توسعه کیف پول آفلاین کیپاد
موبنا – اواخر سال ۹۶ بود که کیف پول همراه پاسارگاد با نام تجاری کیپاد با همکاری بانک پاسارگاد، ایرانسل و فناپ پرداخت به منظور ساماندهی پرداختهای خرد بر بستر موبایل، از طریق فناوری نوین NFC ارائه شد. هدف کیپاد که اولین کیف پول آفلاین در ایران و منطقه خاورمیانه به شمار میرود، سروسامان دادن به پرداختهای تا سقف ۵۰ هزار تومان است که علاوه بر سرعت بالا در انجام تراکنشها، ضریب امنیت بالایی دارد.
این محصول که از دستاوردهای نوآورانه بانک پاسارگاد محسوب میشود، با توان فنی شرکت فناپ و همکاری شرکت ارتباطی ایرانسل به عنوان بزرگترین اپراتور دیتای کشور، طراحی و پیادهسازی و بعد از رونمایی در سومین نمایشگاه تراکنش، در شهرهای قزوین و مشهد وارد فاز اجرایی شد.
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در بازدید از نمایشگاه دستاوردهای ایرانسل به مناسبت هفته ارتباطات از پروژه کیپاد بازدید کرد و بر اساس آخرین آمارهای اعلام شده در این مراسم، کیپاد یکی از پروژههای پیشرو در زمینه هوشمندسازی شهرها به شمار میرود که توانسته دستاوردهای مناسبی در زمینه تعداد تراکنش کسب کند.
پرداخت خرد چالش بزرگ کشور است
حسین فلاح جوشقانی، رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی درباره کیف پولهای الکترونیکی و فضای تعامل اپراتورها با شرکتهای فعال فناوری بانکی گفت: استفاده از فناوریهای جدید یک اصل در ارائه خدمات و سرویسهای نوین است که میتواند علاوه بر برتری یک کسب و کار باعث شود تا هزینههای اقتصادی کاهش و رشد اقتصادی ایجاد شود؛ پرداخت خرد یک چالش بزرگ در ایران محسوب میشود و تعامل میان یک اپراتور ارتباطی با سرویسهای نوین و یک شرکت فعال فناوری در حوزه پرداخت قابلیت ساماندهی ظرفیت بازار پرداخت خرد را با روش نوین پرداخت موبایلی از طریقNFC ایجاد کرده است.
معاون وزیر ارتباطات در خصوص حرکت به سوی بانکداری الکترونیک بیان کرد: سیستم بانکداری الکترونیک یک اصل برای افزایش سرعت و راحتی در عملیاتهای بانکی در عین کاهش هزینههای بانکداری و ارائه خدمات نوین است که باید به آن توجه ویژه داشت؛ در حال حاضر با توجه به برنامههای دولت در آینده، تمامی عرصهها از جمله بانکداری مبتنی بر فناوری خواهد بود.
وی تصریح کرد: کیپاد حاصل تعامل سازنده میان اپراتور ارتباطی با شرکت فعال در حوزه پرداخت و پولی به منظور ارائه خدمات با کیفیت و سرویسهای دارای ارزش افزوده است.
کیپاد به عنوان یک راهکار ملی در حوزه پرداخت خرد توسعه پیدا میکند
محمد آجدانی، معاون پرداخت خرد شرکت فناپ پرداخت درباره کیپاد و اهداف اصلی این پروژه گفت: کیف پول همراه پاسارگاد تحت نام کیپاد محصولی برای مدیریت پرداختهای خرد یعنی پرداختهای کمتر از ۵۰ هزار تومان در سطح کشور است. پرداختهای خرد (کمتر از ۵۰ هزار تومان) حجم زیادی از ترافیک شبکه را اشغال میکند و حدود ۸۰ درصد تراکنش های شاپرک را تشکیل میدهد و هزینه بالایی برای بانکهای پذیرنده به دنبال دارد. لذا مدیریت پرداخت خرد در سطح کلان و با استفاده از فناوریهای نوین برای کاهش هزینهها اهمیت بالایی پیدا کرده است.
معاون پرداخت خرد شرکت فناپ پرداخت با بیان اینکه تراکنشهای خرد برای بانکهای پذیرنده صرفه اقتصادی ندارد، افزود: بانکهای پذیرنده برای هر پرداخت، باید حداقل ۵۰ تومان هزینه کنند که جذب این منابع خرد با روش فعلی نه تنها سودآوری ندارد، بلکه بانکها را دچار ضرر و زیان نیز میکند. طبیعتا همین مسئله باعث میشود تراکنشهای خرد یک چالش اقتصادی برای بانکها به حساب آید.
وی ادامه داد: تمرکز شرکت فناپ پرداخت، ارائه راهکارهای نوین در حوزه پرداخت خرد و ایجاد قابلیتهای جدید در این حوزه مبتنی بر تلفنهمراه هوشمند است. بنابراین با حمایت بانک پاسارگاد و همکاری شرکت ایرانسل، توسعه پرداخت موبایلی به عنوان فناوری جدید و برتر پرداخت الکترونیکی با استفاده از سیم کارتهای NFC ایرانسل در دستور کار قرار گرفت.
آجدانی در پاسخ به سوال چرایی اجرا شدن کیپاد در قزوین و مشهد، گفت: استفاده از فناوری پرداخت موبایلی به فرهنگسازی خاص و زمان نیاز دارد؛ به دلیل همین مسئله تصمیم گرفته شد تا کیپاد در شهرهایی شروع به کار کند که اکوسیستم سیستم حمل و نقل عمومی آن در گذشته توسط فناپ پرداخت با کارتهای شهروندی راهاندازی شده بود؛ البته قرار است کیپاد در سایر شهرها نیز توسعه پیدا کند و به عنوان یک راهکار ملی در حوزه پرداخت خرد توسط اقشار مختلف مردم استفاده شود.
معاون پرداخت خرد شرکت فناپ پرداخت با اشاره به وضعیت کیپاد گفت: باتوجه به نیاز کیپاد به تجهیزات سختافزاری، تا به امروز گیتهای مترو، BRT و اتوبوس شهر مشهد و ناوگان اتوبوس قزوین به سختافزارهای مناسب برای تراکنش غیر تماسی بر بستر NFC مجهز و ۲۵۰۰ دستگاه پوز فروشگاهی با سیستم پرداخت NFC نیز در این مکانها نصب و راهاندازی شده است.
وی ادامه داد: در فاز دوم، برنامه توسعه کیپاد برنامهریزی شده تا این سرویس در تهران نیز راهاندازی شود.
آجدانی تاکید کرد: مدل کسب و کار کیپاد در بلندمدت صرفهجویی در هزینه کارمزدی تراکنشهای خرد است که میتواند باعث کاهش هزینههای سنگین بانکها در جذب منابع خرد شود.
روزانه بیش از ۷۵۰۰ تراکنش در شهر مشهد با کیپاد انجام میشود
محمد زیاری، مدیرکل فروش سازمانی شرکت ایرانسل درباره کیپاد اظهارداشت: همکاری و فعالیت مشترک سازنده میان اپراتور ایرانسل و بانک پاساگاد در دو سال باعث شد تا پروژه کیف پول الکترونیکی تحت عنوان کیپاد پیادهسازی شود و به سرانجام برسد. اجرای پروژه کیف پول الکترونیک به بستر ارتباطی قدرتمند نیاز دارد که با توجه به پوشش شبکه گسترده ایرانسل و بهرهگیری از فناوریهای جدید، قابلیت کیف پول آفلاین و پرداخت غیرتماسی با موبایل با استفاده از سیم کارتهای NFC ایرانسل محقق شد.
وی ادامه داد: کیپاد پروژه موفقی در زمینه پروژههای شهر هوشمند ایرانسل با همکاری فناپ پرداخت به شمار میرود که هماکنون روزانه بیش از ۷۵۰۰ تراکنش موبایلی بر بستر سیم کارتهای NFC تنها در حوزه پرداخت خرد و حمل و نقل عمومی مشهد انجام میشود.
کیف پول آفلاین؛ تحولی در صنعت بانکداری
ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی و رییس مرکز ملی فضای مجازی ایران در بازدید از غرفه فناپ پرداخت در سومین نمایشگاه تراکنش در خصوص کیپاد گفت: فناوری و فضای مجازی به کمک یکی از مشکلات بزرگ بانکی ایران یعنی پرداخت خرد آمده است. کیپاد راهکاری است برای شرکت فناپ پرداخت که با توجه به فناوری استفاده شده در آن و همکاری مستقیم با یکی از اپراتورهای تلفن همراه، توانسته تحولی در صنعت بانکداری برای تسریع تراکنشهای مالی ایجاد کند.