تست قند داعشی صحت ندارد
فرشيد اسحاقي
تصوير نامه منتسب به استانداري هرمزگان كه نه شمارهاي دارد و نه تاريخي، ميگويد كه « بر اساس گزارشهاي واصله، اخيرا افرادي ناشناس با مراجعه به منازل مردم و معرفی خود به عنوان کارشناس دانشگاه علوم پزشکی اقدام به تست خون از مردم با سرنگهای آلوده به ویروس ایدز میکنند.
در اين نامه كه ظاهرا مديركل امنيتي و انتظامي استان هرمزگان خطاب به فرمانداران شهرستانهاي اين استان امضا كرده، آمده است: « با توجه به اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي مبني بر عدم اجراي طرحهايي از اين قبيل، لطفا دستور فرماييد ضمن اطلاع رساني به كليه بخش هاي تابعه، در صورت دريافت هرگونه اخبار مرتبط با اين امر، مراتب را سريعا به استانداري اعلام نمايند.» انتشار تصوير اين نامه و گردش آن در شبكههاي اجتماعي، بازار شايعههاي مختلف درباره انتشار ويروس اچ.آي.وي را در روزهاي اخير و اين بار با گستردگي بيشتر داغ كرده و به دنبال آن ذهنهاي بسياري درگير اين موضوع شده است.
ميگن كار داعشه!
شايعههايي كه اين روزها در فضاي مجازي و شبكههاي اجتماعي درباره انتشار ويروس اچ.آي.وي از طريق تست قند خون رواج پيدا كرده، كار را به داعش! هم رسانده است و در برخي از اين پيامها گفته شده كه « افرادي كه از طريق تست قند خون، ويروس منتشر مي كنند، داعشي هستند و …» اين درحالي است كه همه اخباري كه در فضاي مجازي درباره انتشار ويروس از طريق تست قند خون منتشر ميشود، صرفا در حد يك شايعه بوده و هيچ گزارش و خبر رسمي در اين باره منتشر نشده است. اما انتشار تصوير نامه استانداري هرمزگان در روزهاي اخير نوعي سنديت براي شايعههاي انتقال ويروس اچ.آي.وي شده كه نگراني هاي اجتماعي ايجاد كرده است. اين درحالي است كاربراني كه پيامهاي مرتبط به اين شايعه را خوانده و اقدام به باز نشر آن ميكنند، اطلاع ندارند كه انتقال ويروس ايدز از طريق تست قند خون به لحاظ علم پزشكي و استانداردهاي آن، شدني نيست و انتشار اين گونه اخبار و شايعهها، صرفا دروغپردازي در فضاي اجتماعي است.
وزارت بهداشت: هيچ گزارشي نداريم
رئیس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در گفتوگو با «قانون» با بيان اينكه انتقال ايدز از طريق تست قند خون، يك شايعه است كه اساس علمي ندارد تاكيد ميكند: چند وقت قبل هم به طور رسمي اين شايعه تكذيب شد كه پيگيريهاي جدي درباره آن داشتيم اما هيچ گزارشي را مبني بر مراجعه افرادي به درب منازل براي تست قند خون و انتقال ويروس ايدز دريافت نكرديم. ضمن اينكه به لحاظ علمي و پزشكي، امكان انتقال ويروس اچ.آي.وي از طريق سر سرنگ يا دستگاه تست قند خون وجود ندارد و آنها كه اقدام به انتشار اين اخبار مي كنند، هيچگونه اطلاعي از شيوههاي انتقال ايدز ندارند. دكتر «عباس صداقت» اظهار مي دارد: «نمیتوان به این راحتی به مردم خون تزریق کرد. نمونه قند خون با سوزنهای بسیار کوچکی از سر انگشت افراد گرفته میشود، این سوزن کوچک نمیتواند حامل ویروس اچ.آی.وی باشد. ویروس ایدز با سرنگ حاوی خون آلوده منتقل میشود و باید به اندازه کافی وارد بدن شود.» وي درباره اينكه آيا اساسا طرحي در وزارت بهداشت براي انجام تست قند خون در مقابل در منازل شهروندان دارد يا خير؟ تصريح مي كند: وزارت بهداشت هیچ طرح خانه به خانهای برای انجام تست بیماریها ندارد، اگر هم چنین برنامهای وجود داشته باشد، از سوی وزارت بهداشت اطلاعرسانی میشود، به همین خاطر این پیام شایعهای بیشتر نیست. وي ادامه مي دهد: به طور حتم در صورت وجود برنامه براي اجراي چنين طرحهايي، از چند ماه قبل وزارت بهداشت اطلاع رساني كرده و از آنجا كه چنين طرح وجود خارجي ندارد، نبايد به شايعه هاي آن توجه كرد. وي درباره تصوير نامه اي كه منتسب به استانداري هرمزگان است مي گويد: چنين گزارشي را نديده ام و اگر هم وجود حقيقي داشته باشد، صرفا براي اطلاع بخشي دستگاههاست.
راههاي انتقال ايدز
بازخواني راههاي انتقال ايدز حاكياست كه امكان انتقال از طريق دستگاه تست قند خون وجود ندارد و هرگاه خون فردی آلوده به ویروس باشد در صورتی که به خون فرد دیگری وارد شود میتواند بیماری را انتقال دهد. این حالت ممکن است در زمان انتقال خون اتفاق بیفتد كه البته بايد حجم زيادي از خون آلوده وارد بدن افراد شود. توجه به این نکته ضروری است که در حال حاضر در تمام کشورهای دنیا ، خصوصا ایران تمام خونهای اهدايی از نظر احتمال آلودگی به ويروس اچ.آي.وي ارزیابی میشوند و در صورت آلوده بودن استفاده نمیشوند پس این خطر به حداقل ممکن میرسد. اما به هر روش دیگری اگر خون آلوده به ویروس وارد خون فرد سالم شود میتواند آلودگی را منتقل کند که این حالت در زندگی روزمره و معمولی با رعایت اصول بهداشتی بندرت اتفاق می افتد. مثلا اگر فردی که آلوده به ویروس ايدز است با یک سرنگ ، تزریقی انجام دهد و با همان سرنگ و سوزن که آغشته به خون آن فرد است بلافاصله فرد دیگری تزریق کند به گونه ای که خونی که در سرسوزن یا سرنگ است وارد خون فرد دوم شود ویروس ايدز مي تواند منتقل شود. و به همین ترتیب هر جسم برنده و نوک تیزی که آغشته به خون آلوده به ویروس اچ آي وي است در صورتی که موجب ایجاد خراش یا بریدگی در بدن فرد سالم شود میتواند سبب انتقال بیماری شود لذا اعمالی مانند خالکوبی ، حجامت ، سوراخ کردن گوش ،ختنه ، اعمال جراحی و خدمات دندانپزشکی اگر با وسائل غیر استریل وآلوده بهخون انجام شود از راههای انتقال بیماری میتواند باشد. از آنجا که اغلب معتادین تزریقی رعایت اصول بهداشتی را نمیکنند و از یک سرنگ و سوزن تعداد زیادی بهصورت مشترک استفاده میکنند لذا خطر انتقال ویروس در این گروه بسیار زیاد است و یکی از شایعترین راههای انتقال در بعضی کشورها از جمله کشور ما اعتیاد تزریقی است.
آمار ديابت در ايران و مجالي براي سودجويان!
امارها مي گويد كه تعداد مبتلايان به ديابت در ايران هر روز بيشتر مي شود و اين مهم و نگراني كه مردم از ابتلا به ديابت دارند، سبب شده تا فرصت براي سودجويان در انتشار شايعه هاي مرتبط با اين بيماري فراهم شود. آخرين آمارها مي گويد كه بيش از 5 ميليون ايراني مبتلا به ديابت هستند و قند خون بالا سالانه جان افراد زيادي را نيز مي گيرد. در اين هنگام، افرادي با مقاصد مختلف شايعه پراكني هاي مرتبط با اين بيماري همچون انتقال ايدز از طريق تست قند خون مي كنند تا با مشوش كردن فضاي فكري جامعه به اهداف خود برسند. انتشار تصوير نامه منتصب به استانداري هرمزگان و باز نشر شايعه هاي انتقال ايدز از طريق تست قند خون نيز از همين باب است كه لازم است مسولان چه در حوزه بهداشت و درمان و چه در حوزه هاي امنيتي، با واكنش و اطلاع رساني هاي به موقع درباره انتشار اين شوايع، اجازه فراهم شدن فرصت براي سودجويان را ندهند.