دانشگاه محل “تلمبارکردن” دانش است
سفیدخوش عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در نشست علمی تحول در علوم انسانی، بایستهها و روشها با تأکید بر حوزههای راهبردی و نظریه پردازی دفاعی-امنیتی و مدیریت راهبردی در جمهوری اسلامی ایران که صبح مروز در حاشیه نمایشگاه کتاب برگزار شد، اظهار داشت: همگان با این نظریه موافق هستند که علوم انسانی در جامعه وضعیت نا به سامانی ندارد.
وی با بیان اینکه دانشگاه محل شکلگیری علوم انسانی است و سودای تغییر و بهبود نیازمند تحول در سرشت دانشگاه است، افزود: متأسفانه دانشگاه ایرانی تداوم حوزههای علمیه سنتی ما نبوده است. در حالی که بزرگترین دانشگاههای شناخته شده غرب مانند آکسفورد و پاریس، حوزه های علمیه مسیحی بودند و تحول علمی در این حوزهها باعث ایجاد دانشگاه شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: دانشگاههای ایرانی مانند کالای معمولی متأسفانه وارداتی هستند و عیب این دانشگاهها در این نیست که از غرب آمده اند بلکه عیب ما این است که تداوم سنت ما نیستند و دانشگاههای ما به هنگام تأسیس ایده نظری مشخصی نداشتند.
سفیدخوش گفت: به عنوان مثال دانشگاه تهران هیچ اساسنامه نظری ندارد و رسالت خود را معین نکرده است، البته اساسنامه اجرایی دارد. دانشگاه مجموعهای از دیوارها و ساختار مدیریتی نیست بلکه یک ایده است و تا این ایده ایجاد نشود، اتفاق خاصی نمیافتد.
وی با تأکید براینکه دانشگاه محل تلمبارکردن دانش است، خاطرنشان کرد: من مخالف ایدهای هستم که معتقد است اگر ساختار مدیریتی دانشگاه و کتابهای تعلیمی ما تغییر کند در حوزه علوم انسانی تحول رخ میدهد. باید گفت تا زمانی که تأملات دقیق در ماهیت دانشگاه و نسبت با اهداف دولت و ملت و مبانی الهیاتی رخ ندهد انتظار تحول بنیادین دانشگاهها خام اندیشانه است.