هزینه جهانی حوزه«‌آی تی» درمسیر کاهش

موبنا – ابعاد مختلف زندگی بشر در نتیجه ورود فناوری دستخوش تغییراتی بزرگ شده و با ظهور اینترنت اشیا(IOT)، خودروهای هوشمند،خانه‌ها و شهرهای هوشمند و… این روند شکل جدی تر به خود گرفته است به گونه‌ای که در بیشتر جوامع هرسال هزینه قابل توجهی صرف حوزه IT می‌شود هرچند کارشناسان مؤسسه‌های پژوهشی از کند شدن روند رشد این هزینه جهانی در سال جاری میلادی(2016) برای نخستین بار در 6 سال گذشته خبر می‌دهند و دلیل عمده آن را نیز وضعیت کشور چین می‌دانند.

نیم نگاه

بعد از ثبات نسبی5 سال گذشته، تحقیقات مؤسسه پژوهشی IDC نشان از بازار اشباع تلفن هوشمند و همچنین ضعیف بودن اقتصاد بازارهای نوظهور دارد. چین یک قدرت بزرگ اقتصادی در جهان محسوب می‌شود ولی با این حال انتظار می‌رود امسال میزان هزینه چین در این بخش با رشد منفی سه دهم درصد مواجه شود که همین کاهش رشد، در کل جهان تأثیرگذار خواهد بود و معادله جهانی را به هم می‌زند
هندوستان در سال 2016 بازاری حیاتی برای کمپانی‌های فناوری محسوب می‌شود و رشد آن در سال 2017 دورقمی خواهد شد. هرچند کل بازار هند همچنان کوچک تر از چین است ولی انتظار می‌رود تا سال 2020 نرخ رشد هزینه برای حوزه IT در این کشور، از استرالیا و کانادا نیز پیشی بگیرد و در جمع 10 بازار بزرگ IT جهان جا خوش کند
انتظار می‌رود تا پایان سال جاری میلادی میزان هزینه برای دیتاسنترها به 75میلیارد دلار برسد که نسبت به سال گذشته 3درصد افزایش نشان می‌دهد. میزان هزینه جهانی در حوزه ابرها بشدت رشد خواهد داشت و سالی مهم برای این بخش فناوری محسوب می‌شود طوری که حدود نیمی ازشرکت‌های بزرگ تا پایان سال 2017 از این سیستم بهره خواهند گرفت

رشد 2درصدی هزینه جهانی در IT
آخرین گزارش مؤسسه پژوهشی IDC از روند کاهشی میزان هزینه‌های جهانی در حوزه‌ آی تی در سال جاری میلادی خبر می‌دهد و«استفان مینتون» عضو تیم تجزیه و تحلیل دیدگاه مشتریان این مؤسسه در این ‌باره می‌گوید:در حالی که بعد از حل بحران اقتصادی جهان در سال 2010 تاکنون میزان هزینه جهانی در حوزه ‌آی تی رشدی 5 تا 6 درصدی داشته است ولی رقم مورد انتظار در سال جاری میلادی نشان از رشد 2درصدی میزان هزینه جهانی در این بخش دارد.

Table
به گزارش ZDNET، «استفان مینتون» معتقد است: میزان هزینه جهانی در حوزه IT در سال 2015از ثبات نسبی برخوردار بود و با وجود ضعف بازار کامپیوترهای خانگی، تلفن‌های هوشمند بخش عمده‌ای از فروش را به خود اختصاص دادند در حالی که اکنون اشباع این بازار، خود عامل اصلی در بروز مشکلات است. بعد از ثبات نسبی5 سال گذشته، تحقیقات این مؤسسه پژوهشی نشان از بازار اشباع تلفن هوشمند و همچنین ضعیف بودن اقتصاد بازارهای نوظهور دارد که در کنار این مشکلات باید کاهش میزان هزینه مردم چین و کمپانی‌های کوچک و بزرگ آن در بازار IT را نیز به عنوان یک عامل بسیار تأثیرگذار یادآور شد؛موضوعی که برای نخستین بار اتفاق افتاده است. چین که یک قدرت بزرگ اقتصادی در جهان محسوب می‌شود در حوزه IT نیز حرف‌های زیادی برای گفتن دارد ولی با این حال انتظار می‌رود امسال میزان هزینه چین در این بخش با رشد منفی سه دهم درصد مواجه شود که همین کاهش رشد، در کل جهان تأثیرگذار خواهد بود و معادله جهانی را به هم می‌زند.وی ادامه می‌دهد:در سال 2015 به دلیل رشد مناسب فروش تلفن هوشمند و تأمین زیرساخت‌های ابر،میزان هزینه مردم چین در حوزه‌ آی‌‌تی یکی از منابع درآمدی رو به رشد برای فروشندگان محصولات مبتنی بر فناوری بود ولی حالا با نمایان شدن نشانه هایی از اشباع بازار تلفن هوشمند، بعد از 6 سال شاهد نخستین کاهش هزینه چین در زمینه IT خواهیم بود،البته با توجه به وضعیت اقتصاد انتظار می‌رود در بخش فروش کامپیوترهای خانگی نیز در چین با کاهش مواجه شویم. در گزارش مؤسسه پژوهشی IDC آمده است که تا پایان سال جاری میلادی مردم جهان و کمپانی‌های کوچک و بزرگ در بخش سخت‌افزار، نرم افزار و سرویس‌ها رقمی در حدود3/2تریلیون دلار هزینه خواهند کرد و اگر بخواهیم سرویس‌های مخابراتی را نیز در این بخش به حساب بیاوریم مجموع پولی که مردم جهان برای حوزه IT هزینه می‌کنند به حدود 8/3تریلیون دلار خواهد رسید.
همچنین به نقل از «استفان مینتون» در این گزارش آمده است اگر حوزه تلفن همراه را کنار بگذاریم می‌توان گفت که به طور کلی هر سال در سایر بخش‌های حوزه IT شاهد رشد سالانه 3 تا4 درصدی هزینه در جهان خواهیم بود اما مشکل اینجاست که اقتصاد نامناسب بسیاری از کشورهای کمتر توسعه یافته، ترمز این روند رشد را کشیده است.وی البته با اشاره به افزایش استفاده از سیستم‌های ابری معتقد است با رشد 17درصدی استفاده از ابرها و 10درصدی استفاده از سیستم‌های ذخیره اطلاعات، معتقد است میزان هزینه جهانی در این بخش‌ها در سال 2016 با 7درصد افزایش مواجه خواهد شد. این کارشناس معتقد است که بیشترین رشد هزینه به بخش سلامت بازمی گردد هرچند حوزه‌های بانکداری و تلکام نیز رشد خواهند داشت ولی به هرحال حوزه سلامت در رتبه نخست و بانکداری و بیمه در کنار مدیا در رتبه دوم قرار می‌گیرند.
امریکایی‌ها پرچمدار استفاده از وسایل فناورانه
مؤسسه پژوهشیIDC در گزارش تازه خود نگاهی هم به عملکرد مردم جهان در نقاط مختلف جهان داشته و آورده است اگر بخواهیم به میزان علاقه مردم برای هزینه کردن در حوزه‌های مختلف IT از نظر پراکندگی جغرافیایی بپردازیم، باید گفت که در سال جاری میلادی، ساکنان ایالات متحده امریکا بهتر از سایر نقاط جهان عمل می‌کنند و در حالی که انتظار داریم رشد میزان هزینه جهانی در حوزه IT تنها 2درصد باشد، در امریکا این رقم به 4درصد خواهد رسید و این رقم که بیشتر در حوزه ابرداده ها(Big Data) و ابر(Cloud) است در سال 2017 نیز ادامه خواهد داشت.در این گزارش پیش‌بینی شده است امریکای شمالی(ایالات متحده امریکا و کانادا) در فاصله سال‌های 2015تا 2019 برای صنعت آی تی بیشترین هزینه را انجام خواهد داد و حتی پیش‌بینی می‌شود که این رقم در سال 2017میلادی از مرز یک تریلیون دلار نیز بگذرد که رقم بسیار قابل توجهی است. طبق این گزارش اروپا، خاورمیانه و آفریقا (EMEA)از نظر میزان هزینه کرد برای IT به عنوان دومین منطقه محسوب می‌شوند و پس از آن نیز منطقه آسیاپسفیک(آسیا و اقیانوسیه) قرار می‌گیرد. در این گزارش همچنین آمده است که امریکای لاتین بیشترین سرعت رشد را دارد و رشد آسیاپسیفیک و EMEA کمتر از حد مورد انتظار است.همچنین پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال 2016 میلادی، میزان هزینه خاورمیانه در حوزه IT با 7/3درصدافزایش نسبت به 2015 به 9/212 میلیارد دلار برسد.
محققان مؤسسه IDCهمچنین در گزارش خود پیش‌بینی کرده‌اند آسیاپسیفیک نیز در سال جاری میلادی رشدی کمتر از 2درصد در این زمینه خواهد داشت درحالی که این رقم در سال 2015 حدود 7درصد بود که بخش عمده آن به چین بازمی گردد. هندوستان نیز در سال 2016 بازاری حیاتی برای کمپانی‌های فناوری محسوب می‌شود و رشد آن در سال 2017 دورقمی خواهد شد.هندوستان کشوری است که همچنان ظرفیت‌های بالایی برای رشد در بخش‌های مختلف IT دارد. به گفته مینتون، اهمیت امروز هندوستان برای بسیاری از فروشندگان تجهیزات و وسایل مبتنی بر فناوری، درست مشابه وضعیت چین در دهه گذشته است،هرچند کل بازار هند همچنان کوچک تر از چین است ولی انتظار می‌رود تا سال 2020 نرخ رشد هزینه برای حوزه IT در این کشور، از استرالیا و کانادا نیز پیشی بگیرد و در جمع 10 بازار بزرگ IT جهان جا خوش کند. هندوستان همچنان برای دومین سال پیاپی به رشد سریع خود در هزینه کردن برای حوزه IT ادامه می‌دهد و این رقم تا پایان سال 2019 به 28/85میلیارد دلارخواهد رسید. وسایلی همچون تلفن‌های هوشمند،کامپیوترهای خانگی و تبلت ها32درصد از کل هزینه IT در هندوستان را به خود اختصاص خواهند داد و نرم افزار که اکنون حدود 7درصد درآمدIT در هندوستان را به خود اختصاص می‌دهد رشدی 9/11درصدی خواهد داشت.پیش‌بینی می‌شود میزان هزینه در حوزه IT در سال جاری میلادی اروپای غربی نیز به دلیل اشباع بازار تلفن هوشمند نسبت به 2015 با رشد یک درصدی مواجه شود که نسبت به رقم 5درصدی سال 2015 کاهشی چشمگیر محسوب می‌شود.
رکود در بخش سخت‌افزار
به گزارش سایت اطلاع رسانی مؤسسه گارتنر، محققان این مؤسسه پژوهشی نیز در پیش‌بینی‌های خود در این زمینه معتقدند در سال 2016 بیشتر هزینه‌های جهانی حوزه IT در بخش‌های نرم افزار و دیتاسنترها(مراکز داده) خواهد بود و در بخش سخت افزار شاهد رکود می‌شویم. همچنین در حالی که محققان مؤسسه IDC افزایش میزان هزینه جهانی سال جاری میلادی در حوزه IT را 2درصد می‌دانند، محققان مؤسسه گارتنر این رقم را 6/.درصد رشد نسبت به سال 2015 می‌دانند و معتقدند میزان هزینه جهانی از 52/3تریلیون دلار به 54/3تریلیون دلار خواهد رسید. طبق گزارش این مؤسسه، میزان هزینه جهانی برای خرید وسایل فناورانه همچون کامپیوترهای خانگی(رومیزی)، تبلت و پرینتر در سال جاری حدود 9/1درصد کاهش خواهد داشت.در این گزارش همچنین آمده است انتظار می‌رود تا پایان سال جاری میلادی میزان هزینه برای دیتاسنترها به 75میلیارد دلار برسد که نسبت به سال گذشته 3درصد افزایش نشان می‌دهد. این مؤسسه همچنین نشان داده است که میزان هزینه جهانی در حوزه ابرها بشدت رشد خواهد داشت و سالی مهم برای این بخش فناوری محسوب می‌شود طوری که حدود نیمی ازشرکت‌های بزرگ تا پایان سال 2017 از این سیستم بهره خواهند گرفت.بخش‌های مختلف IT در جهان رشدهای مشابهی در هزینه ندارند و طبق مطالعات و پیش‌بینی‌های گارتنر،میزان هزینه جهانی انجام شده برای دیتاسنترها(مراکز داده) در سال 2016 حدود 3درصد خواهد بود و این رشد در زمینه نرم افزار به 3/5درصد می‌رسد. همچنین مؤسسه گارتنر پیش‌بینی می‌کند هزینه جهانی در زمینه سرویس‌های IT با رشدی 1/3درصدی مواجه خواهد شد درحالی که بخش هایی مانند وسایل فناورانه و خدمات مخابراتی به ترتیب رشدی معادل منفی9/1درصد و منفی 2/1درصد مواجه می‌شوند. طبق این پیش‌بینی‌های گارتنر،هزینه جهانی برای مجموع حوزه‌های IT رشدی 6/. درصدی خواهد داشت.به هرحال آنچه مسلم است این که ضعف اقتصاد بر هزینه کردن در حوزه IT تاثیری منفی دارد به عنوان مثال رکود اقتصادی در روسیه در سال گذشته سبب کاهش 5/8درصدی میزان هزینه برای حوزه IT شد که جبران آن تدریجی خواهد بود و در سال 2016 این رقم رشد به یک درصد خواهد رسید.

 منبع:  روزنامه ایران | نویسنده: میترا جلیلی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا