چطور از بازار سهام جا نمانیم؟
در این مطلب سرمایه گذاری در صندوق سهامی را بهعنوان شیوهای ساده برای سرمایه گذاری در بورس مورد بررسی قرار میدهیم که در نهایت کمک میکند بدون صرف زمان و البته با هر میزان سرمایه، نه تنها ارزش دارایی خود را در برابر تورم حفظ کنید، بلکه علیرغم وجود تورم، ارزش دارایی خود را نیز افزایش دهید.
سرمایهگذاری در صندوق سهامی برای مقابله با تورم
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک انواع متعددی دارند که از میان آنها میتوان به صندوقهای سرمایهگذاری در سهام، صندوقهای با درآمد ثابت، صندوقهای مختلط و صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق بهادار مبتنی بر سپرده کالایی اشاره کرد. در میان موارد ذکر شده و انواع دیگر صندوقها، سرمایهگذاران ریسکپذیر و علاقهمند به کسب سود بیشتر عموما سرمایهگذاری در صندوق سهامی را ترجیح میدهند. مهمترین علت این امر بازده بالای این صندوقها در بلندمدت است. بهعنوان مثال، در بازه زمانی شش ماهه اخیر صندوق سهامی سلام فارابی بازدهی معادل 77 درصد داشته، اما در همین دوره بازده شاخص کل تنها 68 درصد بود. این موضوع نشان میدهد افراد با سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی میتوانند ضمن محافظت از سرمایه خود در برابر تورم، ارزش دارایی خود را نیز افزایش داده به اهداف مالی خود نزدیکتر شوند.
نگاهی دقیقتر به صندوقهای سهامی و انواع آن
سرمایهگذاران با خرید واحد در یک صندوق سهامی، در واقع دارایی خود را به مدیران صندوق مورد نظر میسپارند. مدیران و تحلیلگران صندوق نیز مجموعه منابع مالی در اختیار صندوق را صرف سرمایهگذاری در داراییهای متنوعی از قبیل سهام شرکتها، ابزارهای معاملاتی از جمله اوراق اختیار معامله و سایر انواع داراییهای مالی میکنند. سرمایهگذاران صندوق نیز بسته به میزان دارایی خود (تعداد واحدهایی که در صندوق سهامی مورد نظر خریداری کردهاند) از سود تمام این سرمایهگذاریها استفاده میکنند.
صندوق سهامی و البته انواع دیگر صندوقهای سرمایهگذاری را میتوان بر اساس شیوه خرید و فروش واحدهای آنها، به دو نوع صندوقهای «صدور و ابطالی» و «قابل معامله (ETF)» تقسیم کرد. بهعنوان مثال صندوق یکم اکسیر فارابی یک صندوق سهامی صدور و ابطالی است که برای سرمایهگذاری در آن باید از طریق سامانه ورود یکپارچه فارابی (فارابیزون) اقدام کنید. این در حالی است که برای سرمایهگذاری در یک صندوق سهامی قابل معامله (ETF) مانند سلام فارابی، کافی است پس از دریافت کد بورسی، از طریق سامانه معاملات آنلاین کارگزاری خود -درست مانند خرید و فروش سهام- با جستجوی نماد «سلام» در قیمت و مقدار مورد نظر سفارش خریدتان را ثبت کنید.
مزایای سرمایه گذاری در صندوق سهامی
در ادامه دو مورد از مهمترین مزایای سرمایهگذاری در یک صندوق سهامی را مورد بررسی قرار میدهیم.
- پرتفوی متنوع
«حفظ تنوع در سرمایهگذاری» یکی از اصول اساسی سرمایهگذاری موفق بهشمار میرود. اگرچه عمل کردن به این موضوع میتواند تا حد زیادی پیچیده باشد؛ چرا که مستلزم دستیابی به یک شناخت جامع از وضعیت بازار سرمایه، ابزارهای معاملاتی، صنایع مختلف و حتی وضعیت اقتصادی کشور است. در واقع شما برای اینکه بتوانید سبد دارایی خود را به بهترین شکل مدیریت کنید، ضمن اینکه باید از همان ابتدای امر با توجه به عواملی که ذکر شد، به یک چیدمان ایدهآل برای سبد سرمایهگذاری خود برسید، بلکه لازم است دائما روند بازار و اخبار مرتبط با بازار سرمایه را دنبال کنید تا بتوانید تحت شرایط مختلف تغییراتی را که لازم میبینید، در سرمایهگذاری خود ایجاد کنید. این در حالی است که با سرمایهگذاری در یک صندوق سهامی مانند سلام فارابی میتوانید، از این بابت آسوده باشید؛ چرا که مدیران و تحلیلگران این صندوق ضمن حفظ تنوع در سبد داراییها، بسته به شرایط ترکیب داراییهای صندوق را نیز تغییر میدهند تا تحت هر شرایطی عملکرد صندوق بهتر از شاخص بورس و سایر صندوقهای بازار باشد.
- ریسک کمتر نسبت به سرمایهگذاری مستقیم
مدیریت حرفهای صندوقهای سهامی، رعایت اصل تنوع در سرمایهگذاری و ایجاد تغییر در ترکیب داراییهای صندوق سهامی سبب میشود سرمایهگذاری در این صندوقها نسبت به خرید و فروش مستقیم سهام ریسک کمتری داشته باشد؛ چرا که مدیریت این صندوقها بر عهده تیمی حرفهای از تحلیلگران خبره بازار است و همین موضوع ریسک سرمایهگذاری شما را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد. بهویژه اگر دانش مالی خود را برای خرید و فروش سهام کافی نمیدانید یا تصور میکنید برای دنبال کردن اخبار و تحلیل روندهای قیمتی در بازار زمان کافی ندارید، بهترین گزینه برای شما سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی است.
چگونه بهترین صندوق سهامی را انتخاب کنیم؟
امروزه اهمیت سرمایهگذاری برای محافظت از سرمایه در برابر تورم بر کسی پوشیده نیست؛ بنابراین میتوان چنین انتظار داشت مهمترین معیار افراد برای انتخاب یک دارایی جهت سرمایهگذاری میزان بازدهی آن باشد. در واقع، میتوان برای انتخاب یک صندوق سهامی در نخستین گام نرخ تورم، بازدهی شاخص کل و البته میانگین بازدهی صندوقهای سهامی فعال در بازار را در نظر گرفت و سپس با مقایسه میزان بازدهی صندوقهای سهامی مختلف با این مجموعه از دادهها در ارتباط با انتخاب یک صندوق سهامی تصمیمگیری کرد. بهعنوان مثال میتوان صندوق سلام فارابی را در نظر گرفت. این صندوق طی دوره شش ماهه اخیر توانسته بازدهی معادل 77 درصد محقق کند؛ این در حالی است که در همین بازه زمانی بازده شاخص کل 68 درصد و میانگین بازدهی گروهی از صندوقهای سهامی قابل معامله فعال در بازار نیز تنها 68 درصد بوده است. علاوه بر این بازده 77 درصدی سلام فارابی توانسته از نرخ تورم در همین دوره پیشی بگیرد. بالاتر بودن بازده سلام فارابی از نرخ تورم و البته تجربه تحقق بازدهی بالاتر از شاخص کل و میانگین صندوقهای سهامی بازار سبب میشود این صندوق گزینهای امن و مطمئن برای سرمایهگذاری در بازار سرمایه بهشمار برود.