ساخت ماده هوشمند با قابلیتهای پوست بدن انسان (+عکس و ویدیو)
موبنا، رضا خواجهوند – محققان دانشگاه اِمآیتی موفق به ساخت ماده هوشمندی شدهاند که مانند منافذ پوست انسان عمل میکند و متناسب با شرایط محیط پیرامون منبسط میشود یا انقباض میابد. این ماده متخلخل «اکستیک فعال» نامگذاری شده است. اکستیک در اصل به ساختار یا موادی گفته میشود که بافت آن از اشکال شبیه به هم مانند شش ضلعی یا مثلث ساخته شده است و هنگامی که کشیده میشود، عمود بر نیروی اعمال شده ضخیمتر میشود.
محققان دانشگاه اِمآیتی این ماده را به گونهای طراحی کردند که در هوای سرد، سختتر میشود و به عنوان یک عایق قویتر عمل میکند. در مقابل زمانی که این ماده در هوای گرم قرار میگیرد منافذ خود را باز میکند تا گردش هوا آسانتر صورت گیرد.
«اسکایلار تیبیتس» از معماران رایانهای دانشگاه اِمآیتی و گروهش برای مدتهای طولانی تلاش فراوان انجام دادند تا مواد قابل برنامهریزی شبیه به محصول کنونی را تولید کنند. این مواد هوشمند به گونهای تحلیل میشوند که میتوانند بر اساس دستورالعملهایی که طبق برنامهریزیهای قبلی برای آنها در نظر گرفته شده است شکل و ظاهر خود را تغییر دهند.
تیبیتس و گروهش پیش از این موفق شدند مواد کنونی از جمله چوب، چرم، و فیبرهای کربنی را به همراه فیبرهای مبتکرانه جدید قابل برنامهریزی کنند. در این فرآیند محققان ساختار طبیعی ماده را در اختیار گرفتند، آن را با روشهای اختصاصی تجدید ساختار کردند، و سپس با یک منبع انرژی مانند دما، رطوبت، نور یا فشار آن را فعال کردند.
محققان امِآیتی پیش از این نیز موفق به ساخت کفشی شدند که میتوانست از یک ورقه تخت و معمولی به یک کفش کامل تبدیل شود. در کنار آن همچنین یک میز قهوه صاف طراحی شد که پس از خروج از جعبه، به صورت خودکار شکل اصلی خود را پیدا میکرد.
ولی تیبیتس و گروهش هماکنون گامهای بلندتری در این زمینه برمیدارند و بر این باورند که این مواد قابل برنامهریزی میتوانند توسط طراحان بزرگ در حوزه ترکیب پوششهای هوشمندانه متناسب با مد مورد استفاده قرار بگیرند و بر اساس آن لباسهای مقاوم در مقابل شرایط جوی و رطوبت تولید شود.
در این تصویر منافذ گسترش یافتهاند تا در هوای گرم امکان گردش نسیم تازه ایجاد شود.
برنامهریزی یک ماده ساختاربندی مجدد و فعال کردن آن از طریق یک منبع انرژی را شامل میشود.
ماده هوشمند ساخته شده توسط محققان دانشگاه اِمآیتی.
مواد قابل برنامهریزی به صورت فعالانه به محرکهای بیرونی پاسخ میدهند و در این تصویر، این ماده در مقابل شرایط تغییر دما قرار گرفته است.
این مواد به هیچ گونه تعامل با انسان یا روبات نیاز ندارند.
زمانی که این ماده تا حداکثر ظرفیت خود کشیده میشود، منافذ امکان گردش هوا را ایجاد میکنند.
هرگونه تغییر دما یک منبع انرژی محسوب میشود که میتواند روی ماده تاثیر بگذارد.