وزارتخانهها خریدهای تضمینی خود را از بورس انجام دهند
غلامعلی فارغی افزود: وقتی تمام خرید و فروشهای داخلی و خارجی از طریق مزایدهها و مناقصههای محدود در داخل انجام میشود و خرید اینترنتی در بازار ساماندهی نمیشود، طبیعی است که اقتصاد شفافی نداریم اما اگر وزارتخانهها کلیه خریدهای تضمینی و خریدهای خارجی خود را از کانال بورس انجام دهند، آن زمان همه چیز شفاف میشود.
وی اظهار داشت: هدف بورس طبق وظیفه ذاتی آن شفافسازی و به عبارتی شفافیت در قیمت و کشف قیمتهای واقعی است و اگر محدودیتی وجود نداشته باشد، بورس کالا با کارایی بالا به عنوان یک مرکز یا بازار کشف قیمت، وظیفه خود را به خوبی در اقتصاد انجام میدهد.
فارغی با اشاره به شرایط حساس اقتصاد و لزوم توجه به شفاف سازی فرآیندها گفت: بورس کالا میتواند در بازار داخلی و جهانی به کمک تولیدکننده و صادرکننده بیاید اما این مهم مشروط به سیاست و رویکرد دولت است. اگر رویکرد دولت مبتنی بر عرضه و تقاضا و از راه درست و منطقی باشد و سیستم نقل و انتقالهای مالی مانع ایجاد نکند، میتوان از تولیدکنندگان و صادرکنندگان حمایت کرد.
این عضو اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه برای از بین بردن سیستم دلالی، اقتصاد باید از زیر چتر دولت خارج شود، تصریح کرد: برای دستیابی به این هدف باید نقل و انتقالات و عرضه و تقاضا به رسمیت شناخته شود و به بهانههای مختلف به بازار ورود نکنیم که البته اثری هم در حمایت از مصرفکنندگان و مردم ندارد.
وی در پایان با بیان اینکه حوزه کشاورزی یکی از بخشهایی است که ورود کامل آن به بورس کالا آثار مثبتی به همراه دارد، در پایان خاطرنشان کرد: حداقل ۳ میلیون تن کالا در مرحله اول قابلیت عرضه فیزیکی در بورس کالا را دارد و میتوان شاهد حجم بالای معاملات بود. بزرگترین حسن آن قابلیت رهگیری محصولات توسط تقاضاکنندگان است و این حجم پول با شفافیت کامل در بورس کالا قابل رصد خواهد بود که اصل الزام به آن نیز همسویی و همراهی وزارت کشاورزی است.