توهين به قوميتها جرم انگاري نشده است
عبدالصمد خرمشاهي
اين قضيه مسئله جديدي نيست. ما در گذشته شاهد موارد مشابه بودهايم؛ مانند كاريكاتور روزنامه ايران كه موجب ناراحتي هموطنان ترك زبان و اعتراضاتي شد كه خسارت هاي زيادي هم به جاي گذاشت.
قبل از بيان هر مطلبي بايد ديد اين افراد كه نمايشنامه را بازي كردهاند ( فيتيلهايها ) مجري يا تهيه كننده و نويسنده اين نمايش بودهاند. اگر نقشي در تهيه نمايشنامه نداشتند به نظر ميرسد كه اتهامي متوجه فيتيلهايها نيست چون فقط مجري بودند. از طرفي هم از منظر قانوني ما درقانون مجازات اسلامي بخش تعزيرات طي مواد مختلف از جمله ماده 514 توهين نسبت به مقام رهبري و ساير مقامات، ماده 517 نسبت به مقامات سياسي خارجي و ماده 609 توهین به سایر کارکنان و مقامات دولتی ایران جرمانگاري شده است. در رابطه با توهين حتي نسبت به برخي صنوف مانند وكلاي دادگستري مطابق ماده 20 لايحه قانون استقلال كانون وكلاي دادگستري مشخص شده و مجازات هايي را قانونگذار تعيين كرده است. اين مجازات براي افرادي است كه توهيني از سوي آنها صورت ميگيرد.
اگر فرض را بر پاسخ اين سوال بگذاريم كه موضوع برنامه فيتيله توهين تلقي ميشود يا خير، بايد گفت قانونگذار توهين به قوميتها را جرم انگاري نكرده و در رابطه با توهين به قوميتها در قوانين خلأ قانوني وجود دارد. به همين دليل در چند سال گذشته تعدادي از نمايندگان آمدند طرحي را پيشنهاد كردند كه ابتدا قرار بود در قانون مجازات اسلامي الحاق شود كه اين قانون در 6 ماده و طرحي مجزا به عنوان قانون مجازات اهانت كنندگان به قوميتها مطرح شد. مطابق اين قانون هر كس در گفتار و كردار و به هر شكل به صورت آشكار به قوميتها توهين يا تمسخر كند مجازات ميشود. تا جايي كه بنده اطلاع دارم اين طرح هنوز تصويب نشده است.
متاسفانه مردم ما در برخورد با مسائل افراط و تفريط دارند و مدبرانه با مسائل برخورد نميكنند. به طور كلي بايد ديد كه واقعا عنصر رواني در اين مسئله وجود داشته يا خير؟ آيا واقعا تعمد داشتهاند كه قوم آذري زبان را تخريب كنند يا خير؟ اگرچه توهين يك جرم مقيدي است و ممكن است بسياري از مطالبي كه به كار برده ميشود نيازي به عنصر رواني نداشته باشد؛ پس بايد توجه داشت چه كلماتي و عباراتي توهين آميز است .به همين سادگي نيست كه گفته شود اين جمله يا كلمه توهين آميز است يا خير؟ اگرچه ملاك معمولا عرف جامعه است يعني عرف جامعه تعيين ميكند اين عبارت توهين آميز است يا خير؟ مجلس شوراي اسلامي يك نظريه تفصيلي داد كه از نظر مقررات كیفری اهانت و توهین و . . . عبارت است از بهكار بردن الفاظی كه صریح باشد یا ارتكاب اعمال و انجام حركاتی كه به لحاظ عرفیات جامعه و با در نظر گرفتن شرایط زمانی و مكانی و موقعیت اشخاص موجب تخفیف و تحقیر آنان شود و با عدم ظهور الفاظ توهین تلقی نميشود. اين گفتهها مطالبي است كه از منظر قانوني و اجتماعي ميتوان در رابطه با اين مسئله صحبت كرد و مهمترين مسئله در اين موضوع اين است كه ببينيم عبارتي كه به كار بردهشده توهين بوده يا خير؟ و آنها به عمل خود آگاهي داشته اند يا خير؟
به طور كلي عكس العمل به اين مسئله متاسفانه بيش از آنچه سزاوار بوده نشان داده شده است. به نظر بنده برخي اين مسئله را وسيلهاي قرار دادهاند تا احساسات آذريهاي ما را تحريك كنند، به خصوص نماينده اروميه كه برخورد و عكس العمل مناسبي در اين مسئله نشان نداد و عبارتي به كار برد كه همين مسئله ممكن بود در تحريك مردم موثر باشد. صرف نظر از اينكه خلأ قانوني در برخورد با توهين به قوميتها داريم آنچه از ظاهر قضيه به نظر ميرسد واقعا بعيد است كه اين افراد قصد توهين و تخريب هموطنان آذري ما را داشته باشند. قوميتها اركان و ستون مملكت هستند و طبيعي است كه هركدام از اين اركان متزلزل شوند يكپارچگي كشور به هم خواهد خورد. بايد با دقت بيشتري به اين مسئله نگاه كرد. همانطور كه گفته شد قانوني در رابطه با اين موضوع وضع نشده و اگر هم وضع شود مجازات اين افراد بر اساس قانون خواهد بود و نه بيشتر و نه كمتر.
به نظر ميرسد كه حواشي اين مسئله عادي نيست و برگرفته از سوء نيتهايي بوده و به نوعي سوءاستفاده كردن و بازي دادن احساسات مردم است. در پشت اين حركات شايد نيت و اهداف ديگري باشد كه به هر حال به نفع كشور و مردم ما نيست و بايد عاقلانه با اين مسئله برخورد كرد و يك شبه آبروي افراد را از بين بردن كار درست و عادلانهاي نيست. نه تنها فيتيلهايها بلكه ساير هموطنان و هيچ انسان ميهندوستي در مملكت ما حاضر نيست به احساسات پاك و صميمانه هموطنان خود گزندي وارد شود و آنها را مورد توهين قرار دهند .
179/