زوایای استقبال 7 میلیونی از قرعهکشی خودرویی
اخبار بازار؛ کیمیا نجفی – روش جدید تحویل خودرو به صورت قرعهکشی از همان ابتدا مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران قرار گرفت. به گفته آنها این روش باعث یک رانت گسترده خواهد شد که مشکلات بیشماری را در این صنعت به وجود میآورد. اما با وجود مخالفتهای بسیار طرح فروش فوری خودرو از طریق قرعهکشی به مرحله اجرا رسید. اجرای طرح فروش فوری 25 هزار دستگاه خودرو که از 4 خرداد تا 14 خردادماه سال جاری آغاز شده بود به اتمام رسید و آنطور که گفته میشود واحدهای پلیس راهور، خودروسازان و ثبتاحوال مشغول راستیآزمایی اطلاعات ثبتنامکنندگان هستند. براساس آمار مقدماتی حدود 7 میلیون نفر در طرح فروش فوری 25 هزار دستگاه خودرو شرکت کردهاند. البته گفته میشود که این آمار با راستیآزمایی ریزش خواهد کرد و درنهایت با قرعهکشی واجدین شرایط خرید خودرو اعلام خواهند شد. اما این حجم از تقاضا برای بازاری که با نابسامانی دست به گریبان بوده کمی عجیب است. پیش از این بارها بازار در شرایط پیچیدهای قرار گرفته بود و هربار راهکاری برای سامان دادن بازار به میان میآمد. از جمله این راهکارها به راه افتادن کمپین نخریدن خودرو بود. به عنوان نمونه سال گذشته بسیاری از صاحبنظران بهترین راه کاهش قیمت خودرو را نخریدن آن از سوی مردم و راهاندازی کمپین «نخریدن خودرو» می-دانستند. به گفته آنها در پایان سال ۹۴ و سال ۹۵ نیز بازار شاهد تاثیر مثبت این اقدام بوده و به راه افتادن این کمپین نتیجه مثبتی را برای بازار به همراه داشت. این در حالی است که وضعیت کنونی بازار دستکمی از سالهای گذشته ندارد و در نابسامانی به سر میبرد، اما اینبار برخلاف به راه افتادن کمپین نخریدن خودرو ما شاهد ثبتنام 7 میلیون نفر برای شرکت در این قرعهکشی هستیم. حال با توجه به این شرایط مهم-ترین پرسش این است که با توجه به چالشها در صنعت خودرو چرا بازار با این حجم از تقاضا روبهرو شده است؟ در این راستا بهرام شهریاری، کارشناس خودرو با اشاره به اشتیاق افراد برای ثبتنام برای خرید خودرو به «ابتکار» گفت: ما در بازارهای اقتصادی بحثی به عنوان عرضه و تقاضا داریم و همین مسئله وضعیت بازارها را مشخص میکند. اکنون در بازار خودرو آنطور که مشخص است کفه تقاضا به نسبت عرضه سنگینتر بوده و همین مسئله میتواند مشکلات زیادی را به وجود بیاورد. از طرفی دیگر باید بدانیم که تمام حجم تقاضا به دلیل مصرف واقعی نبوده و متاسفانه این روزها خودرو به یک کالای تجاری و سرمایهای تبدیل شده است. به همین دلیل افراد با علاقه زیادی برای سرمایهگذاری در این بخش با روشها متفاوت و دور زدن قوانین و محدودیتها سعی در ثبتنام برای خرید خودرو را دارند.
بازار آینده روشنی نخواهد داشت
این کارشناس صنعت خودرو در ادامه صحبتها به آینده بازار اشاره کرد و در این خصوص ادامه داد: من معتقدم تا زمانی که بازار با متعادل شدن عرضه و تقاضا سروسامان نگیرند ما شاهد رفتارهای اینچنینی خواهیم بود. اما اینکه افقی برای سرمایهگذاری در این بازار وجود دارد یا خیر پرسشی است که بستگی به شرایط خاصی دارد. اگر بازار انحصاری باقی بماند ممکن است این سیر ادامه پیدا کند و برخیها از طریق این بازار سودی به دست آورند اما در کل این صنعت با مسیری که در پیش گرفته است آینده روشنی نخواهد داشت.
شهریاری در بخش دیگری از صحبتهایش به مشکلات ناشی از روش قرعهکشی پرداخت و گفت: ما در گذشته مسیرهای مشابهای را طی کردهایم و نتیجهای نداده است. امروز هم به دنبال مسیرهای گذشته رفتهایم و این شرایط قطعا به خرید و فروشها غیررسمی منتهی خواهد شد و قیمتها بیثباتتر از گذشته میشود، چراکه یک رانت بزرگ پشت این ماجرا است. به عبارتی دیگر هنگامی که قرعه به نام فردی بیفتد فرد بدون پرداخت هزینهای صاحب یک امتیاز میشود که میتواند با دور زدن قوانین آن امتیاز را خرید و فروش کند. اینگونه راهکارها برای سامان دادن بازار تنها مسیر را برای به ناکجاآباد رفتن هموار میکند.
قرعهکشی خرید خودرو، فرآیندی غیرشفاف
علاوه بر شهریاری، یکی دیگر از کارشناسان صنعت خودرو فرآیند قرعهکشی برای خرید خودرو را رانت نامید و دراینباره به «ابتکار» گفت: این روزها در صنعت خودرو با روش قرعهکشی صحبت از 50 میلیون تومان رانت به میان آمده است بنابراین حتی اگر شرایط سختتر و پیچیدهتری هم گذاشته میشد ما باز هم شاهد هیجان و علاقه افراد برای ثبتنام خودرو بودیم. هجوم افراد برای ثبتنام خودرو ناشی از یک پولپاشی عظیم است. این 7 میلیون نفر به دنبال رانت ایجاد شده بوده و چیز عجیبی نیست و طبعا در این شرایط هر کس برنده قرعهکشی باشد سود خواهد کرد. البته من معتقدم این فرآیند شفاف نبوده و یکی از بزرگترین فسادها در تاریخ اقتصاد ایران رخ خواهد داد.
فربد زاوه علاقه افراد برای خرید خودرو را ناشی از رانت ایجادشده دانست و گفت: ما با چه مکانیزیمی میتوانیم ثبتنامکنندهها را بررسی کنیم و بگویم فرآیند قرعهکشی سالم خواهد بود؟ ما چگونه انتظار داریم که افراد در برابر چنین رانتی فاسد نشوند؟ من معتقدم فروش خودرو با چنین شرایطی یکی از بزرگترین غارتها در تاریخ ایران خواهد بود و با توجه به این رانت بدیهی است که چنین جمعیتی برای ثبتنام خرید خودرو اقدام کنند.
معیاری برای تفکیک افراد جامعه وجود ندارد
وی در پاسخ به این پرسش که روند قرعهکشی به نفع چه افرادی خواهد بود، گفت: این 25 هزار خودرو به دست هرکس برسد یعنی در این بازی برنده شده است. برخیها افراد جامعه را به سه دسته تقسیم میکنند. دسته اول مصرفکنندگان، دسته دوم خودروسازان و دسته سوم دلالان است و با دلایلی بررسی میکنند که تغییرات در بازار به نفع چه دستهای خواهد بود. اما من به شخصه معیاری برای تفکیک این سه دسته ندارم بنابراین نمیتوانم بگویم چه کسی در این بازار با وجود رانتی به نام قرعهکشی سودی را به جیب خواهد زد چراکه ما معیاری برای تشخیص دلالان از مصرفکنندگان واقعی نداریم.
این کارشناس صنعت خودرو در ادامه اظهار کرد: اما و اگرها درخصوص نحوه ثبتنام خودرو تنها وسیلهای برای گمراه کردن مصرفکنندگان است. در این روش به 7 میلیون ثبتنامکننده ثابت میشود که فسادی در کار نبوده و تنها از بدشانسیشان در قرعهکشی برنده نشدهاند. همانطور که قبلا اشاره کردم فساد بزرگی در راه است و در این میان با بهترین روش این فساد پشت بدشانسی افراد پنهان شده است. متاسفانه این فرآیند وسیلهای برای پنهان کردن فساد بوده و قطعا نتیجه مثبتی برای بازار خودرو نخواهد داشت.
منبع: ابتکار