پاسکاری مالیات بر خانههای خالی بین دستگاههای دولتی
اخبار بازار – هزینههای مسکن و اجاره بها حلقه تنگنای مالی را روز به روز برای خانوار تنگتر میکند و در شرایطی که به نظر میرسد، فصل نقل و انتقالات مستأجران در سال جاری یکی از سختترین فصول در تاریخ اقتصاد ایران باشد، بسیاری از خانوارهایی که طبق برنامهریزی و پسانداز دهها ساله تصور میکردند در سال جاری صاحبخانه شوند، رؤیای خانهدار شدن خود را بر باد رفته دیدند و به فرض ثبات قیمت مسکن سالهای سال باید برای تحقق خانهدار شدن پس انداز کنند.
تعلل در اجرای مالیات بر خانههای خالی
اظهارات مقامات دولتی و نمایندگان مجلس نشان میدهد که به خوبی از وضعیت قیمتها در بازار مسکن و اجاره بها خبر دارند و رئیسجمهور برای بهبود وضعیت دستوراتی را به کابینه داده است و نمایندگان نیز طرحهایی را در همین راستا تهیه کردهاند. یکی از طرحهایی که اگر از سال ۹۵ اجرا میشد، شاید وضعیت کنونی بازار مسکن و اجاره بها آشفته نبود، طرح مالیات بر خانههای خالی بود و به نظر میرسد در مقام عمل مقاومت جدی در برابر ورود طرحهای مالیاتی به بخش زمین و ساختمان و شفافسازی مالکیتها در این بخش است. نماینده مردمساری در مجلس گفت: طرح هر ایرانی یک مسکن با هدف رفع مشکلات بازار مسکن در مجلس کلید خورد.
علی بابایی، نماینده مردم ساری در مجلس شورای اسلامی گفت: طرح «هر ایرانی یکمسکن» در مجلس با هدف بهبود فضای حاکم بر بازار مسکن در مجلس کلید خورد. وی افزود: در این طرح کسانی که بیش از یک واحد مسکونی در اختیار داشته باشند باید تا سقف ۲۰درصد چه در معامله و چه موارد دیگر مالیات پرداخت کنند. نماینده مردم ساری در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: این طرح به دنبال این است که بازار مسکن را ساماندهی کرده و مانع از خالی ماندن واحدهای مسکونی شود.
از مالیات خانههای خالی چه خبر؟
با وجود آنکه دولت رسماً سامانه اخذ مالیات از خانههای خالی را به سازمان امور مالیاتی تحویل دادهاست، نمایندگان مجلس میگویند که این سامانه در دو ماه اخیر بین سازمان امور مالیاتی و وزارت راه و شهرسازی پاسکاری میشود. اخذ مالیات از خانههای خالی به عنوان یکی از ابزارهای ایجاد تعادل و آرامش در بازار مسکن، کماکان در کش و قوس قرار دارد.
بر اساس قانون باید از سال۱۳۹۵ واحدهای مسکونی خالی از سکنه مشمول مالیات شوند. این نوع مالیات با مالیات اجاره تفاوت دارد. مالیات بر اجاره سالهاست که برای واحدهای بزرگتر از ۱۵۰متر اعمال میشود، اما مالیات خانههای خالی قرار است همه متراژها را تحت پوشش قرار دهد.
دریافت ۵/ ۱ برابر ارزش اجاره واحد خالی در سال چهارم
طبق اعلام محمود علیزاده، معاون سازمان امور مالیاتی، اگر هر واحد مسکونی بیش از یکسال خالی از سکنه و بلا استفاده بماند، به عنوان خانه خالی مشمول مالیات ماده ۵۴ قانون میشود. بر این اساس در سال اول، واحدهای خالی مشمول مالیات نیست، اما در سال دوم به میزان ۵۰درصد ارزش سالانه اجاره ملک مشمول مالیات میشود. مالکان خانههای خالی باید در سالسوم معادل صددرصد ارزش اجاری و در سال چهارم ۵ /۱ برابر مبلغ اجاره سالانه مالیات بپردازند. زمان محاسبه نیز از سال ۱۳۹۵ یعنی زمان تصویب قانون است.
پیشنیاز دریافت مالیات از خانههای خالی، سامانه املاک و اسکان است که اواخر بهمنسال۱۳۹۸ بود که وزارت راه و شهرسازی در یک مراسم، این سامانه را رونمایی کرد. پس از آن در اواخر اردیبهشتماه کمیسیون اقتصادی دولت طی مصوبهای، بهرهبرداری از این سامانه را به سازمان امور مالیاتی داد. البته ۲۶خردادماه هادی خانی، معاون سازمان امور مالیاتی گفت که اطلاعات سامانه املاک در اختیار این سازمان قرار نگرفته است. همان روز با ابلاغ جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور سامانه تشخیص خانههای خالی رسماً تحویل سازمان امور مالیاتی شد. محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی نیز در هفتههای اخیر چند بار اعلام کرده که اولین برگهای مالیاتی در تابستان امسال تحویل مالکان واحدهای خالی از سکنه خواهد شد، هر چند سازمان امور مالیاتی هنوز زمان دقیقی برای این موضوع اعلام نکرده است.
فرار دولت از مالیات گیری
حالا نمایندگان مجلس مدعی هستند که این سامانه میان وزارت راه و شهرسازی و سازمان امور مالیاتی پاسکاری میشود. محمدرضا رضاییکوچی، رئیس کمیسیون عمران از تعلل دولت در این زمینه گلایه کرده و گفته است: در نشست هفته آینده این کمیسیون، موضوع راه اندازی سامانه املاک و اسکان با حضور اسلامی و دژپسند وزرای راه و شهرسازی و اقتصاد مورد بررسی قرار میگیرد.
نشست ویژه کمیسیون با وزرای راه و اقتصاد
رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته، در نشست هفته آینده این کمیسیون، موضوع راه اندازی سامانه املاک و اسکان با حضور اسلامی و دژپسند وزرای راه و شهرسازی و اقتصاد مورد بررسی قرار میگیرد.
محمدرضا رضاییکوچی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با انتقاد از تعلل وزارت راه و شهرسازی و سازمان امور مالیاتی در عدم راهاندازی سامانه املاک و اسکان گفت: متأسفانه در دو ماه اخیر شاهد هستیم که سامانه مذکور میان وزارت راه و سازمان مالیاتی پاسکاری میشود و تنها مردم از این تعلل دچار آسیب میشوند. محمدرضا رضاییکوچی، نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی در چهارسال اخیر وعده راهاندازی و اجرای سامانه املاک و اسکان را مطرح کرده، اما متأسفانه از آن زمان تاکنون این مسئله محقق نشده است. وی گفت: یکی از دلایل بروز تنش در بازار مسکن و عدم توان دولت برای مدیریت بازار، فقدان پایگاه اطلاعاتی دقیق است، از این رو راهاندازی سامانه املاک و اسکان میتواند به جمع آوری اطلاعات بازار مسکن از جمله خانههای خالی کمک کند.
رضاییکوچی افزود: تا زمانی که سامانه املاک و اسکان راهاندازی نشود، نمیتوان به صورت دقیق و برنامهریزی شده نسبت به مدیریت بازار مسکن اقدام کرد، از این رو دولت باید تمام همت خود را برای راهاندازی سامانه به کار گیرد.
وجود ۵/ ۲ میلیون خانه خالی در کشور
در این بین، سید امیر حسین قاضیزادههاشمی، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: ۵/ ۲ میلیون مسکن خالی در ایران وجود دارد که ۸۰۰ هزار مورد آن در تهران است! متأسفانه کنترل نشدن بازار مسکن مشکل اصلی بین عرضه و تقاضای حقیقی، به خصوص در کلانشهرهایی مانند تهران است.
موسویلارگانی: طرح سؤال از رئیسجمهور به دلیل تورم افسارگسیخته آماده شد
سیدناصر موسوی لارگانی، عضو هیئت رئیسه مجلس در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: با توجه به تورم افسار گسیخته، افزایش روزانه قیمت طلا، سکه، ارز و مسکن، طرح سؤال از روحانی و احضارش به مجلس را آماده و در جلسه علنی روز یکشنبه ۱۵تیرماه به جریان خواهم انداخت تا اگر روحانی برنامهای برای اصلاح امور ندارد، مجلس به او برنامه بدهد. شرایط فعلی قابل تحمل نیست. اعتراض مردم بحق است.
نرخ مسکن با بخشنامه کنترل نمیشود
عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: قطعاً تا زمانی که دولت در عرصه کنترل بازار مسکن، تولید و عرضه برنامهریزی درستی نداشته باشد، نمیتوان با مصوبه و دستور العمل بازار را مدیریت کرد. مجتبی یوسفی در گفتگو با خانه ملت، با اشاره به اقدام رئیسجمهور در تعیین سقف برای افزایش نرخ اجاره بهای مسکن گفت: به نظر من این اقدامات تأثیری در مدیریت بازار مسکن ندارد، زیرا بازار با بخشنامه و مصاحبه به سمت بهبود حرکت نخواهد کرد.
منبع: جوان