مازندرانِ پرنفوذ در ضریب اینترنت و هنجارهایی که نباید مغفول بماند
به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، استان مازندران با 3 میلیون و 360 هزار و 472 کاربر و یکمیلیون و 919 هزار مشترک، ضریب نفوذ 109 درصدی اینترنت را به خود اختصاص داده است.
اینترنت یکی از بانفوذترین فناوریهای نوین ارتباطی است که همه ابعاد زندگی انسان را تحتتأثیر خود قرار داده و بهنوعی همه ابعاد حیات فردی و جمعی را متأثر کرده است.
مازندران با جمعیتی بیش از 3 میلیون نفر و حدود 4.09 درصد جمعیت کشور را در خود جای داده است اما در استفاده از اینترنت رتبه دوم کشور را دارد، هر چند این رتبه در نگاه اول یعنی به روز بودن اما در کنار آن اگر در رتبههای علمی، اکتشافات، اختراعات، مباحث، علمی و فرهنگی رتبه مناسبی را داشتیم، باید به این مسئله افتخار کنیم، اما اگر استفاده از اینترنت فقط و فقط در مباحث سرگرمی و تفریحی خلاصه شود، آنجاست که این مسئله جای نگرانی دارد.
در سالهای اخیر استفاده از فضای مجازی به بخش جداییناپذیر زندگی ما انسانها تبدیل شد، با توجه به اینکه استفاده از اینترنت و فضای مجازی فرصتهای فراوانی را برای افراد فراهم میکند، اما در کنار آن تهدیدهایی نیز به همراه دارد که برای اینکه از این تهدیدها در امان بمانیم، لازم است فرهنگ استفاده درست از فضای مجازی در جامعه نهادینه شود.
همچنین شبکههای اجتماعی مجازی نیز با وجود عمر کم بهخوبی توانستند جای خود را در زندگی مردم باز کنند و مردم بسیاری در سنین مختلف و از گروههای اجتماعی متفاوت، در این فضا با هم ارتباط برقرار میکنند که این فضا نقش پررنگی در دنیای امروز بازی میکند که نمیتوان نادیده گرفت.
متأسفانه موضوعی که نگرانی بسیاری ایجاد کرده، این است که پای برخی افرادی به فضای مجازی باز شده که از نحوه استفاده صحیح از این فضا اطلاعات کافی ندارند و بدون توجه به فرهنگ اسلامی و رعایت مسائل اخلاقی وارد شبکههای اجتماعی شده و حتی برخی افراد تمام وقت خود را صرف این فضا میکنند، از این رو آگاهی از روشهای زمان استفاده درست و تعامل افراد در قالب چارچوبی خاص، کنترل شده و با شناخت مورد تأکید است، در غیر این صورت باید شاهد آسیبهای اجتماعی و فرهنگی در جامعه ما بهویژه طلاق و سایر باشیم.
با توجه به همین نقش فضای مجازی در دنیای امروز باید استفاده درستی داشته باشیم، یکی از فرصتهای این فضا برگزاری انتخابات الکترونیک است که امیدواریم با توجه به جایگاه مازندران در استفاده از فضای مجازی، زمینه برگزاری انتخابات الکترونیک در استان فراهم شود.
* نباید با اینترنت زندگی کنیم
کارشناسارشد روانشناسی اسلامی در این باره در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: کاربرانی که از فضای مجازی استفاده میکنند با داشتن اطلاعات وارد این فضا میشوند.
صدیقه نوری با بیان اینکه فواید اینترنت برای همه ما معلوم است، گفت: ورود اینترنت در دنیای مدرن امروزی موجب شده کارهای ما با سرعت بیشتری پیش رود و ارتباطات و انتقال اطلاعات بهراحتی در سریعترین زمان انجام میشود.
وی تصریح کرد: بحث استفاده نادرست از فضای مجازی مضراتی و اختلالاتی در خانوادهها ایجاد کرده که دامنگیر بسیاری از آنها شده که یکی از این عوامل افزایش آمار طلاق است، این موضوع نباید در جامعه اسلامی رشد پیدا کند.
کارشناسارشد روانشناسی اسلامی با اشاره به اینکه واقعاً این موضوع خطرناک است و باید به آن توجه شود، اظهار کرد: آن چیزی که مهم بوده، این است که افراد باید با استفاده صحیح و درست فضای مجازی آشنا شوند تا با مشکلی مواجه نشوند، چرا که نمیتوان اینترنت و فضای مجازی را از زندگی حذف کرد و باید بهگونهای این تعادل برقرار شود.
نوری یادآور شد: دلیل اصلی تمایل افراد به استفاده از فضای مجازی هیجاناتی است که این فضا برای افراد ایجاد کرده که موجب میشود سیر در فضای مجازی برای فرد لذتبخش بوده و این احساس لذت برایش اعتیاد به همراه دارد.
وی اضافه کرد: در صورت تداوم احساس لذت، فرد دچار اختلالاتی از جمله از همگسیختگی میشود به گونهای که با ورود به این فضا از اطراف خود بیخبر شده، این موضوع سبب ایجاد شکاف میان خانواده شده به طوری که با کوچکترین مشکل وارد فضای مجازی شد و سعی میکنند نیازهای خود را برآورده کنند، در حالیکه در گذشته خانوادهها سعی میکردند کدورتی نسبت به هم نداشته باشند.
کارشناسارشد روانشناسی اسلامی افزود: فرد با ورود به فضای مجازی دوست مجازی انتخاب کرده بعضاً به رابطه جنسی مجازی نیز کشیده میشود، این مسائل سبب کاهش ارتباط میان زوجین و افزایش شکاف میان آنها شده، بهطور حتم یکدیگر را درک نکرده و طلاق اتفاق میافتد.
نوری با تأکید بر اینکه باید درباره استفاده از اینترنت تعادل برقرار شود، افراد باید وقت خود را در دنیای واقعی خود سپری کنند نه مجازی، خاطرنشان کرد: اینترنت باید در زندگی ما باشد، ولی نباید با اینترنت زندگی کنیم، بهطور حتم در صورت تحقق این مهم شاهد این اتفاقات نخواهیم بود.
* ضرورت فرهنگسازی صحیح برای استفاده بهینه از فضای مجازی
رئیس انجمن رسانههای مجازی مازندران در این باره در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: به تناسب این مهم فعالیتهای رسانههای مجازی و شبکههای اجتماعی بیشتر میشود، به ویژه استفاده از این ابزار در کسب و کار فروش اینترنتی افزایش مییابد.
عباس رمدانی بیان کرد: با توجه به استقبال گسترده مردم مازندران از فناوریهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی و رسانههای الکترونیکی، زمینه رشد و توسعه رسانههای مجازی در این استان فراهم شده است.
وی با اشاره به افزایش رجوع مردم به فضای اینترنتی، گفت: با توجه به آماده بودن زیرساختهای فنی، شرکتهایی اقدام به ارائه خدمات برای نمایندگی فروش اینترنتی میکنند.
رئیس انجمن رسانههای مجازی مازندران تصریح کرد: بالا بودن ضریب نفوذ اینترنت نشاندهنده سطح و جایگاه استان بوده و بهطور حتم این فضا در مباحث اجتماعی و فرهنگی تأثیرگذار است.
رمدانی یادآور شد: البته اگر بخواهیم مقایسهای داشته باشیم براساس ارزیابیهای انجامشده البته غیررسمی، استقبال مازندران به تناسب استانهای دیگر از شبکههای اجتماعی مانند تلگرام بسیار زیاد بوده است.
وی افزود: همانطور که استفاده از اینترنت محسناتی دارد، از سویی معایبی نیز دارد، استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی در صورت عدم فرهنگسازی و اطلاعرسانی صحیح و درست، آسیبهای اجتماعی از جمله طلاق و جدایی خانوادهها را بهدنبال دارد.
رئیس انجمن رسانههای مجازی مازندران در پایان از همه متولیان امر خواست زمینهسازی و فرهنگسازی صحیح برای استفاده بهینه از فضای مجازی داشته باشند.
* نظارت بر فضای مجازی، کلاف سردرگم در استانها
معاون فرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در اینباره در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: مازندران در بحث ضریب نفوذ اینترنت رتبه نخست را در کشور داشت که در حال حاضر بعد از استان تهران رتبه دوم را داراست.
زارع بیان کرد: براساس آخرین آمار بیش از 2 میلیون و 800 هزار مازندرانی در فضای مجازی هستند و از اینترنت استفاده میکنند که این موضوع هم فرصت و هم تهدید است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه تبادل اطلاعات بهراحتی در فضای مجازی قابل انتقال است، این موضوع فرصتی برای ماست تا بهصورت درست از این فضا بهرهگیری کنیم.
معاون فرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران بهوجود بیش از 6 هزار گروه تلگرامی در استان اشاره کرد و افزود: حجم عظیمی از مردم مازندران به این فضا دسترسی دارند که این موضوع میتواند فرصتی برای تبادل اطلاعات و بروزرسانی جامعه باشد.
زارع تصریح کرد: از طرفی این موضوع میتواند بهعنوان تهدید محسوب شود، چراکه برای استفاده از فضا نتوانستیم فرهنگ این حوزه را ترویج کنیم و زیرساختها را آماده نکردیم.
وی با بیان اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صرفاً در حوزه مطبوعات، پایگاههای خبری و خبرگزاریها حق ایفای نقش دارد، گفت: وزارت ارشاد در بحث فضای مجازی از جمله تلگرام، وایبر مسئولیتی در استانها ندارند، در این حوزه کلاف سردرگمی است، واقعاً مسئولیت در این حوزه مشخص نیست.
معاون فرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اظهار کرد: در حال حاضر در استان پلیس فتا، فضای مجازی را مدیریت میکند اما شورای عالی فضای مجازی که در رأس رئیسجمهور در آن شورا قرار دارد، متولی این فضا است.
زارع با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه اگر من رهبر نبودم رئیس شورای عالی فضای مجازی میشدم، گفت: این مهم حساسیت این موضوع را نشان میدهد که باید در بحث فضای مجازی بهصورت جدی ورود پیدا کنیم.
وی با تأکید بر اینکه نمایندگی شورای عالی فضای مجازی در استانها تشکیل شود، خاطرنشان کرد: این مهم در استانها کلاف سردرگمی است که متولی خاصی ندارد.
معاون فرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اضافه کرد: شورای عالی فضای مجازی بهعنوان عالیترین مقام در حوزه رصد فضای مجازی و قانونگذاری در این حوزه باید در استانها تشکیل و تولیگری حوزه را عهدهدار شود.
زارع در پایان گفت: استفاده از فضای مجازی یک فرصت است که میتوان بهصورت بهینه از آن بهرهمند شد و اگر نتوانیم استفاده درستی داشته باشیم، بهطور حتم تهدیدی برای ما محسوب میشود.
* افراد باید اطلاعات عمومی خود را در بحث استفاده از اینترنت بالا ببرند
رئیس پلیس فتا مازندران در اینباره در گفتوگو با فارس با بیان اینکه استان مازندران بعد از تهران بالاترین ضریب نفوذ اینترنت را در کشور دارد، اظهار کرد: از ظرفیت فضای مجازی در بحث مسائل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و سایر استفاده شود، در این میان افرادی هستند که بهعنوان کاربر برای منافع شخصی خود از این فضا بهره میگیرند.
حسن محمدنژاد بیان کرد: برخی افراد شیاد با استفاده از اینترنت دروغ و ترفند را بهراحتی در بستههای زیبا به فکر کاربران غافل تزریق و از آنها اخاذی و کلاهبرداری میکنند که باید هوشیار باشیم تا از ارائه اطلاعات شخصی خود در این فضا پرهیز کنیم.
وی با بیان اینکه بالطبع مازندران از این قضیه مستثنی نیست، بیان کرد: افرادی که با فضای مجازی آگاه نیستند، برخی افراد فرصتطلب برای منافع شخصی، مالی و در کنار آن مسائل ضداخلاقی بهره میگیرند که رصد این موضوعات در دستور کار پلیس فتا قرار دارد.
رئیس پلیس فتا مازندران با تأکید بر اینکه افراد باید اطلاعات عمومی خود را در بحث استفاده از اینترنت بالا ببرند، یادآور شد: افراد رمز ورودی خود را بهصورت پیچیده انتخاب کنند تا افراد فرصتطلب نتوانند به اطلاعات شخصی آنها دسترسی پیدا کنند.
محمدنژاد تصریح کرد: مردان و زنان در هر سنی و در هر مکانی میتوانند هدف سوءاستفاده از طریق فضای مجازی قرار گیرند که توصیه ما به افراد این است فریب مجرمان را نخورند، از انجام اعمال غیرمتعارف و رفتارهای مربوط به حریم خصوصی در فضای مجازی پرهیز کنند.
وی در پایان به کاربران اینترنت توصیه کرد: در شبکههای اجتماعی تنظیمات مربوط به حریم خصوصی حساب کاربری خود را بهگونهای تنظیم کرده که تنها دوستان و افرادی که در ارتباط هستند، بتوانند صفحه کاربری شما را مشاهده کنند و کاربران مزاحم و جعلی که قصد ارتباط دارند، بهسرعت مسدود میشوند.
به گزارش فارس، با ورود فضای مجازی امکان ارتباط افراد در سراسر جهان بهصورت غیرقابل تصوری افزایش یافته که متأسفانه بسیاری افراد، آگاهی درستی برای استفاده از آن ندارند و جذابیتهای این فضا زمینه اعتیاد برخی کاربران را فراهم کرده و این افراد سعی میکنند بهجای تعاملات اجتماعی، حضور بیشتری در این فضاها داشته باشند؛ وخامت این اوضاع در حدی است که در محیط خانه افراد به جای برقراری ارتباط، سرگرم این فضای مجازی هستند، ادامه این وضعیت آسیبهای اجتماعی بسیاری به همراه دارد که لازم است متولیان به این موضوع مهم توجه داشته باشند.