چرا تن ماهی 95هزار تومان شد؟

اخبار بازار ایران – شگفت‌زدگی مصرف‌کنندگان بیشتر از این جهت بود که زمزمه‌های افزایش قیمت مصوب تن ماهی از مدت‌ها پیش به گوش می‌رسید، اما مصرف‌کنندگان، خود را برای قیمت 45تا 50هزار تومانی آماده کرده بودند و نه قیمت 74.900تومانی که در نهایت سازمان حمایت و تولیدکنندگان بر سر ‌آن به توافق رسیدند. نتیجه قیمت مصوب 75هزار تومانی برای تن ساده این شد که قیمت انواع طعم‌دار و دارای افزودنی که نرخ مصوب ندارند در بازار تا 95هزار تومان و بیشتر هم بالا رفت. اما این قیمت‌های سرسام‌آور از کجا ‌آمد و چرا تن ماهی اینقدر گران شد؟
پاسخ این پرسش به‌طور خلاصه رشد شدید قیمت ماهی تن است، اما جزئیات این افزایش قیمت در نوع خود جالب توجه است.

بیش از 70درصد هزینه تمام‌شده تولید کنسرو تن ماهی به قیمت ماهی تن برمی‌گردد. به‌گفته نایب‌رئیس سندیکای صنایع کنسرو کشور، طی 7ماه گذشته قیمت هر کیلو ماهی تن بیش از 180درصد رشد داشته و از کیلویی 52هزار تومان به کیلویی 150هزار تومان رسیده که در کنار افزایش دیگر هزینه‌های تولید ازجمله دستمزد، قیمت حامل‌های انرژی، حمل‌ونقل و ورق فولاد، هزینه هنگفتی را به تولیدکنندگان تحمیل کرده است، اما جهش یکباره قیمت ماهی تن ‌آن‌هم در شرایطی که حدود 80درصد ماهی موردنیاز صنایع از صید داخل تامین می‌شود، به چه دلیل اتفاق افتاده است؟


موضوع این است که قبلا تن ماهیان با قرار گرفتن در گروه کالایی 22از ارز تالار دوم برای واردات استفاده می‌کردند، اما این شرایط یکباره تغییر کرد و تن‌ماهیان با انتقال به گروه کالایی 21مشمول دریافت ارز 28.500تومانی شدند. این تغییر در شرایطی رقم خورد که دولت برای تامین ارز 28.500تومانی واردات کالاهای اساسی‌تر نیز با مشکلات جدی مواجه است و در نتیجه واردکنندگان باید مدت‌ها در صف تخصیص ارز بمانند.
مسعود بختیاری، نایب‌رئیس و عضو هیأت‌مدیره سندیکای صنایع کنسرو در گفت‌وگو با همشهری از مذاکراتی خبر داد که یک‌ماه پیش میان این سندیکا با وزارت جهادکشاورزی در زمینه بازگشت تن ماهیان به گروه کالایی 22 انجام شده، تا با تامین ارز از تالار دوم، روند واردات سرعت گیرد، اما این تقاضا با گذشت حدود یک‌ماه همچنان بی‌پاسخ مانده و در کنار مشکلات تامین ارز، هزینه‌ دموراژ نیز به واردکنندگان تحمیل شده است.

این تأخیر در شرایطی است که انتظار می‌رود با استقرار وزیر جدید جهادکشاورزی، اجرای فرایندهای قانونی روند سریع‌تری به‌خود گیرد و در شرایطی که قیمت مرغ و گوشت همچنان در حال افزایش است، با یک تغییر گروه ساده، دست‌کم جلوی رشد قیمت تن ماهی گرفته شود. نکته مهم دیگر در این زمینه این است که بخش اعظمی از ماهی مورد نیاز صنایع کنسرو‌سازی‌ را صید داخلی تامین می‌کند و این انتظار وجود دارد که صید داخل با قیمت مناسب‌تری به‌دست صنایع برسد؛ درحالی‌که این‌چنین نیست.

گفته می‌شود درحالی‌که تولیدکنندگان، هر کیلو ماهی تن وارداتی را با قیمت 150هزار تومان می‌خرند، اتحادیه‌ تعاونی‌های صیادی ماهی تن صید داخل را در رقابت با انواع وارداتی بالاتر از 150هزار تومان قیمت‌گذاری کرده‌اند و این مشکل باعث شده ترجیح صنایع بر واردات باشد، اما واردات نیز پشت سد تخصیص ارز مانده‌اند و دود این دور باطل به چشم مصرف‌کننده‌ای می‌رود که ناچار است برای یک قوطی تن ماهی که در بهترین شرایط 90گرم ماهی در آن وجود دارد، حدود 100هزار تومان هزینه کند.‌

 منبع: همشهری

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا