ثبت رساند و در تاریخ بازار سرمایه ایران، رکوردشکنی کرد.
باوجود رکود در بازارهای جهانی، کاهش چشمگیر شاخص بورس‌های بزرگ دنیا و تداوم نگرانی ناشی از شیوع جدیدترین ویروس خانواده کرونا ویروس‌ها، اما بورس ایران دست‌کم از نظر «اسمی»، دوران پُر رونقی را در سال 1399 تجربه کرده و به‌جز دو روز کاهشی شاخص کل بورس، رشد و رونق در ده روز دیگر سال جاری به‌قدری خیره‌کننده بوده که سرمایه‌ها و نقدینگی سرگردان را با قدرت به این بازار مالی می‌کشاند و بازارهای رقیب از جمله دلار و سکه و طلا، چندان رونق ندارند.

 

اولین روز کاری و کاهش شاخص کل

در روز سه‌شنبه 5 فروردین 1399 به‌عنوان اولین روز کاری سال جدید، شاخص کل بورس 4 هزار و 241 واحد نزول را به ثبت رساند و شاخص کل تا رقم 508 هزار و 658 واحد کاهش یافت.

البته در این روز، عبدالناصر همتی رئیس‌کل بانک مرکزی، درباره وضعیت مناسب سرمایه بانک‌های ایرانی حاضر در بورس سخنانی بر زبان راند و موجب شد صف خرید برای سهام بانکی، شکل بگیرد و خرید سهام بانکی، درست در روز کاهشی بورس، رونق پیدا کند. علاوه بر این مورد، در اولین روز فعالیت بورس تهران، بانک‌ها صدرنشین برترین‌های گروه صنعت در بازار سرمایه شدند و خرید سهام آنها جذابیت داشت.

 

شش روز مستمر افزایشی بورس

چهارشنبه 6 فروردین، دومین روز کاری بورس و اولین روز افزایشی شاخص کل بورس تهران در سال جاری بود و شاخص با رشد 12 هزار و 605 واحدی تا رقم 521 هزار و 267 واحد افزایش نشان داد. در این روز، مجدداً بانک‌ها برترین گروه صنعت بودند و در رتبه‌های بعدی فلزات اساسی و صنایع شیمیایی قرار گرفتند.

در روز شنبه 9 فروردین‌ماه جاری، شاخص کل بورس با جهش دیگری در حد 11 هزار و 254 واحد، به ارتفاع 532 هزار و 522 واحد دست یافت و در این روز فلزات اساسی، برترین گروه صنعت بوده و صنایع شیمیایی و بانک‌ها، در رده‌های دوم و سوم جای خوش کردند.

در روز یک‌شنبه 10 فروردین و چهارمین روز کاری امسال که سومین روز افزایشی شاخص کل در سال جاری بود، این شاخص با افزایش بیش از 13 هزار واحد، به محدوده 545 هزار و 661 واحد رسید و مجدداً بانک‌ها، جایگاه برتر خود را در گروه صنعت، باز یافتند و صنایع شیمیایی و صنایع غذایی، جایگاه‌های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.

در روز دوشنبه11 فروردین، یعنی پنجمین روز کاری سال، شاخص کل بورس از رمق روزهای قبل افتاد و صرفاً 2 هزار و 12 واحد رشد نشان داد و شاخص به 547 هزار و 660 واحد رسید. در این روز صنایع شیمیایی، برترین گروه صنعت شرکت‌های بورسی بود و بانک‌ها، جایگاه دوم را کسب کرده و صنایع غذایی در رتبه سوم قرار گرفت.

در ابتدای هفته دوم سال جاری یعنی روز شنبه 16 فروردین، شاخص کل بورس تجربه مشابهی همچون روز کاری قبل را از سر گذراند و به 2 هزار و 5 واحد رشد اکتفا کرد. در این روز به‌عنوان ششمین روز کاری سال 1399، شاخص کُل به محدوده 567 هزار و 66 واحد رضایت داد. در این روز، صنایع شیمیایی جایگاه برتر را بین صنعت به خود اختصاص داد.

در روز یک‌شنبه 17 فروردین نیز، بازار سرمایه افزایشی بود و شاخص کل بازار سرمایه با صعود 6 هزار و 594 واحدی، به 570 هزار و 20 واحد دست یافت. در این روز که هفتمین روز کاری سال و ششمین روز صعودی مستمر بود واحدهای شیمیایی، پیشتاز بخش صنعت بودند.

 

دومین روز کاشی بورس

دومین روز کاهشی بورس در سال جاری (و هشتمین روز کاری بورس) در روز دوشنبه 18 فروردین رقم خورد و شاخص کل با 4 هزار و 143 واحد نزول، تا رقم 569 هزار و 761 واحد عقب‌نشینی کرد. هرچند که در این روز صدرنشین برترین‌های گروه صنعت، صنایع شیمیایی بود.

 

صعود دوباره شاخص کل

در نهمین روز کاری سال 1399 یعنی 19 فروردین‌ماه جاری، شاخص بورس با رشد 13 هزار و 599 واحدی، تا حد 583 هزار و 599 واحد صعود کرد و بار دیگر صنایع شیمیایی، جایگاه برتر را بین گروه صنعت بورس به خود اختصاص داده و فلزات اساسی و بانک‌ها، به ترتیب در رده دوم و سوم قرار گرفتند.

در روز چهارشنبه 20 فروردین به‌عنوان دهمین روز کاری سال جاری بورس تهران، شاخص کل هشتمین روز افزایشی امسال را تجربه کرد و با افزون بر 13 هزار و 700 واحد، به سطح 597 هزار و 94 هزار جهش کرد و در آستانه گذر از سد مستحکم 600 هزار واحد قرار گرفت.

با قرار گرفتن شاخص کل بورس تهران در آستانه اَبَر کانال 600 هزار واحدی و با در نظر گرفتن جمیع جهات از جمله تورم بالای 30 درصد کشورمان، به نظر نمی‌رسید شاخص کل، این سد را در هم نشکند و دست‌کم برای روزهای آینده به روند صعودی خود ادامه ندهد.

چراکه برای سال 1398، مرکز آمار ایران نرخ تورم 34.8 درصدی را به ثبت رساند و از طرفی با جنگ نفتی عربستان سعودی و روسیه، قیمت نفت ایران به زیر 20 دلار برای هر بشکه سقوط کرده و با وجود توافقات بعدی این غول‌های نفتی دنیا در زمینه کاهش تولید نفت، خواه‌ناخواه ایران در مخمصه جذب درآمد ارزی قرار گرفته است.

 

بک روز افزایشی دیگر برای بورس

روز شنبه 23 فروردین 1399 شاخص کُل بورس تهران، رشدی در حد 10 هزار و 804 واحد را رقم زد و ارزش کل بازار سرمایه ایران به رقم 2220 هزار میلیارد تومان رسید و امروز یک‌شنبه 24 فروردین، به‌عنوان دوازدهمین روز کاری بازار سرمایه در سال 1399، شاخص کُل بورس، رشدی 15 هزار و 423 واحدی را به ثبت رساند و به سطح بالاتر از 623 هزار واحد دست‌یافت.

از آنجا که دست‌کم در آینده نزدیک، امکان دستیابی ایران به فروش و صادرات روزانه یک‌میلیون بشکه نفت با قیمت هر بشکه 50 دلار (هدفگذاری شده در قانون بودجه سال 1399)، از بین رفته و بر این اساس کاهش درآمد ارزی قطعی به نظر می‌رسد و همچنین عدم قطعیت و نا اطمینانی اقتصاد در سال 1399 که با شیوع ویروس کرونا تشدید شده، کاهش ارزش پول ملی رقم خواهد خورد و چنین وضعیتی، قاعدتاً و خواه‌ناخواه و حداقل در حد جبران شدن تورم ایجاد شده، به نفع سهامداران بورس ایران خواهد شد.

 

بازدهی بازارهای مالی رقیب

هرچند که در سال 1398 بازدهی سکه در حد 30 و بازدهی دلار حدود 20 درصد بود و در نقطه مقابل، شاخص کل بورس ایران با 333 هزار واحد افزایش، بازدهی بورس را به میزان شگفت‌آور 187 درصد رساند و سالی بی‌نظیر و رؤیایی را برای فعالان بورسی رقم زد، اما ریزش شاخص کل بورس را در صورت تعمیق بحران ناشی از شیوع ویروس کرونا و برخی مشکلات ساختاری دیگر نباید از نظر دور داشت و این امکان و احتمال وجود دارد که با تداوم کاهش شدید قیمت کالاها در سطح بین‌المللی، بورس ایران نیز بالاخره متأثر شود یا حداقل سهام شرکت‌های صادرات محور، کاهش قیمت داشته باشند.

به هر رو، آنچه در دوازده روز اول فعالیت کاری بورس تهران در سال 1399، به چشم می‌آید رشد 110 هزار واحدی یعنی افزایش 21 درصدی شاخص کل بورس تهران و کسب سود سهامداران و فعالان بورسی در بازار سرمایه کشورمان بوده و امروز یکشنبه نیز، رشد جهشی شاخص کل بورس، با قدرت ادامه پیدا کرد.

در حالی شاهد رشد شتابان بورس تهران هستیم که بازارهای مالی رقیب آن از جمله مسکن، خودرو و سکه و طلا (به علت نبود تقاضا و خریدار به علت شیوع کرونا)، به رکود عمیق فرو رفته‌اند و سرمایه‌ها و نقدینگی سرگردان عمدتاً جذب بورس می‌شود و دست‌کم رونق «اسمی» ادامه‌دار بورس تهران، اشتیاق خانوارهای ایرانی را برای فعالیت در بورس که در عین حال نسبت به بازارهای مالی دیگر، یک بازار پُر ریسک به شمار می‌آید، به‌شدت بالا برده است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا