به فرانسه فرصت جبران بدهيم
اين چهره فرانسوي كه مردمايران دل خوشي از وي به دليل ارسال خونهايآلوده به كشور ندارند، در روزهاي آينده قرار است بعد از 10 سال در صدر هياتي به كشورمان سفر كند ولي انتقاد ها و اعتراض ها به حضور او در ايران به اهرم فشار ديگري بر فعاليتهاي ديپلماتيك دولت مبدل شده است. اينكه فابيوس در سالهاي نه چندان دور به دليل خيانت يا حماقت خون هاي آلوده را به ايران وارد كرد، مبحثي حقوقي است كه دولت جمهوري اسلامي و نظام ميتوانند از طريق مجامع بين الملل پيگيري كنند و اگر ظلمي در اين بين شده است، جبران شود. اما اين روزها گروههاي خاص و رسانه هايي كه در سالهاي اخير زبان بر كشتهشدن بيصداي هزاران نفر به دليل تحريمهاي مختلف كه باعث و باني آن عدم مديريت صحيح و ندانستن زبان مذاكره بود، بستهاند؛
حال با سفر فابيوس به تهران قصد دارند ناكاميهاي خود در انتخابات و توافق هسته اي را تلافيكنند.اين درحالي است كه دولت با ديپلماسي چند وجهي خود تلاش ميكند از طريق روابط ديپلماتيك و مذاكرات به همه حقوق حقه ملت ايران دسترسي پيدا كند ولي برخي اين را برنميتابند. از سوي ديگر اگر قرار باشد در حوزه سياست خارجي مبنا را اقدامات گذشته افراد و دولتها قرار داد، امروزه ما بايد در دنيا با نيمبيشتر كشورها درگيري و روابط خصمانه داشته باشيم. درست است كه فرانسه و شخص فابيوس در آلوده كردن خون هموطنان ما مقصرند ولي روسيه و عراق نيز در جنگ تحميلي بيشترين خسارت را به كشور ما و مردم ايران اسلامي وارد كردند.آيا ما امروزه هنگام سفر مقامات اين كشور به تهران هم اعتراض و هجمه به دستگاه ديپلماسي را شاهديم؟!آيا مقامات روس نيز هنگام سفر به تهران در رابطه با بمبهاي شيميايي كه در سردشت به سر مردم ايران ريخت و ساخته اين كشور بود ابتدا پاسخ ميدهند و بعد وارد تهران ميشوند يا خير؟!آيا منتقدان به راستي نگران خونهاي آلوده هستند يا اينكه تلاشميكنند ديپلماسي روحاني بيشتر از اين موفق نشود؟!
ديد روشن تهران، پالس مثبت پاريس
اين كارشكنيها و پچپچ هاي مخالفان ديپلماسي سبب توقف سياستخارجي تهران نميشود و روحاني يا همان شيخديپلمات بهتر از هر مسئله اي ميداند ديپلماسي را بايد چگونه دنبال كند و درآستانه سفر فابيوس به تهران بعد از مدتها بارئيسجمهور فرانسه به صورت تلفني گفتوگو و بر تدوین نقشه راه برای توسعه و تعمیق روابط دوجانبه تأکیدکرد. روحاني ، به امکانات و توانمندی های گسترده ایران و فرانسه برای گسترش همکاریها اشاره کرد و اظهارداشت: طی ۱۰ سال گذشته فرصت های زیادی را دو کشور برای تعمیق و توسعه روابط از دست داده اند و اکنون فرصت و زمان برای جبران گذشته فرا رسیده است. رئیس جمهور در ادامه با اشاره به توافق هستهای، پایبندی طرفین به انجام تعهداتشان را اصلی ترین عامل موفقیت در تداوم روند اجرایی مذاکرات دانست و گفت: اعضای گروه ۱+۵ ضروری است در خصوص اجرایی شدن گام های بعدی توافق هسته ای تلاش کنند.دکتر روحانی سپس با تبیین وضعیت خطرناک منطقه، به نقش ویرانگر گروه های تروریستی اشاره کرد و اظهارداشت: ایران خواهان همکاری و تلاش کشورهای اروپایی و از جمله فرانسه برای مقابله با گروههای تروریستی در سوریه ، عراق و یمن است. روحاني تاکید کرد: خواست اصلی ایران در منطقه، ایجاد و تقویت صلح و ثبات است و ما آماده همکاری با دیگر کشورها از جمله فرانسه در این عرصه هستیم.رئیس جمهور فرانسه نیز در این گفت و گوی تلفنی، با قدردانی از نقش دکتر روحانی در موفقیت مذاکرات هسته ای گفت وزیر خارجه فرانسه با هدف تحکیم روابط تهران – پاریس و تدوین نقشه راه تعمیق روابط دوجانبه، راهی تهران می شود. فرانسوا اولاند با تاکید بر ضرورت تلاش همگانی برای اجرای عملی توافق هسته ای اظهارداشت: ما می توانیم در زمینه انرژی، نفت و ناوگان هوایی، همکاری های خود را بیش از پیش توسعه دهیم. وی همچنین بر ضرورت تقویت ارتباط میان مردم دو کشور تاکید کرد و گفت: باید در کنار تقویت همکاریهای دانشگاهی دو کشور، زمینه رفت و آمد توریست های ایرانی و فرانسوی نیز گسترش یابد چرا که این موضوع نقش عمده ای در توسعه همکاریهای ایران و فرانسه خواهد داشت.رئیس جمهوری فرانسه همچنین در این گفت و گو تاکید کرد که کشورش آماده همکاری با ایران در زمینه مبارزه با تروریسم است.اولاند گفت: باید برای سوریه و یمن به دنبال راه حل های سیاسی باشیم و در زمینه عراق نیز برای مبارزه با تروریست ها و داعش همکاری کنیم.
از گشايش روابط استقبال كنيم
در راستاي سفر فابيوس به تهران و اعتراضهايي كه در قبال اين اقدام صورت گرفته است به سراغ كارشناسان رفتيم. احمد شوهاني، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي و همچنين يكي از اعضاي هيات رئيسه گروه دوستي پارلماني ايران و فرانسه در پاسخ به «قانون»با انتقاد از برخي اظهارات صورت گرفته حول سفر فابيوس به تهران گفت:با وجود اينكه ما ايرانيها ذهنيت مثبتي نسبت به فابيوس و فرانسه در بحث مذاكرات نداريم ولي بايد قبول كرد كه فرانسه كشور تاثيرگذاري در جهان است و ارتباط ما با اين كشور هم ميتوانددر بحث توافق، هم در مسائل توسعه روابط اقتصادي و نيزحل و فصل بحران هاي منطقه اي كمك كننده باشد. اين نماينده مجلس افزود:از سوي ديگر فرانسه عضو شوراي امنيت است و در مسائل مختلف حق وتو دارد و اعضاي شوراي امنيت بدون هماهنگي بايكديگر هيچ اقدامي را انجام نميدهند و در همين راستا سفر يك مقام بلند پايه از فرانسه به ايران منفعت در پي دارد. شوهاني در پاسخ به اين سوال كه آيا مسئله خونهاي آلوده را ميتوان به اهرمي براي فشار بر سفر فابيوس به تهران تبديل كرد، گفت:اين اقدام كه توسط عده اي در روزهاي گذشته صورت گرفته است صحيح نيست.وي تاكيد كرد:مسائل قديمي را نبايد موشكافي كرد كه اگر رويكرد ما اين باشد، نمي توانيم با هيچ كشوري ارتباط برقرار كنيم ولو اينكه جناياتي كه عربستان انجام داده بسيار بيشتر از فرانسه است. عضو كميسيون امنيت ملي مجلس تاكيد كرد:بايد مبنا تعامل باشد تا در روابط موفق شويم.وي افزود:در صورت تغيير رويه كشورها چه اشكالي دارد كه ما رابطه خود را باآنها قوي كنيم و امروز با سفر فابيوس به تهران ما شاهد تغيير رويكرد اين كشور اروپايي نسبت به ايران هستيم. اين نماينده مجلس در پايان افزود:ما بايد از هر گونه گشايش روابط در سياست خارجي مشروط به تغيير رويكرد استقبال كنيم.
تغيير جهت فرانسه عرب دوست
سعيد خالوزاده، كارشناس ارشد مسائل اروپا و استاد دانشگاه نيز در گفتوگو با «قانون» تشريحكرد:سفر لوران فابيوس به ايران اولين سفر وزير خارجه فرانسه در 10 سال اخير است و اين ميتواند شروع جديدي در روابط تهران با پاريس باشد.اين كارشناس مسائل فرانسه گفت: مابايد در نظر داشته باشيم كه در 10 سال گذشته در دولت نهم ودهم روابط ايران و فرانسه آشفته بود و پاريس در مسائل مختلف نيز مواضع سرسختانهايعليه كشورمان ميگرفت.وي اعلام كرد:اين روند رابطه ميان دو كشور سبب شده بود فرانسه در مذاكرات نقش پليس بد را بازي كند. خالوزاده ادامه داد :در طول يك سال ونيم گذشته ما شاهد آن هستيم كه گروههاي مختلف اعم از تجاري،اقتصادي و سياسي از اين كشور مهم اروپايي به تهران هستيم و سفر فابيوس به تهران را مي توان تكميل كننده سفرهاي قبلي فرانسويها دانست. اين استاد دانشگاه در پاسخ به سوالي مبني براينكه آيا بهبود روابط تهران و پاريس تاثيري در حل مناقشات منطقه اي دارد ياخير گفت:بله تاثيرگذار است وما بايد در نظر داشته باشيم كه فرانسه در طول سال هاي گذشته همواره سياست عربي داشته است و در روابط ديپلماسي خود به عربهاي منطقه نزديك بود.وي تاكيدكرد: با توجه به مشكلات منطقه اي مي شود گفت فرانسوي ها نظر به همكاري منطقه اي با ايران دارند.خالوزاده در پايان گفت: البته نميتوان نقش و توان جمهوري اسلامي را در منطقه نا ديده گرفت و اين استقبال از تاثيرگذاري ايران در خاور ميانه نشات ميگيرد.
شكست طرح انزوا
همانطور كه كارشناسان معتقدند ازگشايش روابط در سياست خارجي البته به شرط اينكه كشورها رويكرد خصمانه با ايران نداشته باشند بايد استقبال كرد ولي اين سوال باقي ميماند كه چرا عده اي همچنان در ايران هستند كه همزبان با دشمنان خارجي طرح انزواي جمهوري اسلامي را در نظر دارند و تمام تلاش خود را به كار ميگيرند تا خصومت هاي داخلي را در روابط سياستخارجي خلط كنند!؟ البته به نظر مي رسد بعد از رويكار آمدن دولت روحاني و تغيير رويكرد نظام اين تفكر شكست خواهد خورد همانطور كه مخالفان توافق هسته اي نقشه هاي دوساله خود را براي نابودي مذاكرات بر آب ديدند.