اين قيمتهاي بازيگوش!
اخبار بازار ایران – عباس تابش با تاكيد بر اينكه «در دنيا هيچ كشوري نيست كه در اقتصاد دخالت نكند و دولتها نقش تنظيمگر در اقتصاد جوامع را دارا هستند»، گفت: «هرگونه افزايش قيمت كالا همين امشب اصلاح شود. به استناد قانون، دولت با هرگونه افزايش قيمت برخورد قانوني خواهد كرد. نبايد بر هم زننده نظم عمومي توزيع كالا باشيم و اگر توليدكنندگان به قيمت قبل از سال برنگردند با آنها برخورد خواهد شد.»
روزنامه جوان: پشت پرده به مديران دولتي وصل است
در اين ميان نكته جالب اين است كه روزنامه جوان، از روزنامههاي پيشروي اصولگرا و از حاميان سيدابراهيم رييسي نيز نسبت به برخورد دستوري دولت با معضل گراني، انتقادات تندي را مطرح كرده است. روزنامه جوان در شماره روز پنجشنبه هفته پيش نوشت: «رييسجمهور ديروز اعلام كرد، دستگاههاي نظارتي پشت پرده گرانيهاي اخير را بررسي و دلايل آن را شناسايي كنند. اگر گرانيها علتش «پشتپرده» است يعني اين پشتپرده است كه دارد مديريت ميكند نه دولتها. دولت سيزدهم مثل بقيه دولتها با مردم «عهد» بست و «مسووليت» پذيرفت و «قول» داد و «انتظار» ايجاد كرد. تا اينجا طبيعي بود. بعد از اين مقداري انتظارها بيش از اندازه شد، زيرا همگان ديدند كه هماهنگي قوا و نهادها در اوج قرار گرفته است و اين، انتظارها را چند برابر كرد.»
هر چند روزنامه جوان از بعد ديگري به اين ادبيات دستوري نگريسته است؛ چه اينكه نوشته است: «توقع آن است كه دولت اگر به پشتپرده باور دارد، پوست مافياي پشتپرده را غلفتي از جا بكند و روي بام رسوايي بيندازد و مرده مافيا را در برق آفتاب رها كند تا عبرت ديگران شود. رييسجمهور انقلابي بايد از دستوراتش، حرارت بلند شود و حركتش، موج بلند و فريادش، آتش بهپا كند.» روزنامه جوان در ادامه نوشته است: «فقط در يك روز اين خبرها را در كانالهاي خبري ميتوان خواند: «دام توليد داخل زيادتر از نياز است، ولي مافياي گوشت اجازه ارزان شدن نميدهد»، «مافياي خودرو مانع پيشرفت اين صنعت است»، «مافياي دارو اجازه نميدهد يارانه به دست بيمار برسد.» حتي ديروز كسي از «مافياي دانشبنيانها» ياد كرده بود! بقيه انواع مافياها كه مثل نقل و نبات در دهان مردم و كارشناسان است: مافياي سيبزميني، مافياي گوجه، فرنگيجات، ميوه، شكر، روغننباتي، موز. همين كه ما ميگوييم مافياي كنكور، مافياي تعليم و تربيت، مافياي كتابهاي درسي، مافياي آموزشگاهها، اينها يعني يك پشتپرده. اما اين پشتپرده در همه جا هست و اتفاقا وصل كامل به مديران دولتي است. هيچ مافيايي بدون نفوذ در بدنه دولتها موفق نبوده است.»
روزنامه رسالت نيز چند روز پيش در يادداشتي با اشاره به عملكرد دولت نوشت: «در مورد مسائل خُرد و روزمره، عليرغم تلاشهاي فراوان و البته تحقق برخي تفاوتها بهنسبت دولت قبل، اما برآيند توفيق در اين قسمت، نامطلوب و ضعيف است. مردم بيش از رشد فروش نفت، رشد قيمتها را لمس كردهاند و بيش از افزايش حقوقها، افزايش نرخ خدمات را تجربه كردهاند. رعايت توازن و اولويتدهي مناسب به اين نظام مسائل، نيازمند خردورزي و مشورتپذيري مسوولان مختلف در حوزههاي گوناگون است تا سرمايه اجتماعي از دست رفته به مرور بازگردد و خانواده ايران اسلامي گرمتر و مهربانانهتر گردهم آيند.»
در اين ميان، عباس عبدي، فعال اصلاحطلب در حساب توييتري خود به اظهارات معاون وزير صمت و دستور او براي كاهش يكشبه قيمتها نوشت: «شايد تعجب كنيم، آيا مگر ممكنه معاون وزير بود و بدون حداقل دركي، دستور داد كه قيمتها از شب تا صبح به قيمت سال بعد (قبل) برگردد؟ به نظرم هر فرد با حداقلي از شعور هم ميداند كه اين دستور نامعقول و نشدني است، پس چرا صادر ميكند؟ فشارهاي شديد پشت صحنه سياست در ايران ريشه اين دستورات عجيب است.»
چندي پيش، حبيبالله بوربور، دبيركل جمعيت وفاداران انقلاب اسلامي نيز در گفتوگويي به خبرآنلاين گفته بود: «امروز كسي وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي است كه ميگويد ميخواهد هزار نفر را بيرون كند. چنين سخني زلزله ۸ ريشتري در آن وزارتخانه ايجاد ميكند. نكته ديگر آنكه مسوولان ذيربط بعد از كلي كار كارشناسي ميگويند «سيبزميني با قيمت كيلويي ۱۰ هزار تومان در ميادين شهرداري عرضه ميشود»، با اعلام چنين قيمتي كشاورز محصولش را به يكسوم اين قيمت ميفروشد. وي با بيان اينكه در كشور توليد هست اما مديريت مشكل دارد، گفت: «معتقدم وزرا و معاون اول آقاي رييسي بايد اول فكر كنند، بعد تصميم بگيرند و كار كنند. در واقع نخست ارزيابي كنند ببينند اين حرفي كه ميزنند يا تصميمي كه ميگيرند درست است. اتفاقاتي كه اين روزها ميافتد واقعا مردم را ناراضي ميكند و ما به عنوان اصولگرا نميتوانيم جوابگوي مسائل باشيم، با وجودي كه خودمان اين دولت را انتخاب كرديم.» هر چند رييسجمهوري نسبت به وضعيت تورم در كشور نظر ديگري دارد. رييسي در ديدار با هنرمندان، «دستور مهار اسب سركش تورم را برنامه اصلي معيشتي دولت در ۸ ماه گذشته عنوان كرد و گفت: موفقيت دولت اين است كه ظرف هشت ماه توانسته تا حدي جلوي سيل تورمي گذشته را بگيرد.»
رييسي با اشاره به ميزان تورم در دولت گذشته، چهار سال تورم ۴۰درصد را عامل اصلي گرانيها دانست و با اشاره به اقدامات دولت براي مهار تورم و گراني گفت: موفقيت دولت اين است كه ظرف هشت ماه توانسته تا حدي جلوي سيل تورمي گذشته را بگيرد و نرخ رشد تورم مهار شده و در ماههاي آتي كمتر و كمتر خواهد شد. سيدابراهيم رييسي در حاشيه ديدار هنرمندان درخصوص علت گرانيها با بيان اينكه چهار سال تورم بالاي ۴۰درصد و رشد اقتصادي نزديك به صفر، علت اصلي گرانيهاست، گفت نرخ رشد تورم مهار شده و در ماههاي آتي كمتر و كمتر خواهد شد. رييسي افزود: اتخاذ تصميمات مهم پولي و مالي در اين مدت موجب شد كه نرخ تورم دوازده ماهه از حدود ۶۰درصد در شهريور ۱۴۰۰ به ۴۶درصد در اسفند ۱۴۰۰ رسيده؛ يعني بيش از ۱۳ واحد درصد كاهش داشته است. وي با بيان اينكه اقدامات انجام شده توسط دولت به اين معني نيست كه در اين مدت قيمت كالاها و خدمات افزايش نداشته است، تصريح كرد: موفقيت دولت اين است كه ظرف هشت ماه توانسته تا حدي جلوي سيل تورمي گذشته را بگيرد. رييسي همچنين تاكيد كرد: دولت اقدامات موثر در هر دو بخش، يعني تداوم اصلاح سياستهاي پولي- مالي و مبارزه با گرانفروشي را انشاءالله با جديت پيگيري خواهد كرد تا بتوانيم فشار گراني بر معيشت مردم عزيز را به تدريج كم و كمتر كنيم.
منبع: اعتماد