افتتاح بازار متشکل ارزی به تعویق افتاد
بازار ایران – در روزهای اخیر از سوی مسئولان اعلام شد که بازار متشکل ارزی در آستانه عید سعید قربان (۲۱ مرداد) به طور رسمی آغاز به کار خواهد کرد و این در حالی است که بر اساس آخرین اطلاعات به دست آمده، افتتاح این بازار بازهم به تعویق افتاده و در روز شنبه افتتاح نخواهد شد.
گفته میشود از دلایل اصلی تعویق در راهاندازی بازار متشکل ارزی این است که هنوز مدارک و مستندات تعدادی از صرافیها به صورت کامل در اختیار بانک مرکزی قرار نگرفته و در صورتی که این بازار بخواهد تا شنبه کار خود را آغاز کند، تعداد صرافیها و بانکها کم و عمق بازار کم خواهد بود. همچنین یکی دیگر از دلایل اصلی این تعویق عدم آمادگی بانکها برای اتصال به بازار بوده است.
بر اساس آخرین آمار، تاکنون ۱۲۰ صرافی و شش بانک حق عضویت خود را برای ورود به بازار متشکل ارزی پرداخت کردهاند که از این تعداد، مدارک ۶۵ صرافی کامل شده و ۳۵ مورد از آنها نیز در حال انجام دادن تست گرم (انجام معاملات واقعی با رقمهای زیر ۱۰۰۰ دلار) هستند.
به این ترتیب، در صورتی که این بازار بخواهد روز شنبه هفته آینده افتتاح شود، کار را با ۳۵ صرافی و دو بانک آغاز میکند که به عقیده مسئولان مربوطه، در این صورت عمق این بازار کم خواهد بود و ممکن است به اهدافی که برایش تعیین شده نرسد.
بانک مرکزی از ۱۲۰ صرافی ثبتنام شده حدود ۳۰۰ نفر را آموزش داده و فضای مجازی معاملات غیرواقعی را نیز برای آنها فراهم کرده که با سامانه آشنا شوند.
هنوز تاریخ جدید آغاز فعالیت رسمی بازار متشکل ارزی مشخص نشده و ممکن است طی روزهای آتی از سوی بانک مرکزی اعلام شود.
به گزارش ایسنا، نرخ روزانه در بازار متشکل ارزی بر اساس آخرین قیمت روز گذشته با درصد تغییر مثبت یا منفی سه درصد که نرخ آغاز به کار بازار متشکل ارزی در ساعت ۱۰ خواهد بود.
این شرکت خصوصی است و سهامداران آن کانون صرافان، کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی، شورای هماهنگی بانکهای دولتی، شرکت خدمات انفورماتیک و شرکت فرابورس است که هر کدام سهم ۲۰ درصدی از بازار دارند و سرمایه این شرکت نیز ۲۰ میلیارد تومان است که تاکنون ۱۰ میلیارد تومان آن پرداخت شده است.
بر اساس اطلاعات به دست آمده، کارمزد معاملات در بازار متشکل ارزی برای اعضای آن دو در هزار است که هشت در هزار نیز سود آنها خواهد بود.
همچنین طبق بررسیهای انجامشده توسط شرکت بازار متشکل ارزی در حال حاضر حدود ۳۰۰ صرافی واجد شرایط ورود به این بازار هستند و پیشبینی میشود که تمام این صرافیها به تدریج وارد بازار شوند.
نکته جالب این بازار آن است که این امکان فراهم شده تا بانک مرکزی نیز در صورتی که بخواهد میتواند وارد بازار شود.
البته برخی افراد فعال در این بازار مدعی هستند که این بازار از پس خود برمیآید و اصلا نیازی به مداخله بانک مرکزی نیست، چراکه بانک مرکزی از سال گذشته تاکنون نیز یک دلار تزریق ارز به بازار آزاد و مداخله رسمی نداشته و تنها با سیاستگذاریهای درست نرخ ارز را مدیریت کرده است.
کف معاملات در بازار متشکل ارزی ۱۰ هزار دلار یا یورو است و برای فروش ارز نیز سقفی در نظر گرفته نشده است، برای خرید ارز هم سقفی در نظر گرفته نشده اما برای پوزیشن هر معاملهگر سقف تعیین شده است؛ به عبارت دیگر برای خرید ارز در فاصله بین خرید و فروش ارز هر صرافی در روز باید ۱۰۰ هزار دلار و ۱۰۰ هزار یورو باشد، یعنی اگر یک صرافی در روز پنج میلیون دلار ارز فروخت، میتواند تا پنج میلیون و ۱۰۰ هزار دلار ارز بخرد.
منبع: ایسنا