وقتي دولت سرخابي ها را واگذار نميكند
با روی کارآمدن دولت یازدهم، وزارت ورزش به تکاپو افتاد تا واگذاری سرخابیها را هر چه سریعتر انجام دهد. در این راستا سازمان خصوصیسازی دو مرحله بحث واگذاری استقلال و پرسپولیس را مطرح کرد و با انتشار چندمرحله آگهی همگان منتظر پیدا شدن خریدار دو باشگاهی شدند که هرکدام ۲۹۰ میلیارد تومان ارزشگذاری شده بودند. اما این اتفاق در سال ۹۳ نیفتاد و هیچ پاکتی برای خرید این دو باشگاه به سازمان خصوصیسازی ارائه نشد تا این اتفاق به امسال موکول شود. حسين هدايتي همان ابتدا اعلام كرد كه با قدرت وارد مزايده خواهد شد و در مزايده چهارم هم قول داد كه بيشترين مبلغ را براي اين باشگاه پيشنهاد بدهد، در همان روزهاي نخست هم مصاحبه حسن زمانی رئیس کارگروه نظارت مجلس بر واگذاری باشگاههای استقلال و پرسپولیس، پرده از نام علاقهمند دیگري برداشت؛ حميدرضا سياسي كه نزد هواداران اين تيم محبوبيت هم نداشت. حسن زماني همان روزها گفته بود: «علاقه حسین هدایتی برای خرید پرسپولیس، که به همگان ثابت شده است و ایشان قطعا در مزایده شرکت خواهد کرد. اما من نمیدانم آقای سیاسی چرا به یک باره مواضع خودش را تغییر داده است. ایشان بعد از آزادی از زندان برای خرید پرسپولیس ابراز تمایل کرد اما نمیدانم چرا وقتی من نام ایشان را بهعنوان یکی از علاقهمندان به خرید پرسپولیس مطرح کردم، پشیمان شد.» زمانی همچنین درباره خریداران باشگاه استقلال عنوان کرده بود: «نمیدانم چرا وقتی نام شرکتهای خودروسازی مطرح میشود همه یاد سایپا و ایرانخودرو میافتند. من که نامی از شرکتهای خودروسازی نبردم شاید سایپا و ایرانخودرو هم خواهان خرید استقلال باشند اما شاید شرکتهای خودروسازی دیگری هم که در ایران نمایندگی دارند، در این زمینه پیشقدم شده باشند». مزايدهها يكي پس از ديگري انجام شد. دو مزايده نخست به دليل آنچه «گزاف» بودن قيمت عنوان شد، مشتري نداشت. در مزايده سوم، استيل آذين تنها شركتي بود كه همه مراحل را قانوني طي كرده بود ولي «اهليت» آنها رد شد. بعدها گفتند اهليت يعني نداشتن بدهي مالي!
در مزايده چهارم پرسپوليس سه مشتري و استقلال يك مشتري داشت. درحالي كه پس از شكست سنگين پرسپوليس مقابل الهلال، هواداران منتظر خبرهاي خوب بودند، ناگهان اعلام شد مزايده چهارم هم لغو شده است.
ظاهرا شرکت سرمایهگذاری سمند که از شرکتهای زیر مجموعه ایرانخودرو محسوب میشود و برای خرید باشگاه استقلال پیشنهاد ۲۹۰میلیارد و ۵۰۰میلیون تومانی داده بود، با رد شدن اهلیت نتوانست این باشگاه را در اختیار بگیرد. شرکت استیلآذین ایرانیان هم كه با تغيير نام سهامداران سعي كرد مشكل اهليت خود را حل كند تا این مشکل قانونی از سر راه برداشته شود. ظاهرا پس از جابهجایی سهام، مالیات مربوط به نقلوانتقال سهام به اداره مالیات پرداخت نشد تا اهلیت استیلآذین بار دیگر رد شود. دلیل رد شدن اهلیت بهنام پیشروی کیش که قیمت ۳۲۹میلیارد و ۸۸۸میلیون و ۹۹۹هزار و ۸۸۸ تومان را پیشنهاد داده بود، هنوز مشخص نشده اما این شرکت نیز به دلیل نداشتن «اهلیت» موفق به خرید باشگاه پرسپولیس نشد.
نیوان ابتکار هم که از شرکتهای زیرمجموعه شرکت خودروسازی سایپاست، با پیشنهاد ۲۹۰ میلیاردی شانس سوم خرید باشگاه پرسپولیس بود اما پیشنهاد این شرکت مخدوش بود تا آنها نیز از مزایده کنار گذاشته شوند.
علي اشرف پوريحسيني، رئیس سازمان خصوصیسازي در اين باره گفت: مزایده چهارم هم برندهای نداشت و دو ماه فرصت وجود دارد تا مزایده بعدی با شرایط بهتری اقدامات انجام شود. تیمها در این مدت میتوانند به خوبی بسته شوند و با بحث خصوصیسازی ادغام نشود و تا پس از شروع فصل جدید ببینیم تصمیم مجلس چه بوده است.
او فرصت دو ماهه را زمان خوبي براي بررسي خصوصيسازي دانست؛ «این دو ماه فرصت خوبی است تا مجلس شورای اسلامی که ۱۳۵ نماینده در آن نامهای امضا کردند و طرح دو فوریتی در مورد نحوه خصوصیسازی مطرح شده است را مورد بررسی قرار دهند و اگر موضوعی غیر از این مسئله به ما ابلاغ شود آنرا دنبال خواهیم کرد.
وی در مورد اینکه آیا عزمی برای واگذاری این دو باشگاه وجود دارد و یا مزایده دیگری برگزار خواهد شد تاکید کرد: الزام قانونی بر این است که واگذاری انجام شود و در لیست سال ۹۴ هیات واگذاری هم این امر در نظر گرفته شده است اما اگر قانون دیگری وضع شود ما طبق همان عمل خواهیم کرد که بعید میدانم مجلس چنین دستوری بدهد. عزیزانی فکر نمیکردند اینقدر بحث خصوصیسازی جدی باشد اما هم اکنون میبینند که بسیار جدی پیگیری میشود و برداشت عمومی من این است که با شروع فصل جدید و با توجه به تجربیاتمان در ۴ مزایده گذشته میتوانیم شرایط بهتری را دنبال کنیم. سبحاني هم تلاش كرد اوضاع را اندكي بهبود ببخشد؛ «وزارت اقتصاد و دارایی به عنوان رئیس مجمع این دو باشگاه، به وزارت ورزشوجوانان اختیار تام داده تا برای این دو باشگاه اسپانسر گرفته شود». اسپانسري كه هميشه نقش مُسكن را داشته است. درد اما جاي ديگري است، سرخابيها به اين مسكنهاي مقطعي مقاوم شدهاند و درمان ميخواهند.
پرسپوليس و استقلال اوضاع مساعدي ندارند. آنها در جدول ردهبندي سقوط وحشتناكي كردهاند و به ميانههاي جدول رسيدهاند. حالا استقلال سرمربي ندارد و هواداران پرسپوليس هم كه به اميد فصل نقل و انتقالات و ساختن يك تيم جديد فصل را به انتها رسانده بودند، اندك اميد خود را از دست دادهاند.