مصائب حرفه ای مدلينگها در ايران
علی فراهانی
آگهي هايي كه هم تبليغ آموزش مدلينگ كرده و هم وعده ايجاد فضاي كار به جوانان مي دهند. گروههاي زيادي نيز در پي اين آگهي ها، دنبال مدلينگ شدن رفته و هزينه زيادي نيز مي دهند و اين درحالي است كه برخلاف تصور عمومی مدل بودن در ایران شغل راحت و پولسازی نیست و به عنوان یک شغل مستقل و منبع درآمد نباید به آن نگاه کرد و از سويي نباید فراموش کرد کار کشیدن از بدن به عنوان ابزار تبلیغاتی برندهای مختلف و چاق و لاغر شدنهای یک مدل میتواند در بلند مدت آسیبهای جدی به بدن آنها وارد کند. اما جایگاه مدلینگ در ایران به چه صورت است و این حرفه چه معایب و محاسنی در ایران و کشورهای دیگر دارد. «سیاوش علوی» از جمله افراد موفقي است كه توانسته در حرفه مدلينگ شرايط نسبتا خوبي براي خود فراهم كند. اما زياد شدن ميل گروهي از جوانان براي مدل شدن ، عاملي شد تا اين مدلينگ جوا ن درباره مشکلات، ابهامات و ماهیت مدلینگ در ایران و پاسخ به پرسشهای مطرح و روز در صنعت مدلینگ با روزنامه «قانون» گفت وگويي داشته باشد كه در ادامه مي خوانيد:
مدلینگ، شغلی خشن و بیرحم است
اينكه هر فردي بتواند مدلينگ شود و از اين طريق بتواند به سودآوري اقتصادي و اجتماعي برسد، اتفاقي بسيار سخت است كه جوانان در دنبال كردن علاقه خود به اين حرفه ، بايد بسيار مراقب باشند. علوي با اشاره به اينكه تمامي راه هاي تبليغات مدلينگ به هدفي كه علاقه مندان مدلينگ دنبال مي كنند ختم نمي شود، اظهارداشت: مدل شدن كار بسيار راحتي نيست و بايد شرايط بسيار سختي را براي رسيدن به مدلينگ موفق تحمل كرد. اينكه با يك آگهي ، فردي مدل حرفهاي شود ممكن نيست اگرچه كه ما در ايران، استعداد
مدل هاي موفقي را نيز داريم كه اگر كشف شود، به توسعه اين فعاليت كمك مي كند. علوی به تفاوتهای صنعت مدلینگ بین ایران و کشورهای توسعه یافته اشاره کرد و گفت: مدلینگ در ایران قدمتی بالای 10 سال دارد پس بسیاری از مدلهای ایرانی بیش از 10 سال در این رشته سابقه فعالیت دارند اما متاسفانه برخی مدلهای ایرانی به دلیل عدم وجود زمینههای رشد و پیشرفت، ایران را ترک و به کشورهای توسعه یافته سفر میکنند. همچنین وی فاصله صنعت و هنر این حرفه را میان اروپا و کشورمان مانند تفاوت آسمان تا زمین دانست و اظهار داشت: در پاسخ به اینکه آیا مدلینگ ایرانی قادر به رقابت با سایر کشورهاست یا خیر باید بگویم هیچ وقت نباید نگاهی کم یا ناچیز به فعالیتهای مدلینگ در ایران داشته باشیم اما به عقیده من، فاصله صنعت مدلینگ ایران با اروپا از زمین تا آسمان است. علوی در این باره اضافه کرد: اگر به مدلینگ کشورهای اروپایی نمره 100 بدهیم، مدلینگ ایران نمره 40 است.
مدلینگ شغلی شیک است اما پول ساز نیست
این مدل لباس حرفه مد و مدلینگ را شغل
پر درآمدی ندانست و در ادامه تصریح کرد: این حرفه شغل سختی است البته خارج از ایران به مراتب سختتر خواهد بود. به دلیل اینکه در آن سوی مرزها، صنعت و هنر مدلینگ با استانداردهای جهانی پیش میرود. بنابراین هرچقدر به مرز استانداردها نزدیکتر باشید، طبیعی است که شرایط کار دشوارتر شود. به نظر من، در ایران حرفه مدلینگ، شغل پولسازی نیست و به اندازه شیک بودنش کار آسان و سادهای هم نیست. علوی در پاسخ به این سوال که چرا اکثر مدلها به بازیگری روی میآورند، اظهار داشت: این دو حرفه به یکدیگر بسیار نزدیک هستند و مدلها نیز مانند بازیگران باید در نقش خود غرق شوند تا بتوانند به ایفای نقش خود در صحنه اجرا بپردازند. او با بیان اینکه برخی از بازیگران به مدلها میگویند بر چه اساسی به حرفه بازیگری ورود میکنید، به دلیل اینکه حرفه بازیگری مهارتهای خاص خودش را دارد، تاکید کرد: من با سخنان این دوستان کاملا موافقم اما باید بگویم بسیاری از بازیگرها نیز بدون هیچگونه سابقه فعالیت یا گذراندن دورههای مدلینگ وارد این حرفه میشوند در حالی که هیچ مطالعهای از اصول و قواعد مدلینگ ندارند. به کرات شاهد حضور یکی از بازیگران مشهور برای تبلیغ یک کالای خاص مانند لباس، پوشاک، ساعت و … در بیلبوردهای خیابانی یا مجلات تبلیغاتی هستیم.
مدلها تاریخ انقضا دارند
این مدل لباس به نکاتی درباره نزدیک شدن استانداردهای صنعت و حرفه مدلینگ ایران با استانداردهای بینالمللی اشاره و در ادامه اظهار کرد: به عقیده من، مهمترین ضعف مدلینگ ایران در فقدان درک صحیح و مشخص این موضوع است یعنی طراحان لباس در اروپا، لباسهایی را برای مدلها طراحی میکنند که تنها در سالنهای مد پوشیده میشود، اما باور این نوع پوشش و طراحی هنوز در ایران جایی نداشته و گاه تا تمسخر کردن و بیاحترامی به مدل نیز پیش میرود. علوی، مدلها را دارای تاریخ انقضا دانست و در ادامه تاکید کرد: هر مدلی تاریخ انقضایی دارد و ابدی نیست. یعنی من تا 20 یا 30 سال دیگر نمیتوانم در این حرفه فعالیت داشته باشم. همان طور که پیشتر گفتم این حرفه علاوه بر جذابیتهایی که دارد، بینهایت خشن و بیرحم است و تا زمانی که مدلی از تناسب اندام مناسبی برخوردار باشد، تاریخ انقضای وی فرا نرسیده است. این مدل لباس مسائل اقتصادی را یکی از بزرگترین دغدغههای مدلهای حرفهای دانست و در ادامه گفت: مدلهای حرفهای نمیتوانند هر نوع پیشنهادی آن هم با هر برندی را قبول كنند. به طور مثال، بازیگری را در نظر بگیرید که نقشهای بسیاری به او پیشنهاد میشود، اما هر بازیگری فیلتر مخصوص به خود را برای انتخاب نقشها و بازی در فیلمها دارد. مدلها باید مراقب سلامتی خود باشند تا آسیبی به بدن، پوست یا صورت آنها وارد نشود و این مراقبت، آنها را با هزینههای هنگفتی مواجه میکند و متاسفانه هر مدلی از پس مخارج آنها بر نمیآید. دغدغه بعدی، استرس و دلهرههایی است که در این حرفه وجود دارد به دلیل اینکه بارها اتفاق افتاده که روی صحنه رفتیم اما اجرایی که ماهها برای آن وقت گذاشتهایم لغو شده است. علوی به برخورد مردم با مدل لباس اشاره کرد و گفت: اکثریت مردم با نگاههای خاص و متفاوتی مدلها را نگاه میکنند به طوری که گویی تا به حال یک مدل را از نزدیک ندیدهاند و وقتی هم که متوجه میشوند من در حرفه مدلینگ فعالیت دارم، سوالاتشان رنگ و بوی دیگری به خود میگیرد و از چگونگی ورود به این حرفه، معایب یا محاسن آن میپرسند. به گفته او، اوایل نگاههای عجیب و پر از سوال اطرافیان من را آزار میداد تا جایی که باعث شد اعتماد به نفسم را از دست بدهم، اما به مرور زمان هضم این موضوع برای من بهتر شد.
179/