مردم خواهان مجلس حامی دولت هستند
هرچند در برخي موارد مسائل مختلف به كام ما نباشد اما تبعیت از قانون اولویت دارد. وقتی شما در یك ائتلاف شركت میكنید باید بپذیرید كه خواستههای همه افراد محترم است. ما به هر میزان كه بتوانیم برای اصلاح و توسعه كشور قدم برداریم.
گروه سیاسی- اين توفيق اجباري براي جريان ميانهرو كشور كه سبب رسيدن به ليستاميدشد، نكات فراواني دارد، اول اينكه جريانهاي سياسي به آن ميزان از فهمسياسي رسيدهاند كه اختلافات جزئي را براي اهداف كلان كنار گذارند و دوم شرایطی که جناح رقیب با حذف کاندیداها برای آنها پدید آورد! البته حضور چهرههاي جديد در ليست اميد از ويژگيهاي آن محسوب ميشود و اين جابهجايي اجباري نخبگان را ميتوان از ارزشهاي جناح مخالف محافظهكاران
(اصلاحطلبها،اعتداليها و اصولگرايان ميانهرو) دانست. در همينزمينه وبراي بررسي چگونگي تهيه ليست اميد به سراغ يكي از اعضاي اصلي تهيه ليست رفتيم.با اسماعيل شجاعی درباره لیست امید به مجلس آینده و رايزني با اصلاح طلبان برای شرکت حداكثري در انتخابات، صحبت کردیم.مشروح گفتوگوي ما را با اين عضو ارشد حزب اعتدال و توسعه را در زير پيميگيريم:
همزمان با انتشار ليست، عدهاي به حضور چهرههاي نا آشنا در ليست اميد انتقادهايي داشتند، چه توضيحي در اين بارهداريد؟
در دنياي سياست قرار نیست همیشه آدمها آشنا باشند. حزب وظیفهاش این است كه افراد جوانتر و نیروهای جدید را معرفی کند تا مردم با آنها آشنا شونداين رويكرد مناسبي نيست كه انتظار داشته باشيم فقط یك تعدادی از افراد كه چهرههاي مشهوري هستند، در مجالس مختلف جابهجا شوند. بلكه من معتقدم باید از معرفی افراد جدید استقبال شود نباید فضای سیاسی ما یك فضای بستهای شود كه فقط یك تعدادی كه چهره مشهور هستند در آن حضور داشته باشند و فعاليتكنند.
به نظر شما بهتر نبود تا چهرههايي انتخاب ميشد كه بيشتر براي جامعه شناخته شدهباشند؟
دموكراسی نیاز به تحمل دارد و نیازمند تلطیف فضاست. دموکراسی چیزی نیست که یك شبه اتفاق افتد. در این دوره با یك سری محدودیتها مواجه شدیم و سختگیری بیش از اندازه درباره رد صلاحیتها دست ما را در زمینه گزینش افراد محدود كرد. بنابراین ما سعی كردیم به نیروهای دیگری متوسل شویم كه شاید در جامعه كمتر شناخته شدهاند. ضمن اینكه همگان تصمیم گرفتیم با یك ائتلاف در فضای انتخاباتی شركت كنیم.
در اين ائتلاف به حقوق خود رسيديد؟
طبیعي است كه در ائتلاف نمیشود خودخواهي داشت و نرمش نشاننداد. نمیتوانیم بگوییم هرچه نیروهای ماست باید وارد لیست ميشد. طبیعتا باید سهمی هم برای دیگرانی که در ائتلاف هستند قائل ميشديم.
چند درصد از لیست از اعضای اعتدال و توسعه هستند؟
در حال حاضر اين موضوع به هيچ وجه اهميتي ندارد. وقتی ما وارد ائتلاف میشویم یعنی همه این جمع را مورد تأیید قرار داده و اصلا نمیخواهیم خودخواهي داشتهباشيم. این لیست مورد تأیید ماست و از آن حمایت میكنیم و درحال حاضر اختلافات را كنارگذاشته و تنها به ائتلاف فكر ميكنيم.فصل مشترك این لیست، اعتدال است. ضمن اینکه فكر میكنم حرف اصلی كه با این لیست زده میشود نگاه و گرایش اعتدالی است كه در مجموعه دوستان ما از هر دو طیف اصلاحطلب و اصولگرا وجود دارد.
این لیست نتیجه چند وقت مذاكره است؟
شايد حدود یك ماه زمان برد ولي پس از اعلام تأیید صلاحیتها قطعي و مشخص شد بازیکنان این بازی چه کسانی هستند.این لیستی است كه از مجموع گروههایی كه در این ائتلاف حضور داشتند نشأت گرفته و وقتی شما در یك ائتلاف شركت میكنید باید بپذیرید كه خواستههای همه افراد محترم است.
شما براي ائتلاف مجبور به انتخاب برخي افراد نشديد؟
همیشه این را درنظر بگیرید که یك لیست ائتلافی لیستی است كه چند گروه را با هم اجماع کرده باشیم. طبیعتا ما نیروهایی داشتیم که مورد قبول آنها واقع نشد و آنها هم نیروهایی داشتند که ما قبول نکردیم و در نهایت به این لیست رسیدیم. من فكر میكنم به هر صورت وقتی محدودیتهای زیادی پیشرو باشد باید یك تصمیم بهینه گرفت. ما باید تحمل داشته باشیم و خوشبختانه در فضای دموكراسی در حال رسیدن به بلوغ هستیم. یاد گرفتهایم که به جای اصرار بر حرفهای خودمان، با گروههای دیگر به تعامل رسيده و ائتلاف کنیم.
چند درصد احتمال ميدهيد ليست اميد موفق شود؟
من تصور میكنم ما اكثریت مجلس را در واقع در اختیار داریم یعنی این ائتلاف با توجه به اینكه در كل كشور هم تحقق پیدا كرده، برنده واقعی مجلس آینده خواهد بود.
مبناي اين خوشبينيكجاست؟
ما تفكری را نمایندگی میكنیم كه کاندیدای این تفكر در سال ۹۲ پیروز انتخابات شد و در واقع همین ائتلاف بود كه پشت سر آقای روحانی قرار گرفت و از ايشان حمایت كرد تا مردم به او رأی دهند. ما همان گروه هستیم و فكر میكنیم مردم هم در حال دنبال کردن همان چارچوب هستند و باور دارند كه این تفكری که در دولت موجود است، توانسته خواستههای آنها را دنبال كند. همه این فضای مثبت اقتصادی همراه فضای مثبت بینالمللی، دستاورد این دولت و دستاورد رای مردم در 24 خرداد سال ۹۲ به این تفكر است.ما نيز در ائتلاف همان تفكر را نمایندگی میكنيم و من فكر میكنم در آن زمان مردم با پیشبینی رأی دادند اما درحالحاضر با آنچه به عینه دیدهاند رای می دهند. ملت خواستار مجلسی هستند كه از دولت در فضای کنونی حمایت کند.
رد صلاحيتها تا چه اندازه به فعاليتهاي شما ضربه زد؟
ببینید من تصور میكنم كه ما در حال طی کردن مسیر بلوغ هستیم. همانطور كه در شهرستانها و در استانها نقش احزاب پررنگتر شده است و مردم به جای رأی دادن به قوم و قبیله به احزاب فكر میكنند. تصور من این است که برگزار كنندگان پروسه انتخابات به تدریج از این فضا خارج میشوند و محدودیتها را كاهش میدهند.
شما تصور كنید كه در دنیای مدرن كه امروزه از دموكراسی دم میزنند در دورههای قبل زنان اجازه رأی نداشتند سیاهپوستان اجازه رأی نداشتند در واقع محدودیتها زیاد بود. به تدریج متوجه شدند كه كاهش دادن محدودیتها و فضای بازتر به نفع اقتصاد، سیاست، نظام و مردم است. من میخواهم بگویم كه بخشی از این رد صلاحیتها ممكن است ناشی از یك مقدار تنگنظری و بخشی دیگر هم ناشی از كمبود اطلاعات باشد و اگر این پروسه را تحمل كنیم، به راحتی میتوانیم از آن عبور کنیم. خود به خود همه آنهایی كه بر تنگنظریشان در دوره های قبل تاکید داشتند، متوجه شدند كه دستاورد آن تنگنظریها برای اقتصاد و سیاست و اجتماع كشور مخرب بود. بنابراین ما باید اجازه دهیم گروههای سیاسی و احزاب نقش پررنگتری داشته باشند تا خودشان بهترینها و شایستگان را انتخاب کنند. احزاب هم دراین میان یاد میگیرند از افراط و تفریط پرهیز کرده و در چارچوب قانون عمل كنند. به نظر من جامعه ما در چند دهه گذشته در حال تمرین دموكراسی است. باید در این تمرین آرامشمان را حفظ کرده و در بلندمدت فكر كنیم. بلند مدت افق روشنی برای آزادی، مردمسالاری، استقلال سیاسی و اقتصادی برای ما وجود دارد.
رد صلاحیت گسترده تاثيري بر راي دادن و ورود شما به مجلس دارد؟
به نظر من كسانی كه رد صلاحیت كردند در واقع همه دستاوردي جز اين نداشتند. حال این اتفاق چه خوب و چه بد رخ داده، ما هم از آن تبعیت می كنیم. فكر میكنم مردم با رأی دادنشان به نامزدهاي مورد حمايتشان، به این افراد ثابت میكنند كه عملکرد چه کسی درست است.
مبناي تشويق ائتلاف شما و اصلاحطلبان براي حضور حداكثري در مجلس چيست؟
همه متوجه شدند كه كشور نياز به آرامش دارد و با افراط و تفریط و ساختار شكنی نمیتوانیم موفق شویم. ما باید چارچوبهای قانون اساسی و قوانین كشور را بپذیریم و در همین چارچوب عمل كنیم. هرچند در برخي موارد مسائل مختلف به كام ما نباشد اما تبعیت از قانون اولویت دارد.
بايد بدانيم كه تغییر با سرعت به وجود نمیآید. ما نیازمند بسترسازی هستیم و باید بلندمدت فكر كنیم تا یاد بگیریم كه رای و نگاه مردم و در واقع خواسته اكثریت، ملاك همه قرار گیرد. با تمرین باید به این قضیه برسیم زيرا فقط مجریان قانون نیستند كه ممكن است مشكل داشته باشند، خود احزاب و گروهها هم هنوز یاد نگرفتند در بازی درست وارد شوند. اصلاحطلبها هم به نظر میرسد متوجه شدهاند كه این شرکت نکردنها دستاوردی برایشان ندارد. ما به هر میزان كه بتوانیم برای اصلاح و توسعه كشور قدم برداریم. فكر میكنم حتی اگر یك قدم هم میتوانیم برای اعتلای کشور برداریم، باید این قدم را سریع تر برداشته و از آن دریغ نکنیم.
179/