اصولگرايان به يكديگر اعتنا نمیکنند
ثبت نام نامزدهای انتخابات در حالی آغاز شده که گروهها و جریانهای سیاسی همچنان در حال رصد اوضاع و کاندیداها هستند و در این میان بازار ائتلافها و رایزنیها به داغترین مرحله خود رسیده است. اصلاح طلبان شورايعالي خود را به ریاست محمدرضاعارف تشکیل دادند اما در سوی دیگر این میدان، اصولگرایان همچنان در حال رایزنی هستند تا شايد وحدتكلمه اي پيدا كنند. اصولگرایان اتفاقات سال ۹۲ و انتخابات ریاست جمهوری را به خوبي در یاد دارند. آن سال جناحراست كه ماهها قبل از رقابت سخن از ائتلاف به ميان آورده بود، با حدادعادل، قالیباف، ولایتی، جلیلی و محسن رضایی در انتخاباتی حاضر شدند ولي آنقدر شوق به تكروي در ميان آنها پررنگ بود كه اين حباب ائتلاف ميان آنها به زودي تركيد و روحاني با عقبه اصلاحات به پيروزي رسيد.حال این بار ائتلاف اصولگرایان که پس از انتخابات ۹۲ گرایشهای تازهتر و جدیدتری نیز به خود دیده، طيفهاي اين جريان را دچار مشكلات پيچيدهتري كردهاست.حقیقت غیرقابل انکار این است که اشتراک نظر در اصول باعث نمیشود تا شاكله سیاستورزی جريانها نيز مشابه باشد. این موضوع را اصولگرایان بیش از همه درک کردهاند. اصولگرایانی که با وجود مبانی نظری مشترک در راههای عملیاتی کردن آن مبانی،گاه به صخرههای استواری برخورد کردهاند که هر گروهی را به گوشهای منحرف کرده است. آنها که تلاش داشتند با جبهه متحد اصولگرایان، یکی شوند به ديوار يا بهتر بگوييم چاهي به عنوان احمدینژاد برخوردند كه تفرقه را ميان آنها دوچندان كرد.
ديوار و چاه احمدينژاد
در همان روزهاي اوليه دولت دهم و اندكيبعد از آنكه احمدينژاد ديگرجايگاهي براي اصولگرايان قائل نبود، جناح راست ايران به سمتي حركت كرد كه خود را از معضل اين رويداد ناخواسته نجات دهد. بزرگترین اقبال اين جماعت در مجلس نهم بود.زماني که رقیب اصلاحطلب شرایط حضور در رقابت را نداشت و در بهترین حالت رهبرانش تنها به حضور در پای صندوق رای بسنده کردند. به همین دلیل تفرقه ناشی از برخوردبادیوار محکم «احمدینژاد ساخته» نمود چندانی نداشت. درانتخابات ریاستجمهوری با تمام مشکلات ومصائب توانست حضور پيدا كند و آنچه در انتخابات مجلس رخ داده بود دوباره تکرار شد. برخی نامزدهای اصولگرا خود را از دسترس آیتا… مهدویکنی خارج کردندومصباحيزدي نیز در نهایت پایبند به ائتلاف نماندوابتدا از باقریلنکرانی و سپس از سعید جلیلی حمایت کرد تادررقابت اصولگرایان با یکدیگر، اصلاحطلبان در سایه انسجامی غیر منتظره برنده انتخابات شوند.
وحدت در خطي موازي
حال پس از تجربهاي تلخ آزمونی دیگر پیش روی اصولگرایان است. شخصیتها و جریانهای اصولگرا،گاه در چنان فاصله دوری از هم به سیاستورزی مشغولند که وحدتشان مانند رسیدن دو خط موازی به یکدیگر است. همان مقدار كه از رسيدن دو خط موازي به يكديگر در دنيا اميد هست، به ائتلاف احمدينژاديها با لاريجاني و پايداري هم ميتوان اميد داشت.
مشكل نبود چهرههاي كاريزما
البته در اين روزگار معضلات بزرگ ديگري نيز علاوه بر احمدينژاد و ميل به تكروي در سر راه اصولگرايان وجود دارد. امروز ديگر آیتا… مهدویکنی و عسگراولادي كه از چهرههاي كاريزماتيك بودند نيز مشكلات اين جريان را بيشتر كردهاست. اینبار به جای تعدد نامزدها تعدد آرا و احزاب وشخصیتهای سیاسی موثر است که براي اين جماعت سردرگمی ایجاد کرده است. آنها میخواهند بار دیگرشانس خود را برای وحدت امتحان کنند، ولي درگيريها به حدي رسيده است كه از طريق تماس تلفني با يكديگر برخوردمي كنند! جلسه سهجانبه برگزار میشودامابدون هیچ نتیجهای به اتمام ميرسد! خبرهاي بي منبع منتشر ميكنند ولي مقامات اين جريان هيچ عكسالعملي در قبال آن نشان نميدهند!
سخنگوي ائتلاف خيالي
با وجود اينكه مدتها بود خبري از شكل گيري يك بدنه انتخاباتي ميان اين جريان نبود، هفته گذشته دوخبر به نسبت مهم از جناح راست مخابره شد.اول اينكه آیتا… موحدیکرمانی، دبیرکل جامعه روحانیت مبارز از انتخاب غلامعلی حدادعادل به عنوان سخنگوی شورای ائتلاف اصولگرایان خبرداد.سوال اينجاست كه چگونه حدادعادل سخنگوی ائتلاف شد در حالی که دو روز بعد از این خبر، برخي اعلام كردند كه سران جامعتین از ولایتی، قالیباف، جلیلی و لاریجانی برای پیوستن به ائتلاف اصولگرایان دعوت کرده و آنهااین دعوت را رد نکردهاند. حمیدرضا فولادگر در اين زمينه ميگويد: آقایان موحدی کرمانی و یزدی دعوتی از ولایتی، قالیباف، جلیلی، لاریجانی و محسن رضایی برای پیوستن به ائتلاف اصولگرایان داشتند که البته آقای رضایی به دلیل اینکه ملبس به لباس سپاه شدند این دعوت را نپذیرفتند، اما سایر افراد دعوت راردنکردهاند. وی اضافه کرد: البته کیفیت شرکت این افراددرائتلاف و اینکه آیا خوداین افراد یانمایندهشان درجلسات شرکت خواهند کرد هنوز معلوم نیست. به گفته فولادگر، این ائتلاف حول محورجامعتین است.هر چند تاکنون ولایتی، قالیباف و لاریجانی هیچ واکنش خاصی به این سخنان و رایزنیها نشان ندادهاند اما شنیدهها روایتی متفاوت از این ماجرا را نقل میکنند.در همين راستا يكي از رسانههاي نزديك به مصباح يزدي حضور جليلي در اين ائتلاف را به كل رد كرد و اولين خدشه را به ادعاي ائتلاف وارد كرد.از سوي ديگر سوالي وجود دارد كه اگر ولایتی، قالیباف، لاریجانی و جليلي از اعضای این ائتلاف نیستند پس کدام گروهها بدون این بزرگان در این دسته جای میگیرند و چگونه برای ائتلافی که هنوز در حال دعوت از بزرگان جریان خود است سخنگو انتخاب میشود.
دوشقه شدن نوين در اصولگرايان
نكته جالب ماجرا اينجاست كه در هفتههاي گذشته خبر از چنددستگيهاي بيشتري ميان اين جريان به گوش ميرسد. مصباحي مقدم به عنوان سخنگوي جامعه روحانيت مبارز سخناني را بيان ميكند كه مورد قبول برخي واقع نميشود به تندترين لحن با وي برخورد ميشود و اين خود بيانگر اوج اختلاف نظر ميان اين جريان است. از سوي ديگر آيتا… مقتدايي به عنوان يكي از بزرگان جامعهمدرسين و چهرههاي شاخص حوزه علميه ياركشي متفاوتي را بيان ميكند كه در آن مهرههايي مانند ناطقنوري، لاريجاني و ولايتي حضور دارند. به طور حتم اين روحاني مشهور حوزه بدون دليل و از روي تبليغات رسانهاي ادعايي را مطرح نميكند و اين ياركشي در حالي صورت ميگيرد كه آيتا… محمدييزدي به عنوان يكي از اضلاع ائتلاف با جريان هاي مخالف ناطق، لاريجاني و ولايتي حشر و نشر دارد.اين نكته بيانگر انشقاقي بيشتر از پيش در بين جريان راستگراست.دو شقه شدن جريان اصولگرايي به اين شكل تا كنون سابقه نداشته و بايد منتظ رماند و ديد در هفته پيش رو چه شخصيتهايي براي انتخابات دهمينمجلس شوراي اسلامي ثبتنام ميكنند تا گمانه زني ها در رابطه با اين تحركات روشنتر بيان شود.
179/