هوش مصنوعی؛ همین حالا اینجاست

قابلیت های این برنامه و سایر ابزار مشابه آن فوق العاده است. آن ها می توانند خلاصه سازی کتاب ها و تولید تصاویر را در کسری از ثانیه انجام دهند. اما چه تاثیری ممکن است بر چگونه کار کردن ما بگذارند؟ و کدام مشاغل را تحت تاثیر قرار می دهند؟

یک تیم علمی در ایالات متحده سعی کرده است به این سوالات پاسخ دهد.

پژوهشگرانی از دانشگاه های پرینستون، نیویورک و پنسیلوانیا اقدام به بررسی این موضوع کردند که کدام مهارت های شغلی  تحت تاثیر قابلیت های سیستم های هوش مصنوعی مانند ChatGPT ،که به آن ها مدل های زبان وسیع می گویند، قرار می گیرند.

آن ها در مقاله اخیر خود نتیجه گیری کردند   کارمندان پردرآمدی که نیاز به تحصیلات بالایی دارند، بیشترین تاثیر را از این نوع برنامه ها می پذیرند.

پرفسور ماناو راج از دانشگاه پنسیلوانیا، یکی از نویسندگان مقاله، در گفتگو با “پرایم تایم” افزود که  بخش های حقوقی و آموزشی بالاترین نمره تاثیرپذیری را داشتند.

وی اظهار داشت: فکر می کنم این موضوع نشان می دهد که در این مشاغل، ارتباط و پردازش اطلاعات بسیار است. ما می دانیم که مدل های زبانی در این زمینه بسیار خوب هستند.

یکی از همکاران او، استاد رابرت سیمانز از دانشگاه نیویورک افزود: منظور ما از تحت تاثیر هوش مصنوعی بودن یک شغل، این است که شغل مربوطه به شکلی تغییر خواهد کرد که از قابلیت های هوش مصنوعی بتواند بهره مند شود اما به این معنی نیست که این شغل نابود می شود.

ChatGPT توسط شرکت OpenAI، که تحت حمایت مایکروسافت است، ایجاد شده است. قابلیت‌های آن موجب تعجب و علاقه مندی کاربران سراسر جهان به هوش مصنوعی شده است. از زمان راه‌اندازی آن در نوامبر، گوگل، متا و مجموعه‌ای از شرکت‌های دیگر مدل‌های زبانی وسیع خود را منتشر یا به‌روز رسانی کرده‌اند.

مدل های زبانی وسیع عمدتا به منظور ایجاد ارتباط بین کلمات، مجموعه داده ها و شبکه های دیجیتالی برنامه نویسی شده اند که این فرایند توسط فرایند یادگیری عمیق (deep learning) انجام می شود. سایر مدل های مشابه نیز می توانند روی عکس ها و هنر به منظور تصویرسازی ، برنامه ریزی بشوند.

آنها می‌توانند به درخواست کاربران به صورت کتبی پاسخ دهند، کدهای کامپیوتری را تولید و تصحیح و داده‌ها را تجزیه و تحلیل و بازسازی کنند، تصاویر و آثار هنری نزدیک به واقعیت را تولید و الگوها را تشخیص دهند و مجموعه متنوعی از سایر وظایف مبتنی بر کامپیوتر را انجام دهند.

از آنجا که پاسخ ها به طور مستقیم در جواب به هر درخواست هر کاربر ایجاد می شوند، مدل های تولید کننده تصاویر و متن هر دو به عنوان سیستم های هوش مصنوعی مولد (generative AI) دسته بندی می شوند.

پیشرفت های اخیر هوش مصنوعی مولد، منجر به بحث های فراوانی درباره پتانسیل آن ها در ایجاد اختلال در اقتصاد و تسخیر مشاغل کارگران شده است.

آرویند کریشنا مدیرعامل شرکت IBM در مصاحبه با شبکه بلومبرگ گفته است می تواند پیش بینی کند که 30 درصد کار هایی که توسط بخش های پشتیبانی سازمان ها ، مانند منابع انسانی انجام می شود ، در بازه ای پنج ساله توسط هوش مصنوعی و اتوماسیون جانشین شوند.

در ماه مارس، کارشناسانی از گلدمن سکس اذعان داشتند که دو- سوم مشاغل فعلی تا حدودی در معرض تاثیرات اتوماسیون هوش مصنوعی قرار دارند و ممکن است هوش مصنوعی مولد جانشین یک – چهارم مشاغل فعلی بشود.

علاوه بر مشاغل حوزه های آموزش و حقوق، محققان همچنین مشاغل حوزه های رسانه، بانکداری و مالی، نرم افزار و توسعه وب، مهندسی، طراحی و انتشارات را در زمره  مشاغلی که تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار می گیرند، دسته بندی کرده اند.

در این مقاله، دو رده بندی جداگانه منتشر شده است. مورد اول، تاثیر هوش مصنوعی مولد زبان (مانند ChatGPT و مورد دوم ، تاثیر هوش مصنوعی مولد تصاویر (مانند MidJourney  و Dall-E)  را بر مشاغل بررسی می کند.

مشاغلی که بیشتری تاثیرپذیری از هوش مصنوعی مولد زبان را داشتند معلمان رشته های ادبیات، زبان انگلیسی و زبان های خارجی بودند. در سمت دیگر، طراحان داخلی، معمار ها و مهندسان شیمی بیشترین تاثیرپذیری را از هوش مصنوعی مولد تصاویر داشتند.

کمترین میزان تاثیر پذیری نیز مربوط به کارگران نساجی، بنّا ها، مربیان تناسب اندام و ماساژ درمانگر بود.

در مقاله آمده است: اثرات هوش مصنوعی مولد احتمالا به طور نسبتاً سریع ظاهر خواهد شد.

دکتر شان اوهیگارتی، مدیر مرکز مطالعات ریسک وجودی در دانشگاه کمبریج با این نظر موافق است. وی می افزاید: من فکر می کنم این پدیده صرفا از یک محصول نادر تکنولوژیک به چیزی تبدیل خواهد شد که میلیون ها انسان را بسیار سریع تحت تاثیر قرار خواهد داد. همچنین از سختی های بسیاری از کار هایی که وقت گیر هستند خواهد کاست. اما باید توجه داشت که این تحول بدون توجه به بخش بزرگی از افراد جامعه جهانی صورت می گیرد. به عنوان مثال، کارمندان دورکار هندی که مشغول حاشیه نویسی داده ها یا جواب دادن تلفن ها در مراکز تماس هستند ، ممکن است بسیار زود کار خود را از دست بدهند. شکی نیست که مشاغل زیادی به کمک هوش مصنوعی به وجود خواهند آمد، اما آن ها لزوما به افرادی که شغل خود را از دست داده اند، اختصاص نخواهد یافت.

دکتر اوهیگارتی یکی از امضا کنندگان نامه  سرگشاده ای است که اخیرا توسط موسسه “آینده زندگی” دانشگاه آکسفورد منتشر شده است. در این نامه، شش ماه توقف توسعه برخی از سیستم های هوش مصنوعی خاص درخواست شده است.

وی در مصاحبه با پرایم تایم می افزاید: منطقی است که حرکت را آهسته تر کنیم تا زمان کافی برای شنیدن صدای افراد در سراسر جهان، صنایع و مشاغل متاثر را، داشته باشیم.  مردم باید در نوع توسعه و انتشار هوش مصنوعی سهیم باشند.

پروفسور راج معتقد است که سیاست گذاران و سیاستمداران می بایست به اثرات احتمالی هوش مصنوعی بر اقتصاد توجه کنند.

وی معتقد است : حتی اگر این مسئله یک خیر جمعی باشد، عده از مردم در کار خود آشفتگی و دغدغه را تجربه خواهند کرد. بعضی شغل ها به طور کامل حذف خواهند شد و احتمالا نیاز به میزانی از بازآموزی و انطباق خواهد بود، اما من خوش بین هستم. من فکر می کنم به سبب یادگیری چگونگی استفاده از این تکنولوژی ها، مشاغل و وظایف جدیدی به وجود خواهد آمد.

دکتر سیمانس نیز نظر مشابهی دارد. وی می گوید: نگران این نباشید که هوش مصنوعی شغلتان را از شما بگیرد. احتمال آن بسیار کم است. اما به احتمال زیاد هوش مصنوعی کار شما را تغییر خواهد داد. پس جهت آمادگی داشتن برای این تغییر، خودتان شخصا شروع به استفاده از آن ها بکنید.

بسیار از پژوهشگران و تحلیل گرانی که در چند ماه اخیر با پرایم تایم صحبت کرده اند به طور کلی هم نظرند که ابزار هوش  مصنوعی ، هم اکنون ویژگی های تکنولوژی ای را به نمایش می گذارد که از آن به عنوان تکنولوژی های همه کاره (general purpose technologies) یاد می شود.

تکنولوژی های همه کاره ابزار یا سیستم هایی هستند که نه فقط صنایع ، بلکه اقتصاد ها و جوامع را نیز دچار تغییر می کنند. مثال های پیشین تکنولوژی های همه کار در تاریخ بشری شامل: موتور بخار، ماشین چاپ و رایانه شخصی می باشند.

پرفسور پاتریشیا مگوایر از دانشگاه دوبلین می گوید : اتفاقی که می افتد این است که افرادی که از هوش مصنوعی استفاده می کنند جایگزین افرادی می شوند که از آن استفاده نمی کنند. ما نمی توانیم در این مسیر کسی را جا بگذاریم. در نتیجه ، نیاز داریم که آموزش دهیم ، و به نظر من این آموزش باید از سطوح ابتدایی مدارس آغاز شود.

بری اوسولیوان، پرفسور علوم کامپیوتر دانشگاه کورک نیز می گوید: غیرممکن است که بتوانیم حدس بزنیم چه مشاغلی به واسطه استفاده همگانی از ابزار هوش مصنوعی پدید خواهد آمد. ما صرفا می توانیم برخی را حدس بزنیم، اما واقعیت این است که ما حتی نمی دانیم جهان پنج سال دیگر چگونه خواهد بود.

هوش مصنوعی؛ همین حالا اینجاست

مترجم: پوریا جعفری چمازکتی

منبع: سایت خبری RTE

*لینک اصلی مطلب:

https://www.rte.ie/news/primetime/2023/0515/1383343-is-your-job-exposed-to-ai-we-asked-th

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا