مصرف سوخت خودروهای ایرانی، دو برابر استانداردهای جهانی!
اخبار بازار ایران؛ وحید حاجی پور – حالا که بازار انتقاد از کیفیت پایین خودروسازان داغ است، وزارت نفت هم وارد گود شده و مقصر واردات بنزین طی سال های آینده را خودروسازان معرفی کرده است. موضوعی که سالهاست تبدیل به یک جنگ خاموش میان وزارت نفت و خودروسازان شده است.
نفتی ها می گویند، شکم اتومبیل های ایرانی سیرمانی ندارد و هر چه بنزین تولید می شود در باک خودروها به هوا می رود؛ از نظر وزارت نفت، تا زمانی که خودروسازان کیفیت خودروهای خود را بالا نبرند، هیچ اتفاقی در استانداردسازی مصرف بنزین در کشور رخ نمی دهد حتی اگر چند پالایشگاه دیگر هم به ظرفیت پالایشی کشور افزوده شود. هم اکنون ایرانی ها حدود 102 میلیون لیتر بنزین دود می کنند که بخش اعظمی از آن، به دلیل کیفیت پایین خودروهایی است که در بنزین خوری، همتا ندارند.
چاه ویل مصرف
تجربه تاریخی نشان داده که سیاست های قیمتی برای افزایش قیمت بنزین در ایران، پاسخگو نبوده و همواره بعد از یک توقف در افزایش مصرف بنزین، این سوخت دوباره به پرواز در می آید. دلیل این مهم هم انحصاری است که کمپانی های ایرانی در داخل دارند؛ آنها می دانند در بازار انحصاری که دولتها برایشان رقم زده، هر خودرویی را با هر قیمتی که بخواهند به مردم عرضه می کنند و مردم هم چاره ای جز خرید انها ندارد.
بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس، در ایران به ازای هر نفر روزانه حدود یک لیتر بنزین مصرف میشود. که دو برابر متوسط جهانی است. این روند محصول چند سال گذشته نیست بلکه طی 30 سال اخیر رقم زده شده است بطوری که مصرف بنزین ایرانی ها طی سه دهه اخیر 300 درصد رشد کرده است.
جایی که انحصار نیست
خودروسازان جهانی برای کاهش مصرف سوخت اصولا از دو راهکار استفاده می کنند؛ یکی بهینه سازی موتورها و دیگری کاهش تلفات انتقال انرژی از موتور به چرخ ها؛ این کمپانی ها با کوچک کردن موتورهای خود و همچنین استفاده از فناوری هایی که اینرسی دورانی قطعات متحرک را کاهش می دهد، به سمت کاهش مصرف سوخت گام برداشته اند.
به عنوان نمونه آلمان ها یکی از بخش های مهم صنعت خودروسازی خود را را روی کاهش مصرف سوخت و انتشار آلاینده ها قرار داده اند بطوری که سالانه 50 میلیارد یورو برای این مهم هزینه می کنند؛ البته هیچ کشوری از این نظر به پای آلمان نمی رسد و بی دلیل نیست ژرمن ها با تولید بیش از 6 میلیون دستگاه خودرو در سال، 40 درصد بازار خودروی اروپا را در دست دارند و بیش از 250 میلیارد یورو از صادرات خودروها درآمد کسب می کنند.
در چین هم ماجرا همین است؛ سال 1950 وقتی اولین خط تولید خودرو در چین توسط شوروی راه اندازی شد، تا به امروز زمان زیادی می گذرد و حالا چینی ها با تولید یا مونتاژ 21 میلیون خودرو در سال جزو بزرگترین تولیدکنندگان خودروی جهان هستند. پکن هم روی کاهش مصرف سوخت سرمایه گذاری بزرگی کرده و بواسطه تولید مشترک با برندهایی مثل فولکس واگن، بیوک، تویوتا، هیوندای و … خودروهای با کیفیتی تولید می کند.
مصرفی که رهاست
اما در ایران چه خبر است؟ شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در جدیدترین گزارش خود به این مهم اشاره کرده است که مصرف بنزین در ایران بین دو تا سه برابر نرم جهانی است؛ فارغ از اینکه آمار تامین کننده بنزین کشور تا چه حد درست است باید گفت میانگین مصرف بنزین در خودروهای ایرانی بصورت واقعی حدود 9 لیتر در هر 100 کیلومتر است که این رقم در بیشتر حودروسازان جهانی، بین 4 تا 5 لیتر متغیر است.
بماند که خودروسازان ایرانی با تکذیب این رقم، اعداد متحیرانه 6 لیتر را عنوان می کنند اما باید این رقم را یک شوخی دانست؛ برای درک بهتر رقم مصرف خودروهای ایرانی شاید یک مثال ساده، بهتر بتواند اصل ماجرا رو روشن کند. پژو جی ال ایکس با حجم نموتور 1800 سی سی که یک خودروی پرتیراژ در ایران است، مصرفش در هر یکصد کیلومتر، معادل 9.6 لیتر است؛ این رقم در مقابل خودروی پورشه کایان با حجم موتور 3 هزار سی سی، کمتر از 4 لیتر است!
پولی که دود می شود
هم اکنون در ایران 102 میلیون لیتر بنزین مصرف می شود که سهم موتورسیکلتها حدود 5 میلیون لیتر است و 97 میلیون لیتر توسط خودروها مصرف می شود. اگر به صورت پیش فرض، سهم مصرفی بنزین در خودروهای خارجی را هم 7 میلیون لیتر در نظر بگیریم، سهم مونتاژکاران ایرانی از مصرف بنزین 90 میلیون لیتر در روز برآورد می شود.
با توجه به قیمت یک لیتر بنزین در خلیج فارس – 50 سنت – ، در صورتی که مصرف بنزین ماشین های ایرانی استاندارد بود، سالانه بیش از 8 میلیارد دلار صرفه جویی ارزی حاصل می شد. با قیمت دلار امروزی بیش از 270 هزار میلیارد تومان در روز. برای درک بهتر این عدد بهتر است بدانیم با 5 هزار میلیارد تومانش می شد تمامی نقاط حادثه خیز در تصادفات جاده ای را اصلاح کرد تا حداقل هزار نفر در تصادفات کشته نشوند. یا با همان پول می توان بیش از 40 ایرباس جدید به ناوگان جدید حمل و نقل هوایی اضافه کرد. و یا 245 کیلومتر خط مترو ساخت.
منبع: میز نفت