اخبار بازار؛ زهرا چيذری – در حالی که روز گذشته با مرگ ۱۵۴ بیمار دیگر، مجموع جانباختگان ایرانی ویروس کرونا به ۱۱ هزار و ۲۶۰ بیمار رسید، واکنش رئیسجمهور به شرایط بحرانی کشور، پرهیز از برگزاری تجمعات غیرضروری همچون عروسی و عزا و انتقاد از رعایتنشدن فاصلهگذاری نسبی در حمل و نقلهای عمومی بود! حجتالاسلام روحانی پس از درخواستهای متعدد پزشکان عضو ستاد ملی کرونا برای بازنگری در بازگشاییها و تأکید بر تأثیر منفی بازگشاییها بر الگوی شیوع کرونا در کشور، در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا آب پاکی را روی دست همه ریخت و تأکید کرد: «قرار نیست محدودیتها به شکل کلی و وسیع برقرار باشد و اعمال محدودیتهای جدید منطبق بر محیطهای شناساییشده و مبتنی بر روشهای مؤثر در افزایش ابتلا و شیوع بیماری است که براساس این مصوبه به استانداران اختیارات لازم برای شهرستانهای قرمز آن استان واگذار خواهد شد.»
روند افزایشی ابتلا، مرگ و بستری بیماران کرونایی همچنان ادامه دارد؛ روندی که پس از بازگشاییها به طرز چشمگیری افزایش داشته و جای هیچ شبههای باقی نمیگذارد که بخش مهمی از افزایش ابتلا و مرگ و همچنین شدت بیماری در افراد به ماجرای بازگشاییها باز میگردد. ناوگان حمل و نقل عمومی هم با همان ظرفیت سابق کار میکند و این مسئله اتوبوسهای شرکت واحد و مترو را به کانون تجمع مردم و کانونی برای انتشار ویروس کرونا تبدیل کردهاست. در عین حال بخشی از مردم هم در رعایت دستورالعملهای بهداشتی کوتاهی میکنند و شاهد برگزاری مراسمهای عروسی و عزا هستیم. با تمام اینها به نظر میرسد چه برای کنترل و ممانعت از برگزاری تجمعات غیرضروری همچون عروسی و عزا و چه برای کنترل اوضاع حمل و نقل عمومی به عنوان کانون انتشار کرونا، دولت میتواند با ابزارهای نظارتی و مقررات سختگیرانهتری وارد شود، اما از اظهارات رئیسجمهور میتوان دریافت دولت تنها به توصیه بسنده کرده و نه بنای بازنگری در بازگشاییها را دارد و نه افزایش زیرساختهای حمل و نقل عمومی. حتی شاهد توجه و پیادهسازی تدابیری همچون دورکاری برای بخشی از مشاغل را که امکان دور کاری دارند، شاهد نیستیم. از سوی دیگر معلوم نیست مخاطب انتقاد دکتر روحانی از رعایتنشدن فاصلهگذاری اجتماعی در وسایل حمل و نقل عمومی چه کسی است! مردمی که پس از دقایق طولانی انتظار برای اتوبوس یا مترو ناگزیرند با تمام ازدحام جمعیت برای حضور در محل کارشان از این وسایل استفاده کنند یا خود دولت که به رغم قول مساعد برای افزایش تعداد اتوبوسها و ایجاد تسهیلات رفت و آمد این کار را نکرده یا شهرداری که بیتوجه به مرگ روزانه ۱۵۰ انسان طرح ترافیکش را اجرایی میکند؟!
ویروس قاتل همچنان قربانی میگیرد
طی ۲۴ ساعت گذشته۲هزارو ۵۶۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که هزارو ۴۸۳ مورد بستری شدند و مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۲۳۵ هزار و ۴۲۹ نفر رسید. همچنین با مرگ ۱۵۴ بیمار کووید۱۹، مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۱ هزار و ۲۶۰ نفر رسید. علاوه بر این آمار بیماران در وضعیت وخیم بیماری هم با رشد مواجه بودهاست. طبق اعلام وزارت بهداشت، استانهای خوزستان، کردستان، کرمانشاه، هرمزگان، بوشهر، خراسان رضوی و ایلام در وضعیت قرمز و استانهای تهران، فارس، مازندران، همدان، زنجان، سیستان و بلوچستان و البرز در وضعیت هشدار قرار دارند. آمار مبتلایان کووید۱۹ در دنیا از ۱۱ میلیون نفر فراتر رفت که بنا بر اعلام سازمان جهانی بهداشت، ۶۰ درصد از مبتلایان مربوط به یک ماه اخیر بودهاست.
افزایش ۹/ ۷ درصدی آمار بستریهای کرونایی در تهران
اوضاع پایتخت همچنان بحرانی است. علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله کرونا در تهران با اشاره به افزایش ۹/ ۷ درصدی آمار بستریهای کرونایی در تهران از ارائه پیشنهادهایی برای اعمال محدودیت در این شهر خبر میدهد. به گفته وی ۷ درصد از مراجعان سرپایی به بخشهای بهداشتی و درمانی در ۲۴ ساعت گذشته نیاز به بستری در بیمارستان داشتند که نسبت به روزهای گذشته رشد داشتهاست و همچنین شاهد رشد ۶ درصدی مجموع بیمارانی هستیم که به بخشهای سرپایی مراجعه کردند. زالی تصریح میکند: «به دلیل تغییرات آمار مبتلایان روز گذشته در نامهای شش بندی به ستاد ملی مقابله با کرونا خواستار اعمال محدودیتهای جدید سختگیرانه در استان تهران شدیم و امروز نیز در معیت استاندار تهران در وزارت کشور حضور یافتیم و به تبیین دلایل و مستندات لازم برای اعمال این محدودیتها پرداختیم که مورد بحث قرار گرفت.»
پیشنهاد اعمال محدودیت در تهران
فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران درباره اعمال احتمالی محدودیتها اینگونه توضیح میدهد: «طبیعتاً متناسب با شرایط تهران و تغییرات ایجاد شده الگوی نوینی در زمینه مداخلات اعمال خواهد شد. محدودیتها طبق مصوبات ستاد ملی در هر استان یا شهرستان حدود یک هفته اجرا میشود و در پایان آن هفته تحلیل و آنالیز آمارها صورت میگیرد و براساس استمرار، تعمیق یا تقلیل مداخلات محدود شونده تصمیمات مقتضی گرفته میشود.»
به گفته وی پیشنهاد اعمال محدودیتهای جدید در شهر تهران متأثر از تغییرات آماری صورت گرفته در طول هفته اخیر در وضعیت مبتلایان، مراجعان به بخشهای بهداشتی و درمانی، بستری شدگان و مرگ و میر است. محدودیتها براساس تصمیمات ستاد ملی ابلاغ میشود و به مدت یک هفته اجرا میشود و در پایان یک هفته وضعیت آماری در تهران یا هر شهرستان دیگری مورد تحلیل و آنالیز قرار میگیرد و براساس آن ستاد ملی کرونا مجدداً در خصوص استمرار، تمدید یا تشدید محدودیتهای پیشنهادی تصمیمگیری خواهد کرد. محدودیت در خصوص تردد در سطح شهر، برگزاری مراسم و اجتماعات نظیر مجالس عروسی و عزا، محدودیت در ساعات کاری و تقلیل ظرفیتهای کاری از جمله پیشنهادات ارائه شدهبودهاست که به محض ابلاغ ستاد ملی، ساز و کار اجرایی آن در تهران اعمال میشود.
فرصت کنترل اوضاع تا آغاز فصل سرما
قاسم جان بابایی، معاون درمان وزیربهداشت هم با تأکید بر ضرورت برنامهریزی مدون برای کنترل کرونا میافزاید: «اگر چنانچه در این بازه زمانی نتوانیم این ویروس را کنترل کنیم، قطعاً در فصول سرد سال با بحرانهای جدیتر مواجه خواهیم شد.» به گفته وی این بیماری تا آخر امسال با ماست، اگر مهار بیماری اتفاق نیفتد، هر چه زیرساختها را زیاد کنیم، وقتی بار بیماری زیاد شود، قدر مطلق مرگ و میر و سوز و داغ خانوادهها بیشتر میشود. رضا ملکزاده، معاون تحقیقات وزیر بهداشت در حال نزدیک شدن به پیدا کردن درمان بیماران بد حال کرونایی هستیم از مردم خواست تا از حضور در تجمعات غیرضروری همچون عروسی و عزا پرهیز کنند و ماسک بزنند. به گفته وی استفاده از ماسک حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد میتواند خطر ابتلا را کم کند.
وی در رابطه با اظهارات رئیسجمهور درباره محدودیت هوشمند هم گفت: «محدودیت هوشمند یعنی همان استفاده از ماسک و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی است که ما باید اطلاعات و آگاهی بالاتری داشته باشیم و در حقیقت میخواهد زندگی کردن را تسهیل کند.»