شروط بازيگري بينالمللي بعد از برجام
علي بيگدلي/ تحليلگر مسائل بينالملل: در مورد سياست منطقه اي با توجه به شرايط خاصي كه در منطقه حاكم است بايد با احتياط بيشتري عمل كنيم. به عقيده من سياست خويشتنداري كه در قبال عربستان در پيش گرفتهايم سياست پسنديدهاي بود ولي آنچه كه در ترغيب اجراي برجام براي سياست منطقهاي ما ضرورت دارد اين است كه ما حتما بايد در سياستهاي منطقهاي خود يك بازنگريهايي را انجام دهيم تا بتوانيم همزمان با اجراي برجام از اتهاماتي كه در منطقه به ما وارد مي كردند تبري جوييم و فضا براي فعاليتهاي بعديمان هم فراهم شود. در سياست خارجي ما شانس بيشتري داريم وموانع كمتري بر سر راهمان است.
البته اينكه بتوانيم بهعنوان يك بازيگر پرقدرت بينالمللي ايفاي نقش كنيم چند شرط دارد كه يكي از آن ها اين است كه بر قوانين ناظر بر روابط بينالملل احترام بگذاريم و آنها را با دقت رعايت كنيم. مسئله دوم اين است كه ساختار اقتصاديمان را يك بازنگري جديدي انجام دهيم براي اينكه اين ساختار از اول انقلاب ساختاري درونگرا و خودمحور بوده است كه اگر بخواهيم به يك قدرت اقتصادي بينالمللي تبديل شويم بايد اين ساختار اقتصاديمان را با شرايط بينالمللي هماهنگ كنيم.
مسئله ديگري كه بسيار مهم است و چندروز پيش وزير امورخارجه دانمارك هم به آن اشاره كرد اين است كه مراكز متنوع تصميمگيري در ايران مقداري سرمايهگذاري را بهوجود خواهندآورد و اين مسئلهاي است كه بسياري از سياستمداران خارجي به آن اشاره كردهاند و اين تنوع مراكز تصميمگيري هم در اقتصاد و هم در سياست مشكلاتي را بهوجود آورده است كه موجب نگراني كشورهاي سرمايهگذار در ايران شده است اما نكته اصلي كه بعد از اجراي برجام وجود دارد همان است كه سياست خارجي ما از حالت انجماد درآمده و حتي سياست داخلي هم که به صورتحالت سرگيجه با آن دستوپنجه نرم ميكند آزاد شده و با سياست خارجي و منطقهاي منسجم دردرون هم مردم كشور ما آرامش خاطر بيشتري خواهند داشت.
179/