معاملات مسکن یک دهم شرایط ایده آل
بیت الله ستاریان اظهار کرد: بخش مسکن تابعی از اقتصاد کلان است. افزایش نسبی معاملات از مهرماه تا بهمن ماه سال جاری نیز واکنش روانی است که در کل اقتصاد ایجاد شده و در بخش مسکن هم به تصویر کشیده میشود.
وی افزود: وقتی برجام امضا شد تاثیرات روانی خود را بر اقتصاد گذاشت و بخش مسکن شروع به حرکت کرد.
این کارشناس مسکن به آغاز دوران رکود مسکن در سال 1392 اشاره کرد و گفت: بخش مسکن بعد از شروع دوره رونق در سال 1386 طبیعتا باید از اواخر سال 1392 وارد رکود میشد ولی دیدیم که از اوایل آن سال به رکود برخورد و علت آن هم تحریمهای اقتصادی بود.
ستاریان تصریح کرد: هماکنون بارقههای امید در اقتصاد کشور دیده میشود و در بخش مسکن هم تظاهری را میبینیم که ناچیز است. ولی اگر برجام تاثیر خود را بر اقتصاد کشور بگذارد میتوان از نیمه دوم سال آینده شاهد تحرک بخش مسکن بود.
وی با بیان اینکه رونق مستلزم چهار پارامتر افزایش معاملات، افزایش قیمت، افزایش سرمایهگذاری و افزایش تولید است، گفت: این چهار پارامتر در دوره رکود با کاهش مواجه شدند. البته در آن شرایط معاملات به شدت کم شد اما قیمت کاهش نیافت.
این کارشناس مسکن به افزایش 10.4 درصدی اجاره بها در شش ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل تاکید کرد: افزایش اجاره بها ناشی از پایین بودن توان خرید است و البته میتواند نشانههای پیشرونق مسکن باشد؛ چرا که همواره تظاهر اولیه رونق مسکن در افزایش اجاره بها دیده میشود.
ستاریان پیشبینی کرد: در شش ماهه ابتدای سال 1395 اجاره بها رشد میکند و خرید و فروش در معاملات خرد خود را نشان میدهد، سپس معاملات کلان با تاخیر جلوه میکند. یعنی باید از نیمه دوم سال آینده شاهد افزایش نسبی قیمت و رونق در بخش مسکن باشیم.
در کل کشور در مهرماه سال جاری 77 هزار و 453 قرارداد خرید و فروش امضا شده است. در آبانماه 81 هزار و 200 قرارداد به امضا رسید. در آذرماه 85 هزار و 118 قرارداد داشتیم. در دیماه تعداد قراردادهای خرید و فروش 107 هزار و 738 مورد بود و در بهمنماه به 106 هزار و 496 قرارداد خرید و فروش رسیدیم. همانطور که آمار و ارقام نشان میدهد از مهرماه تا بهمنماه سیر معاملات مسکن صعودی بوده اما حسام عقبایی رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران اعتقاد دارد این به معنای شکستن یخهای رکود مسکن نیست و پیشبینی کرد معاملات مسکن در تابستان سال آینده رونق بگیرد.
176/